Haberde Bursa

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı katılımcıları, CityAir Projesi Kapsamında Danimarka’da Avrupa Çevre Ajansı’nı ziyaret etti

22.02.2022

Türkiye’deki Şehirlerde Hava Kalitesinin İyileştirilmesi ve  Kamuoyu Farkındalığının Artırılması Teknik Destek Projesi-CityAir kapsamında oluşturulan heyet, Danimarka’da bir dizi çalışma ziyareti gerçekleştirdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı katılımcılarının Danimarka’da gerçekleştirdiği ziyaretler kapsamında: AB Yeşil Mutabakatı, Sıfır Kirlilik Eylem Planı ve AB sürdürülebilirlik gündemi ve hava kirliliğine ilişkin (Avrupa’da Hava Kalitesi 2021 Raporu, hava kalitesi konusunda halkın bilinçlendirilmesi, şehirlerde hava kalitesini iyileştirme eylemi konularında) değerlendirmeler yapılırken karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. Bakanlık temsilcileri gerçekleştirilen ziyaretler kapsamında Avrupa Çevre Ajansı temsilcileriyle de bir araya geldi.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen, Şehirlerde Hava Kalitesinin İyileştirilmesi ve Kamuoyu Farkındalığının Artırılması (CityAir) Projesi kapsamında; Danimarka’da bir dizi ziyaret ve eğitim gerçekleştirildi. Orta ve uzun vadede hava kalitesinin artırılmasına ve hava kalitesinin korunmasında teknik ve bilimsel perspektifin uygulamalarla nasıl buluşturulduğuna yönelik bilgi paylaşımı amacıyla gerçekleştirilen çalışma ziyareti ve eğitimlerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı temsilcileri katıldı.

Danimarka Çalışma ziyaretleri kapsamında Aarhus Üniversitesi’nde de eş zamanlı bir dizi eğitime imza atıldı. Üniversite eğitimleri kapsamında Uzman Araştırmacı Lise M. Frohn, Uzman Araştırmacı Matthias Ketzel, Uzman Araştırmacı Anne-Sofie Lansø ve Uzman Araştırmacı Ulaş İm, şehir ölçekli modelleme (UBM Modeli), atmosferik dağılım modellemesi (OML Modeli) ve sağlık etki değerlendirmesi (EVA Model Sistemi) konuları üzerinde bilgilendirici eğitimler gerçekleştirdi.

Aarhus Üniversitesi’nde gerçekleştirilen eğitimlerin ardından Avrupa Çevre Ajansı ziyaret edildi. Ayrıntılı sunumların ve bilgilendirmelerin yapıldığı bu buluşmada AB Yeşil Mutabakatı, Sıfır Kirlilik Eylem Planı ve AB sürdürülebilirlik gündemi ve hava kirliliğine ilişkin (Avrupa’da Hava Kalitesi 2021 Raporu, hava kalitesi konusunda halkın bilinçlendirilmesi, şehirlerde hava kalitesini iyileştirme eylemi)değerlendirmeler  hakkında görüşüldü. Danimarka Atık Yönetim Şirketi ARC temsilcileri ile bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

CityAir Projesi ile Temiz Hava Eylem Planları Güncelleniyor

CityAir Projesi kapsamında Danimarka’da gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi veren T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Hava Yönetimi Daire Başkanı İrde Çetintürk Gürtepe, ziyaretle ilgili olarak ‘’Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen CityAir projesinde şehirlerde hava kalitesinin iyileştirilmesini ve kamuoyu farkındalığının yaratılması hedefi ile ulusal ve uluslararası kaynaklardan faydalanıyoruz.  Danimarka’da gerçekleştirdiğimiz çalışmalar da bunun bir sonucu.” İfadelerini kullandı.

Emisyon envanteri, modelleme çalışmaları, azaltım önlemleri ve kamuoyu farkındalığı olmak üzere CityAir projesinin dört bileşenle yürütüldüğünü belirten Gürtepe; alanlarında uzman yabancı katılımcıların da desteğiyle; modelleme çalışmalarının sürdürülerek, temiz hava eylem planlarının güncelleneceğini ve teknik veriyle desteklenen eylem planlarının yürürlüğe konulacağını söyledi. Gürtepe proje sona erdiğinde 31 ilin temiz hava eylem planlarının, elde edilen teknik verilerle güncelleneceğini kaydetti.

CityAir Projesi hakkında

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen CityAir Projesi, Türkiye’de 31 ilin hava kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla yürütülüyor. Proje kapsamında, hava kalitesinin belediyeler, karar vericiler, çocuklar, kadınlar ve toplumun farklı seviyelerinde anlaşılması ve bu konuda farkındalığın artırılması başlığında çalışmalar yapılıyor.

Projenin hedefleri

Kurumlarda hava kalitesi konusunda teknik ve idari karar verme kapasitesinin artırılması amacıyla yola çıkılan projede belirtilen 31 ilde yerel temiz hava eylem planının güncellenmesi, ulaşım, sanayi, evsel ısınma ve tarım başta olmak üzere sektörel bazda hava kirliliğiyle mücadelede alınacak önlemlerin belirlenmesi ve emisyon azaltımı yol haritasının hazırlanması hedefleniyor. Hava kirliliğinin belirli eğitim faaliyetleri yoluyla önlenmesi amacıyla 31 şehirdeki nihai faydalanıcı personele yönelik düzenlenecek hava kalitesi modelleme, envanter eğitim ve çalıştayları  ile saha ziyaretleri yerel personelin eğitilmesinde büyük önem taşıyor.

Projede yer alan iller; Aydın, Denizli, İzmir, Manisa, Muğla, Uşak, Adana, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Mersin, Osmaniye, Amasya, Çorum, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop, Sivas, Tokat, Afyonkarahisar, Aksaray, Antalya, Burdur, Isparta, Karaman, Kayseri, Konya, Nevşehir ve Niğde.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>