Haberde Bursa

Bakan Koca’dan önemli açıklamalar

17.10.2020

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “İstanbul, Bursa, Kocaeli, Denizli ve Kahramanmaraş’taki artış elbette tüm Türkiye için risktir” dedi.

Bakan Koca’nın konuşmasından satır başlıkları:

Bu ziyaretlerle çalışma toplantılarının amacı birden fazladır. İlki salgınla mücadelede yerinde olmak. Şehirlerimizde devam eden sağlık yatırımlarımızı kontrol etmek ve yerinde takip etmektir. Size şehir şehir yaptığımız ziyaretlerin 3 sebebini saydım. 4. sebebi salgına karşı alınması elzem tespitleri buraya gelerek size anlatma ihtiyacı duymamızdır. Önemli sebeplerden biri de maske mesafe ve temizlik kuralının yaygınlaşmasıdır. Yaza nispetle oldukça riski olan sonbahar aylarına girdik. Önümüz kış. Artık vaktimizin çoğu kapalı alanlarda geçecek. Sonbahar ve Kış koronavirüs için fırsat ayları olacak. Koronavirüs bir de girip üzerinden yayılırsa salgınla mücadele etmek zorlaşır. Aynı tedbirlerle ikisinden de korunabilirsiniz.

DÜNYADA KORONAVİRÜS VAKA SAYISI 39 MİLYONA ULAŞTI

Tüm dünyada hayatı tanınmaz hale sokan salgın geçen yılın Aralık ayında başlamıştı. Artık nerede başladığının anlamı yok. Eldeki bilgilere göre virüs bugüne denk en az 39 milyon kişiye bulaştı. Bunu unutmayın bu sayı en başta 1’di. 1 sayısı 39 milyona ulaştı.

Yaptığımız bölgesel müdahaleler ve İçişleri Bakanlığımızın denetimleriyle salgını kontrol altına aldık. Bu başarıyı, İstanbul, Bursa, Kocaeli, Kahramanmaraş ve Denizli gibi illerde de göstermeliyiz.

Yaklaşık 1 ay önce Türkiye genelinde yayılımcı bir durum vardı. 1 ay öncesine göre kıyasla yayılımın önünü kestik.

İstanbul, Bursa, Kocaeli, Denizli ve Kahramanmaraş’taki artış elbette tüm Türkiye için risktir. 

Erzurum’dan bu kentlerin sakinlerine sesleniyorum. Esas olan sizin maskenizi takmanız, sosyal mesafe kuralına uymanızdır. Salgının önü ancak yeni bulaşmalar önlenerek kesilir. Bize yardımcı olun, virüsün size bulaşmasına izin vermeyin.

Tedbirlere uymayan kişilere karşı denetim mekanizmaları var. Düğün, nikah gibi törenler kuralına uygun yapılması için takip ediliyor.

8 İLDE SON DURUM 

Erzurum’da vaka ve poliklinik sayılarında bir ay öncesine göre yüzde 60 düşüş görüyoruz. Yatak doluluk oranımız yüzde 25. Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 42.

Ağrı’da son 1 haftada vaka sayılarında yüzde 75 oranında Bingöl’de ise yarı yarıya düşüş görüldü.

Ardahan’da son dönemde geçen aya göre yarı yarıya oranda azalma yaşandı. Son 2 günde az da olsa bir artış görüyoruz.

Eylül’de sıkınılı günler yaşayan Erzincan’da vaka sayısı yüzde 65 oranında düştü.

Iğdır’da yatak doluluk oranı yüzde 50.

Tunceli’de yatak doluluk oranı yüzde 25.

Bu illerimizin tümünde vaka sayılarında azalma olduğunu belirtmek istiyorum. 60 yaş üstünün hastalığa yakalanma oranlarında bu illerimizde olumsuz bir tablo görüyoruz.

Erzurum’da son 1 ayda filyasyon ekip sayımızı 248’e çıkardık. Bingöl’de 63 filyasyon ekibimiz sahada görev yapıyor. Tunceli’de ise bu sayı 40.

1,500 yataklı Erzurum Şehir Hastanemizi tamamlayarak salgın başladığı dönemde hizmete aldık. Şehir hastanemizin salgın döneminde bölgemize çok büyük katkılar sağladığını gördük. Ağrı’da fizik tedavi hastanesi inşası devam ediyor.

“YÜZ YÜZE EĞİTİME  HIZLA GEÇMEKTEN YANAYIZ”

Yüz yüze eğitimle ilgili açılan sınıflarımız oldu ve bu dönemde özellikle bu konuyla ilgili bilim kurulumuzda bir iki MEB ekiiyle bilikte uzun süre çalışmış olduk. Okullarda alınması gereken tedbirler ve şüheli durumda nasıl davranılması gerektiği ile ilgili detaylı bir çalışma yapıldı. Bu dönemde okullarda vaka sayılarında bir artış olmadığını görüyoruz. Hatta diğer sınıflara göre kısmen düşüşlerin olduğunu da biliyoruz. Diğer açılan sınıflarda da aradan 2-3 haftanın geçmesiyle pozitif vakaların ne oranda görüldüğünü değerlendirmiş olacağız. Önümüzdeki dönemde yüz yüze eğitime hızla geçmekten yanayız.

AŞI AÇIKLAMASI

Sanırım 1 ay içerisinde bu yapılan aşıların sonuçlarını bilebilmiş olacağız. Firmalarla yakın işbirliği içindeyiz. Bu anlamda bağışıklık durumunun geliştiğini görmüş olursak bu aşıları temin ederek vatandaşlara kullandırmayı düşünüyoruz. Bu yıl şu an faz 3 çalışması yapılan aşılardan eğer vatandaşımıza uygulananlardan bağışıklığı olumlu yönde etkileyen olursa bu yıl içinde bu aşılar uygulanabilir. Türkiye’de yapılan aşılar bir tip değil. Dünyada birçok ülkede geliştirilen aşıların benzerleri Türkiye’de de gerçekleştiriliyor.

Saha çalışmaları 153 bin kişiye uygulanmıştı, onun sonuçlarını da vatandaşlarımızla paylaşmıştık. Taşıyıcılık 10 binde 26 bağışıklık ise 10 binde 82’ydi. TÜİK’le birlikte bütün Türkiye’yi kapsayacak şekilde bir örneklem üzerinde çalışmak istiyoruz. Gelecek hafta itibariyle bu başlamış olacak. 1 hafta 10 gün içinde tamamlanır. Kesitsel çalışmaları da yer yer yaptığımızı, hava alanlarında, sporculara, cezaevlerinde vb. yerlerde MEB okullarında, olmak üzere bundan sonra da yaygınlaştırmak istiyoruz.

Biz pozitif bulduğumuz semptomu olmayan bütün vatandaşlarımızı izole ediyoruz. Biz eğer böyle davranmamış olsak sonucu alma şansımız olmaz. Ankara’da Erzurum’da vakalar 3’te 1’e düşmez.

Şu dönemde alınan tedbirlere ilave yeni bir tedbir düşünmüyoruz. Bu, hiç olmayacağı anlamına gelmez. Vatandaşımız maske ve mesafe noktasında, kalabalık ortamlara girmeme noktasında hassasiyet gösterirse ilave tedbire gerek kalmaz. O nedenle tedbirin alınmasının yeterli olduğunu, herkes üzerine düşeni yaparsa sonuç alabileceğimizden eminiz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>