Haberde Bursa

Cumhuriyet için Türk kadını olarak mücadelemize ve yolumuza devam edeceğiz!

19.03.2022

Türk Kadınlar Birliği Bursa Şubesi, 2022 Tanışma Toplantısı’nı Nilüfer Grande Cafe’de gerçekleştirdi. Yeni katılan üyelere rozet takdimi yapılan etkinlikte, Bursa UNESCO Derneği Başkanı İlker Özaslan Bursa’nın kültürel ve tarihi mirasını anlatan söyleşi gerçekleştirdi.

Türk Kadınlar Birliği Bursa Şubesi'nde tanışma toplantısı coşkuyla gerçekleşti

CANSU ÖZDEMİR – RAMAZAN ACAR / BURSADA BUGÜN

Türk Kadınlar Birliği Bursa Şubesi2022 Tanışma Toplantısı’nı Nilüfer Grande Cafe’de gerçekleştirdi. Yeni katılan üyelere rozet takdimi yapılan etkinlikte, Bursa UNESCO Derneği Başkanı İlker Özaslan Bursa’nın kültürel ve tarihi mirasını anlatan söyleşi gerçekleştirdi.

Kahvaltı organizasyonu düzenlenen 2022 Tanışma Toplantısı’na Bursa’dan pek çok kadın girişimci katıldı. 94 üyeye ulaşılan derneğin çalışma raporunu açıklayan Başkan Sözeri, hedefledikler ve hayata geçirecekleri planlar hakkında katılımcılara detaylı bilgiler verdi.

Türk Kadın Birliği Bursa Şube Başkanı Tijen Sözeri’nin açılış konuşmasından satır başları; “Güzel ve karlı bir Bursa sabahında buradayız. Başta Onursal Başkan’ımız Gülay İzel’e, Bursa UNESCO Derneği Başkanı İlker Özaslan’a ve burada bulunan sivil toplum kuruluşlarına katılımları için teşekkür ediyorum. Özgür, adil ve laik bir Cumhuriyet için Türk kadını olarak mücadelemize ve yolumuza devam ettiğimizi vurgulamak istiyorum. Bugün, şu anda yaşadığımız 2022 yılında Cumhuriyet’in kadınlara sunmuş olduğu haklarımızı yaşıyoruz. Buradan sizlere seslenebiliyor isem bunu kurucumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e borçluyuz. Burada kendisini ve tüm silah arkadaşlarını saygıyla, minnetle anıyoruz. Güçlü birey, güçlü kadın olabilmemiz için, öncelikle toplumu da güçlü yapabilmemiz için toplumumuzun  yarısını oluşturan kadınlarımıza çok iş düşüyor. Bugün pek çok kadın geçmişte, tarihimizde olduğu gibi bir çok sivil toplum kuruluşunda. Türk Kadınlar Birliği, 1924’te kurudunuz Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde bugünlere kadar geldi. Şu anda bizim tek yapmamız gereken Cumhuriyet’in kazanımlarını ve haklarımızı korumamız. Bunun için de eşitliğe ulaşmak, ayrımcılıkla mücadeledeki güvencelerimize sahip çıkıp, devam etmeyi amaçlıyoruz.

Yaptığımız çalışmalardan kısaca bahsedecek olursam; Nisan ve Mayıs ayından itibaren Yönetim Kurulu ve Yürütme Kurulu’muz ile beraber aslında uluslararası alanda gerçekleştirdiğimiz eşitliğe ulaşmak ve ayrımcılıkta mücadele güvencelerimiz izleme projesinin birincisini tamamladık. İkincisi de Haziran ayında tamamlanacak. Yerelde hepinizin emekleri ve destekleri ile Köy Kalkınma Projesi’ni gerçekleştirdik. Bir yıl süren bu projemiz, kooperatifleşme çalışmasıyla Ekim ayı itibariyle sürdürülebilir bir proje olarak devam edecek. Ocak ayında başladığımız eğitim çalışmaları devam ediyor. Sivil toplum kuruluşları ziyaretlerimizi, basın ziyaretlerimizi tamamlamış olduk. Sosyal medya hesaplarımız aktif hale getirilmiş oldu. Aynı şekilde internet sayfası üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Geçmiş dönemde yapmış olduğumuz iki panel gerçekleşti. İki kahvaltı bir gezi programımız gerçekleşti. Bunların içerisinde en çok önemsediğimiz Cumhuriyet Resepsiyonu ile birlikte Mezopotamya’da kadın olmak dedik. Bu yıl Ocak ayından itibaren dedik ki, çalışmalarımızı yine devam ettirelim bu arada yeni üye arkadaşlarımız, yeni enerjilerimizle yine kadınlarla beraber büyüyelim. Ve şu anda 94 üyeye ulaştık. Sözlerimi kısa kesiyor; güçlü kadın, güçlü birey, güçlü toplum olsun diyorum”

Bursa UNESCO Derneği Başkanı İlker Özaslan, Bursa’nın kültürel ve tarihi mirasını anlattığı söyleşi gerçekleştirdi. İznik’in UNESCO tarafından koruma altına alınmasının üstüne değinen Başkan Sözeri, dernek üyeleri için İznik’e gezi düzenlemesi ile ilgili Başkan Özaslan’ı ikna etti.

Bursa’nın kültürel ve tarihi mirasını anlatan İlker Özaslan; ‘”UNESCO Birleşmiş Milletlerin Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumudur. Eğitim, bilim ve kültürde uluslararası işbirliği yoluyla barışı inşa etmeyi amaçlar. Vizyonunu şöyle tarif ediyor Barış diyalog ve karşılıklı anlayış üzerine kurulmalıdır. Barış, insanlığın entelektüel ve ahlaki dayanışması üzerine inşa edilmelidir. UNESCO Birleşmiş Milletler’ in en prestij kurumlarından biridir. UNESCO Dünya barışına hizmet eden bağımsız ve objektif görüşleriyle biliniyor. UNESCO onayı toplumlara güven veriyor. UNESCO’ da üye olan 193 devletin her birinin 1 oyu var ve eş değerde bir oy bu, tüm ülkelerin nüfusuna bakılmaksızın tek oy hakkına sahip olması, ortak mirasın korunması hedefine yönelik demokratik bir yapı. Türkiye’nin UNESCO’da saygın bir yeri var. UNESCO sözleşmesini 1945 ‘de imzalayan ilk kurucu ülkelerden biriyiz. UNESCO Milli Komisyonumuz’ da kurulan ilk milli komisyonlardan biri. Ülkemizi kültürel diplomaside daha yukarılara taşımak için her birimiz kültürümüzün bir gönüllüsü olmalıyız ve çok çalışmalıyız. Kültürel zenginlikler kadar kültürel diyaloglarda ülkeler arasındaki ilişkileri geliştirmede çok önemli. Herkes eğitimli olursa ön yargılar azalır, bilime verilen değer artar, toplumun refahı artar ve toplumlar birbirini tanımaya başlar. Bu da doğrudan barışa katkı sağlar. İnsanlar birbirini tanıdıkça barış duyguları güçlenir. Kültür diplomasisi aslında insanların birbirlerini sevmesi, tanıması, anlaması demektir. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girebilmek o ülke, o şehir için büyük başarıdır. Şehirler, ülkeler ve toplumlar arası ilişkilerde önemli rol oynamaktadır. Bursa bu başarıyı 2014′ de yakalamıştır.

Türkiye’nin bu gün UNESCO Dünya Mirası listesinde 2021 de dâhil olan Arslantepe ile 19 kültürel zenginliği var. Bu ülkemiz için iyi bir kazanım. 018′ de Göbeklitepe listeye kaydedildi. 12 bin yıl önce kurulan bu bölgenin insanlık için önemi çok büyük. İnsanlık tarihinde bilinen daha eski bir bulgu Yok. Tüm Dünyanın gözü buraya bu bölgeye çevrildi. Ne kadar fazla kültürel zenginliğiniz bu listeye girerse dünyada sempatiniz, bilinirliğiniz o kadar artıyor. Bu listede yer almak bir başka topluma selam vermeye benziyor. Dünya Mirası Listesine girdiğinizde bir marka olmak için yolunuz açılmış oluyor. 2014 yılında listeye giren Bursa’mızda o günden bugüne önemli bir bilinçlenme kaydediliyor. Bursa’nın 2. Adayı, geçici listede yer alan İznik’ de Dünya Mirası olma yolunda hayli şanslı görünüyor. Bu gerçekleşirse Türkiye’de bir ilk olacak, aynı şehirden 2 ayrı Dünya Mirası çıkacak. Bursa olarak kent gönüllüleri, STK’ları, eğitim kurumları, yerel yönetimler ve kamu, birlikte çalışırsak UNESCO’da başka kazanımlarda elde edebiliriz.

UNESCO’nun ağlarında. Örneğin Yaratıcı şehirler ağında 295 şehirden biri olduğumuz gibi, Öğrenen şehirler ağı içerisinde de Bursa’mızın yer almasını sağlayabiliriz. Somut olmayan Kültürel Miras listemizde Bursa’nın ortak olarak adının geçtiği eserler var. Ancak Bursa’dan tek başına bir eser yok. Hâlbuki Bursa’nın bu potansiyeli var. Yaşayan insan Hazinelerimize Bursa’dan şu ana kadar bir zanaatkârımız girmedi, 700 yıllık tarihe, kültüre sahip ilk Osmanlı Başkentinde bir hazinemizin delil birkaç hazinemizin olmasını fazlaca hak ediyoruz aslında, okullarımızda UNESCO bilincini çocuklarımıza kazandırabilmek için UNESCO Kulüpleri kurmalı ve çoğaltmalıyız. UNESCO Kardeş okullar ağında Bursa’mızın 2 lisesinin yanına başka okullarımızı da eklemeliyiz. Kültürel mirası korumak, “Ben kimim ve nereden geliyorum sorularına cevap “ermek anlamına gelir. “Kültürümüzün tüm dünyada tanınması için öncelikle bizlerin onu öğrenmemiz ve anlatmamız gerekiyor. Ülkemizin zenginliklerini dünyaya iyi tanıtabilirsek, başarı beraberinde gelir.

Bursa UNESCO Derneği olarak kurulduğumuz 1998 ‘den bugüne birçok etkinlik ve farkındalıklara imza attık. 1998 ve 2014 arası özellikle Cumalıkızık’ta UNESCO mirası olmanın bir nevi altyapısını hazırlamakta çok emek harcadık. Cumalıkızık ahalisine, özellikle kadınlarına verdiğimiz eğitimler, Cumalıkızık’ta üst üste düzenlediğimiz ahududu şenlikleri. 350 yıllık yıkılmakta olan tarihi bir Osmanlı evini Almanya Kulmbach’daki kardeş UNESCO Kulüp ile birlikte satın alarak aslına uygun şekilde onarıp Cumalıkızık Küpeli Müze Ev olarak turizmin hizmetine sunduk. 1998’ de Bursa Büyükşehir ve Almanya Kulmbach Belediyelerinin kardeş şehir olmalarında Kulmbach UNESCO Club ile birlikte rol aldık. Dernek olarak tüm üyelerimiz, kardeş kulübümüz ve tüm paydaşlarımızla insanlığa, ülkemize ve Bursa’mıza yapacağımız hizmetler, elde edilecek kazanımlar bizler için büyük onurdur. Aramıza yeni katılan ve katılacak arkadaşlarımızla büyümeye, güçlenmeye devam edeceğiz. Daha büyük etkinlikler ve organizasyonlar yapacağız. Bursa’mıza daha çok yarar sağlayacağız” şeklinde konuştu.

Türk Kadın Birliği Bursa Şube Başkanı Tijen Sözeri’nin açılış konuşması ve Bursa UNESCO Derneği Başkanı İlker Özaslan’ın söyleşisi ardından, yeni katılan dernek üyelerine üye rozetleri takdim edildi. Dernek üyeleri, tanışma etkinliğinde İzmir Marşı’nı söyleyerek 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü ve Cumhuriyet’in kuruluşunu coşkuyla andı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>