YUSUF ZİYA YÜCE, “RUHSAL ENGELLİLERE YÖNELİK PROJELERE İMZA ATACAĞIZ”
‘Benim Gazetem’ Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında Özel Huzur Bakım Merkezi yetkilileri ve bakım evinde kalan ruhsal engelli bireyler Limak Enerji Grubu Kurumsal İletişim Müdürü Yusuf Ziya Yüce ile bir araya geldi. Ruhsal engelli bireylerin hazırlayıp derlediği soruları yanıtlayan Yusuf Ziya Yüce, “Ruhsal engelli bireyler ne yazık ki toplumda yeteri kadar bilinmiyor. LİMAK Enerji olarak ruhsal engelli bireyler hususunda toplumsal farkındalığını artıracak projelere imza atmaya hazırız. Projenin paydaşları Bursahaberdar Gazetesi ve Özel Huzur Bakım Merkezi’ne eşi görülmemiş anlamlı proje için teşekkür ediyorum” dedi.
Bursahaberdar Gazetesi ve Özel Huzur Bakım Merkezi’nin iş birliği içerisinde gerçekleştirdiği ‘Benim Gazetem’ Sosyal Sorumluluk Projesi kurum ve kuruluşlarla röportajlarına devam ediyor.
Benim Gazetem projesinin amaçları arasında; toplumun ruhsal engelli bireylere bakış açısını yeniden şekillendirmek ve farkındalıklarını sağlamak. Ruhsal engelli bireyleri topluma kabul ettirmek. Engellilerin yazı yazma, düşünme, kendini ifade edebilme becerisini geliştirerek hastalığın olumsuz etkilerini azaltmak yer alıyor
Ruhsal engelli bireyler ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?
Daha önce bu konuyla ilgili çok bilgi sahibi değildim. Sosyal Sorumluk projeniz kapsamında bende bilgi sahibi oldum. Sizlerle seve seve ortak çalışabileceğimizi düşündüm, inşallah birlikte güzel işler gerçekleştireceğiz.
UEDAŞ olarak birçok sosyal sorumluluk projesi gerçekleştiriyorsunuz, projelerinizden bahseder misiniz?
UEDAŞ olarak birçok alanda sosyal sorumluluk projesi gerçekleştiriyoruz. Çocuklara, şiddet mağduru kadınlara, çevreye ve sokak hayvanlarına pozitif ayrımcılık göstererek projelerimizde daha sık gündeme getiriyoruz. Sosyal sorumluluk projelerimizde en dikkat etiğimiz konu gerçek fayda. Yaptığımız projelerde gerçekten fayda sağlamaya ve sonuç odaklı olmaya özen gösteriyoruz. Projelerimiz sonucunda birilerinin faydalanmış olması bizim için çok önemli.
Trafolar Konuşuyor sosyal sorumluk projenizde, birçok önemli konuda sosyal mesaj veriyorsunuz. Bizlerle ilgili bir çalışma yapmayı hiç düşündünüz mü?
Trafolar Konuşuyor projemiz 4 yıldır devam ediyor. 4 yıldır Güney Marmara’nın çeşitli bölgelerindeki trafoları renklendiriyoruz. Bu trafolarda da hep sosyal sorumluluk projelerimizi çizerek resmediyoruz. Trafolar Konuşuyor projemiz kapsamında topluma mesaj veriyoruz, kamuoyu oluşturarak toplumsal farkındalık sağlıyoruz. Bugüne kadar, trafik, engelliler, Kızılay, sağlık çalışanları ve kadınlara yönelik şiddet konusu başta olmak üzere trafolarımızı bu temalarda renklendirdik. Çok güzel geri dönüşler aldık. Önümüzdeki süreçte özellikle toplumun az bildiği veya yanlış bildiği ruhsal engelli bireyler ile ilgili de trafolarımız aracılığıyla kamuoyu oluşturarak toplumun bilinçlenmesinde faydalı olmak için seve seve trafolarımızı boyayabiliriz.
Ruhsal engelli bireylerin özel sektördeki istihdamı hakkında neler söylersiniz ?
Her bireyin eşit bir şekilde istihdam edilmesi gerektiğini ve herkese eşit fırsatla yaklaşılması gerektiğini düşünüyorum. Ruhsal engelli bireyler konusunda toplumun ve işverenlerin bir bilinç eksikliğinin olduğu çok aşikar.
Kurumunuzdaki engelli istihdamı ne düzeydedir?
Her bireyin eşit bir şekilde istihdam edilmesi gerektiğini ve herkese eşit fırsatla yaklaşılması gerektiğini düşünüyorum Tüm engelli gruplarına yer verecek şekilde çalışan kadromuzun yüzde 3’ünü engelli bireyler oluşturmaktadır. Kurumumuzda ayrıca ruhsal engelli birey istihdamı da mevcuttur.
Şüphesiz artık elektriksiz bir hayat düşünemiyoruz. Bu anlamda engelli, hasta veya cihaza bağlı yaşayan bireylerin evlerindeki elektrik hizmeti nasıl oluyor? Kesintiler nasıl engelleniyor?
Şirket olarak temel amacımız elektriğin kesilmemesini sağlamak. Genel anlamda baktığımızda da bölgemizde kesinti sıklığı çok az. Engelli veya bir cihaza bağlı olarak yaşayan kişiler, gerekli sağlık raporları ile şirketimize başvuru yaptığında onların elektriğinin kesilmemesi için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Planlı kesintimiz var ise onlara önceden haber veriyoruz, mümkünse jeneratör temin ediyoruz. Bir şekilde kesintiden etkilenmemesini sağlıyoruz.
Sizlerle ortak projelerde yer almak isteriz, bizler için şuanda düşündüğünüz bir proje oldu mu ?
Sizlerle ortak projelerde yer almak için bugün bir aradayız. Trafolar Konuşuyor projemiz kapsamında birlikte bir trafo boyamayı arzu ediyoruz. En kısa süre içerisinde planlayarak bunu hayata geçirelim. Sonrasında ise hangi projeleri beraber yapabiliriz konusunda istişare edelim.
Eklemek istediğiniz bir şey var mı ? Projemizi nasıl buldunuz, bizden nasıl bir elektrik aldınız ?
15 yılı aşkın süredir İletişim Yöneticiliği yapıyorum ilk defa böyle bir projenin içinde yer alma fırsatım oldu. Çok sayıda dezavantajlı grupla sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirdik. Umuyorum ki birlikte çok güzel projelere imza atacağız. Bizim geniş ve güçlü bir ekibimiz var. Bu ekip sizler için çok güzel projeler yazacaktır ve birlikte hayata geçireceğiz. Sizlere ve projede emeği olan Bursa Haberdar Gazetesi’ne teşekkürlerimi sunuyorum.
“KENDİMİZİ İFADE ETMENİN ÖZGÜRLÜĞÜ TARİF EDİLEMEZ”
İlk röportajımızda o kadar çok heyecanlandım ki, nasıl geçecek, nasıl konuşacağım, acaba mahcup olur muyum diye düşündüm. Bir sürü düşünceler vardı kafamda ve hislerimi çok yoğun yaşadım mesela heyecandan uyuyamadım.
İlk röportajımız çok güzel geçti o kadar heyecana rağmen röportajı mükemmel tamamladık.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı eski Bursa İl Müdürü Hasan Yılmaz, 25. ve 26. Dönem AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun, Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Beyhan Bayhan, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Saim Kılavuz, BTÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Zeki Ünal, UÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Kaya, Limak Enerji Grubu Kurumsal İletişim Müdürü Yusuf Ziya Yüce ile röportajlar yaptık.
Heyecan ve telaş yapmamak elde değildi. Büyük mevkideki insanlarla tanıştık onlarla sohbetler ettik. Bence yaptığımız işler ne kadar basit gibi görünse de çok zor olduğuna inandım ve gittiğimiz yerlerde hep sevgi ve hoşgörüyle karşılandık, güler yüzlerini esirgemediler böylece işimiz kolaylaştı.
Bu proje sayesinde bizlerinde yalnız olmadığını hissettim. Bizimde bir yazı köşemiz olduğu için çok sevindim. Hep iyi insanlarla karşılaştık her seferinde yeni heyecanlar yaşadık. Her röportajda farklı insanlarla tanışma fırsatı buluyoruz. Gazete kendimizi ifade edebileceğimiz bir alan.
Bizim gibi bu hastalığı yaşayan insanlara örnek olabilme şansımız var. Hayatta bir iz bırakabilmek umudumuz var. İnsanların önyargılarını kırabilme ihtimalimiz var. Bizi bizden başka kim tanıtabilirdi ki. Tabi bizi en iyi biz anlatabiliriz. Bizim şifamızın başlangıcı toplumun bizi kabul etmesidir. Bunun içinde elimizden geleni yaparak sesimizi olabildiğince gür çıkarmak, yaptıklarımız ve yapabileceklerimiz göstermek istiyoruz. Hayatın içinde bizde varız diyebilmenin en güzel yollarından bir tanesi Benim Gazetem Projesi oldu.