Yaz beslenmesinde yapılan 5 büyük hata
Yaz aylarında sağlıklı beslenme konusunda yapılan 5 büyük hataya karşı uyarılarda bulunan Diyetisyen Kübra Çakır, yaz kış demeden sağlıklı ve dengeli beslenilmesi gerektiğini söyledi.
YETERSİZ SU TÜKETİMİ
Vücudun yüzde 70’inin sudan oluştuğuna dikkat çeken Çakır, “Her birey vücudundan günde ortalama 2500 ml su kaybeder. Yaz aylarında ise bu kayıp 500 ml artış gösterir. Yiyeceklerle vücuda alınan su, bu ihtiyacın sadece yüzde 20 veya 30’unu karşılayabilmektedir. Yeterli su içimi organ ve eklem sağlığı açısından elzemdir. Sıcaklık artışıyla terleme artar. Dolayısıyla vücutta sodyum ve potasyum minerallerinin eksilmesi meydana gelir. Su vücudumuzdaki toksinlerin atılımını sağlar ve yorgunluğu yenmeye yardım eder. Vücuda yetersiz su alındığında baş ağrısı, ağız kuruluğu, vücutta toksin ve ödem birikimi olmaktadır. Günde en az 2-3 litre su tüketimi ile gün boyu kaybettiğimiz suyu yerine koyarak beyin gücü ve konsantrasyonunu arttırıp aynı zamanda kilo verimine katkıda bulunulur” şeklinde konuştu.
MEYVE TÜKETİMİNDE AŞIRIYA KAÇMAK
Vitamin, mineral ve antioksidan deposu olarak günde 2-3 porsiyon meyve tüketiminin günlük beslenmedeki önemine vurgu yapan Çakır, “Yaz aylarının gelmesiyle meyve tüketimi olması gerekenden fazla artmaktadır. Fakat meyvelerin kalori ve şeker içeriklerini de unutmamak gerekmektedir. Meyve tüketiminde aşırıya kaçmak vücuda fazla şeker alımına sebep olmaktadır. Vücut direncini artırmak için tüketilen meyvelerin porsiyon ayarlanması iyi yapılmalıdır. 1 üçgen dilim karpuzun, 2 parmak kalınlığında 1 dilim ananasın, 12 adet
kirazın, 10 adet orta boy eriğin, 12 adet çileğin, 15 adet üzümün bir porsiyon meyveye eşit olduğu hatırlanarak tüketimi sağlanmalıdır” açıklamasını yaptı.
GAZLI İÇECEKLERE DİKKAT
“Yazın gelmesiyle birlikte sahilde, sokakta, kafede bol miktarda tüketimi artan gazlı içecekler günlük su tüketimini azaltırken vücuda alınan şeker ve kalori miktarını artırıyor” diyen Çakır, “Yaz aylarında artan gazlı içecek tüketimi; osteoporoz, obezite, ağız- diş hastalıkları ve gastrointestinal sistem hastalıklarını ortaya çıkartmaktadır. Gazlı içecek tüketimi yerine gün içinde en fazla 2 olmak üzere kaybedilen mineralleri de yerine koymak adına sade maden suyu tercih edilmelidir” ifadelerini kullandı.
ÖĞÜN ATLAMA
Sıcaklıkların artmasıyla; öğün atlamanın, fast food tarzı beslenmenin, eksik veya yüksek kalorili sağlıksız besinlerle öğün oluşturmanın artış gösterdiğini belirten Çakır, “Öğün atlanması bir sonraki öğünde daha fazla yemek tüketimine sebep olmaktadır. Öğün atlamak yerine pratik sağlıklı atıştırmalıklarla daha sağlıklı ve enerjik bir güne sahip olunmalı. Fast food yerine salata veya ızgara tercihi yaparak kalori alımı dengelenmelidir” diye konuştu.
“YAĞLARDAN SONRA EN YÜKSEK KALORİYE SAHİP MADDE ALKOL”
Artış gösteren alkol tüketiminin vücuttaki birçok besin maddesinin kullanılmasını azaltarak bazı besin maddelerine ihtiyacı arttırdığını kaydeden Çakır, “Alkolün 1 gramı 7 kaloriye eşittir ve bu yağlardan sonra en yüksek kaloriye sahip maddedir. Aynı zamanda vücutta hızlı emildiğinden kişilerde yüksek kalori ile birlikte kilo alımına da etki göstermektedir. Alkol tüketimi kişilerde protein, B vitamini eksiklikleri başta olmak üzere pek çok mikromineral eksikliğine sebep olabilmektedir. Ortaya çıkan besin maddelerinin eksiklikleri tedavi edilmediğinde birçok hastalığa sebep olmaktadır. Bu sebeple alkol tüketimine son derece dikkat edilmedilir” açıklamasında bulundu.