Haberde Bursa

HÜRRİYET KÖY –ANAVATANDA YURD

20.09.2022
Bursa Hürriyet Köyü Gençlik ve Kadın Dayanışma Derneği, mücadelelerinden geri adım atmayacaklarını, bu zamana kadar satılan arazilerini geri almak, bundan sonra satılacak arazilerini de sattırmamak adına yasal ve hukuksal haklarını sonuna kadar kullanacaklarını duyurdu.

Karacabey’de Belediye tarafından arazileri bir bir satılan Hürriyet köylüleri bundan böyle mücadelelerini dernek çatısı altında sürdürecek. Bu doğrultuda kurulan Bursa Hürriyet Köyü Gençlik ve Kadın Dayanışma Derneği, geçmişte dedelerinin kurduğu Hürriyet Köyü’ne kazandırılan arazilerini kurtarmak adına ciddi çalışma başlattı. Haklı mücadelelerinden asla taviz vermeyeceklerini duyuran Hürriyetliler, “Bu araziler dedelerimizden bizlere mirastır. Belediye’nin köyümüze ait bu arazileri satmasına izin vermeyeceğiz. Bu zamana değin satılan arazilerimizi de geri almak için hukuksal mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz.” dediler.

Derneğin kurulmasıyla birlikte ilk iş olarak Ankara’ya çıkarma yapan Hürriyetliler, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde AK Parti’nin yanı sıra CHP ve İYİ Partili bazı Bursa milletvekilleri ile bir araya gelerek, Büyükşehir Yasası ile ellerinden alınan arazileri geri almak istediklerini ve bu konuda destek beklediklerini bildirdi.

Konuyla ilgili Yörem Gazetesine açıklamalarda bulunan Bursa Hürriyet Köyü Gençlik ve Kadın Dayanışma Derneği’nden Bayram Efe, “Burası Hazine arazisi değil. Dedelerimizin paralarıyla satın aldıkları tapulu mülklerdir. Tapulu arazilerimizden ortak kullanıma ayrılan yerlerin elimizden alınması büyük haksızlık.” dedi.

Tarım ve hayvancılıkla uğraşmak istediklerini ancak bu arazilerin ellerinden alınmasıyla Hürriyet Köyü’nün öleceğini iddia eden Efe, arazi ve meralarının TEKNOSAB’a kurban edildiğini ileri sürdü. Bayram Efe, “Köyümüzün bitişiğinde TEKNOSAB kurulunca bizim araziler değerlendi. Karacabey Belediyesi, ortak kullanıma ayırdığımız tapulu arazilerimizi üzerine aldıktan sonra 150 dönümünü sanayiye hibe etti. 150 dönüm de uydukent yapılması için Emirkoop’a satıldı.” iddiasında bulundu.

Haklı davalarını duyurmak adına yasal ve hukuksal tüm haklarını kullanacaklarını ve asla vazgeçmeyeceklerini ifade eden Bayram Efe, kurdukları dernek ile bundan önce satılan arazileri geri almak, bundan sonra da satılmak istenen arazileri sattırmamak adına mücadele edeceklerini haykırdı.

1955’te köy olma hakkı elde edilince Bulgaristan’da zulümden kurtulup hürriyete kavuşmaları sebebiyle dedelerinin köylerine Hürriyet Köyü adını verdiğini belirten Bayram Efe, köyleriyle ilgili tarihi süreci de şöyle anlattı:

“1951 yılında Bulgaristan’daki zulümden kaçanlar kentin değişik yerlerinde iskan alıyorlar. Ancak, gösterilen yerlere uyum sağlayamayacağını düşünen 201 hane yeni yer aramaya başlıyor. O arayış sonrası Karacabey’in Taşpınar Köyü sınırları içindeki Haydar Ağa Çiftliği’ni Kemal Çayıroğlu’ndan satın alınmasıyla sonuçlanıyor. Toplam 12 bin dönüm araziyi aralarında eşit paylaşıyorlar.

Ancak, çevre köyler mera ve otlaklarını kullandırmayınca, arazilerinden 6 bin dönümünü hayvan otlatmak için otlakiye, kavak dikmek için kavaklık, odun kesmek için baltalık ayırıyorlar. Cami, okul, öğretmen lojmanı, mezarlık yeri bırakıyorlar.

Kalan araziyi de 28.5’er dönüm olarak 201 haneye paylaştırıyorlar. 1955’te köy olma hakkı elde edince, Bulgaristan’da zulümden kurtulup hürriyetlerine kavuşmalarını anlattığı için köylerine Hürriyet Köyü adını veriyorlar.

Tarlada çalışıp, mutlu bir yaşam sürerken 1978 yılında kadastro çalışması yapılıyor. O çalışma sırasında tapulu arazilerden bıraktıkları ortak kullanım alanı köy tüzel kişiliği kaydediliyor. İleride olabilecekleri kestiremedikleri için de itiraz etmiyorlar.

Ardından 2014 yılında ‘Bütünşehir Yasası’ ile köy tüzel kişiliğindeki 652 dönüm arazileri Karacabey Belediyesi kayıtlarına alınıyor. Buna Tarım Müdürlüğü tarafından hatalı tescil itirazı yapılıyor. O itiraz önce kabul ediliyor, ama daha sonra ne olduysa Ankara’da alınan kararla araziler yine belediyenin oluyor.

Ama burası hazine arazisi değil. Dedelerimizin paralarıyla satın aldıkları tapulu mülk. Tapulu arazilerimizden ortak kullanıma ayrılan yerlerin elimizden alınması büyük haksızlık. Bu mücadele için dernek kurduk ve ilk işimiz Ankara’ya çıkarma yapmak oldu. Bu konuda defalarca gitmeye de hazırız. Önce çoban evimizi yıktılar, sonra YOL-HIZLI TREN HATTI denilerek ekili alanlarımıza iş makineleriyle tecavüz ettiler!

Karacabey Belediyesi köy arazilerini, meralarını, otlakiyelerini satarak yatırımlarını karşılamamalı. Koskoca belediye köylerdeki arazileri satarak mı iş yapacak? Karacabey Belediyesi bu zaman değin çok sayıda köy arazisini sattı da ne oldu? Merak ediyoruz Belediye tarım ve hayvancılık için ne yaptı? Bildiğimiz kadarıyla hiçbir şey! Verimli tarım alanları sanayiye kurban gitmemeli. Bizler bunu istemiyoruz ve izin vermeyeceğiz. Hürriyetliler tarım ve hayvancılık yapmak istiyor. Karacabey Belediyesi de bu yönde Hürriyet Mahallesi’ne destek olsun. Belediye köyümüzü öldürmesin.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>