Haberde Bursa

İK’cılara en kestirme yolu gösteren uygulama:EmployeeTrackSM

24.10.2022

Günümüzde şirketlerin sürdürülebilir başarıya ulaşmaları, bağlılığı yüksek çalışanlara sahip olmalarından geçiyor. Çalışanlardan geri bildirim almak amacıyla yapılan çalışan nabız anketleri İK’cıların olmazsa olmazı. Ancak ön hazırlık gerektiren, verinin toplanması, analiz edilmesi ve raporlanması gibi haftalar alan geleneksel araştırma metodları İK departmanları için daha fazla zaman ve emek harcamak anlamına geliyor. Bu noktada devreye giren BAREM, hayata geçirdiği İK araştırma platformu EmployeeTrackSM ile çalışan nabzını dijital ortamda, hazırlık gerektirmeyen çeşitli anketlerle anında ölçüp raporlayabiliyor.

Günümüzde, sürdürülebilir kalkınma amaçları arasında insan kaynağına yapılan atıflar önemli bir yer tutuyor. Kurum ve kuruluşların konumlarını korumak ya da büyümeyi sürdürebilmek için, çalışanlarının işe bakışını ve değişen beklentilerini sürekli izlemeleri ve uygun aksiyonları zamanında üretmeleri öngörülüyor. Bu nedenle, gerekli bilgiye hızla ulaşabilme imkanı veren, dijital olanaklarla tasarlanmış bir ölçüm ve değerlendirme araçlarına sıklıkla ihtiyaç duyuluyor. Bu ihtiyaçtan yola çıkan Pazar Araştırma ve Danışmanlık şirketi BAREM, akademik araştırma bilgisi ve 40 yıllık deneyimini Ar-Ge’sinde yazılıma dökerek, insan kaynakları yöneticilerinin ihtiyaç duyduğu tüm araştırmaları tek bir yerde toplayan EmployeeTrackSM platformunu hayata geçirdi. EmployeeTrackSM, sektör fark etmeksizin, her ölçekteki kuruluşlar için, kurumun ve insan kaynakları yönetiminin ihtiyaç duyduğu bilgileri tek bir dijital platform üzerinden cevaplıyor.

Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) mükemmellik modeli yaklaşımıyla geliştirilen platform, özellikle Avrupa’da büyük şirketler tarafından benimsenerek oluşturuldu. İK yöneticilerinin arzu ettiği her konuda çalışanının nabzını tutabildiği online platform, çalışan memnuniyeti ve bağlılık analizleri, oryantasyon sürecine ilişkin izlenimler, düzenlenen etkinliklerin değerlendirilmesi, işe giriş ve çıkış gibi konularda çeşitli sorular içeren anketler sunuyor. Platform, şirketlere ileri analiz tekniğiyle kapsamlı raporlar sunarken, sektörel kıyaslama (benchmark) yapabilme imkanı da sağlayarak şirketlerin gelişimlerine destek oluyor.

EmployeeTrack, İK’cılara yol haritası sağlıyor

Şirketlerin, EmployeeTrackSM ile dijitalde ve dakikalar içinde çalışan memnuniyetini ölçebildiklerini belirten BAREM Genel Müdürü ve Ar-Ge Merkezi Lideri Sencer Binyıldız, “EmployeeTrack, hızlı kurulum, çoklu dil seçeneği, anonim linkler ve QR kodları ile ankete erişim, sürekli veri sağlama, detaylı ve kolay anlaşılır raporlara anında ulaşma özelliklerine sahip bir araştırma platformu. İK birimlerinin memnuniyet araştırması işlemlerini kendi başlarına, kolay, hızlı ve ekonomik olarak yapmalarını ve yapay zeka sayesinde, elde edilen sonuçların hayata geçeceği aksiyon önerilerini de sağlıyor.

ET ile anketi çalışanlarla paylaşmak için gereken hazırlık sadece 5 dakika. Üstelik sonuçlar sürekli izlenebilirken, son anket tamamlandığında anında raporlara ulaşılabiliyor. Sonucunda ise çalışanların ihtiyaçları ortaya çıkıyor; bu sayede şirketlerin de çalışanlarının motivasyon ve verimliliklerini artıracak çözümler geliştirmesine yardımcı oluyor. Her ihtiyaç duyulduğunda ölçümleri tekrarlama olanağı ile birlikte, gerçek zamanlı, aksiyona dönük raporlamalar sunuyor. Tüm bu avantajlarının yanı sıra EmployeeTrackSM , Barem Ar-Ge merkezi tarafından üretilmiş bir Bağlılık Skoru da sunuyor. İleri istatistik modelleme ile desteklenmiş bu skor, toplam 31 sorudan elde ediliyor ve verdiği geçerliliği yüksek sonuçlarla çalışanların daha iyi anlaşılmasına imkan veriyor. Dünyanın en büyük krizlerinden olan pandemi döneminde gördük ki; çalışan bağlılık oranlarını artırmak insan kaynakları departmanlarının önceliklerinden biri olmalı. Yöneticiler, sürdürülebilir ve verimli büyüme için çalışanlar nezdinde gerekli aksiyonları tam zamanında alarak çalışan mutluğunu artırıyor. İşletmenin daha iyiye ulaşması için temelde nereye odaklanması gerektiğini gösteren platform, daha iyi bir insan yönetimi için ipuçları sunuyor” dedi.

ET, çalışan yaşının ve kurumda çalışılan sürenin bağlılık üzerine etkisini irdeledi

EmployeeTrack, 2020 ve 2021 yıllarında beşi büyük ölçekli, onbiri ise orta ölçekli olmak üzere 16 kuruluşa ait, toplam 31.340 çalışanın iş yerine bağlılığını yaşa ve kurumdaki çalışma süresine göre irdeledi. Analizlerde bağlılık, BIS (BAREM Indeks Skor) üzerinde duruldu ve çalışanların cinsiyet, pozisyon, yaka rengi, çalışma yeri gibi kırılımlar bazında profil bilgilerine bakıldı.

Anket sonuçları, kuruluşlara en bağlı kişilerin en yaşlılar olduğunu gösterirken, en az bağlı olanlar ise 28-37 yaş grubu olarak öne çıktı. Çalışanların yaka rengine göre yapılan analizde 18-27 yaş grubu dışındaki beyaz yakalıların mavi yakalılara göre daha yüksek bağlılık skorlarına sahip olduğu görüldü. Mavi yakalıların en bağlı olduğu yaş grubu ise 18-27 yaş olarak belirlendi. En bağlı kişiler en uzun süre çalışmış olanlarken, en az bağlı olanlar ise 6-10 yıl arası çalışanlar. 0-5 yıl arası çalışan mavi yakalıların indeks skoru beyaz yakalılardan daha yüksek iken, daha yüksek çalışma yılına sahip olanlarda ise skor beyaz yakalılar arasında artıyor. Evden çalışanların BIS skoru iş yerinde çalışanlara göre her çalışma yılı grubunda daha yüksek gözüküyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>