Haberde Bursa

Bizde boş laf yok. İş üretiyoruz

02.11.2022

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Kalkınma Seferberliği Eylem Planı’nı İstanbul Florya ‘da açıklıyor. Genel Başkan Ali Babacan’ın katılımıyla Sanayi Girişimcilik ve Dijital Dönüşüm Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Burak Dalgın, eylem planının sunumunu yapıyor.

DEVA Partisi Kalkınma Seferberliği Eylem Planı'nı açıklıyor 

ERCAN ÇALIŞIR / BURSADA BUGÜN

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Burak Dalgın Kalkınma Seferberliği Eylem Planı’nı kamuoyuna duyuruyor.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın konuşmasından satır başları;

Şu anda Osmanlı Kibrit Fabrikasındayız. Tüm katılımcı ve izleyicileri selamlıyorum. Burası rastgele seçilmiş bir mekan değil. Ülkemizin bir endüstri mirası. 16. Eylem planımızı bu tarihi mekanda paylaşıyoruz. Tarihi iyi bilen, tarihten güç alarak yarınlara yurumemiz gerekiyor. Dolu dolu bir eylem planı tam 76 maddelik bir plan. Çok uzun, anlamak zor diyenlere, yarın göreve geldiğimizde, işin başında olanların anlayıp, uygulayabileceği dokümanlar. Takvime bağlanmış dokümanlar. Tüm sorunların çözümüne ince çalışan planlar. Türkiye siyasetinde ilki yapiyoruz. 22 şeritli yolda ilerler gibi, tüm eylem planlarını eş zamanlı hayata geçireceğiz. Kilitli kalmış tüm çarkların dönmesiyle ülkemizin potansiyeli hayata geçmiş olacak.

Geçen hafta 1.5 saat boyunca içi boş Türkiye Yüzyılı masalı dinledik. Madem çoğulcu demokrasi, insan hakları, katılımcılık diyorsun, neden şimdi başlamıyorsun? Adaleti her gün çiğniyor. Adaletten söz ediyor. Bizde boş laf yok. İş üretiyoruz. Bugün için birşey söylemiyoruz. Seçimden sonra göreve geldiğimizde neler yapacağımızı anlatıyor, yarının Türkiyesi’nden bahsediyoruz. Seferberlik olacak dedik. Rastgele seçilmiş isim değil. Bu seferberliğe gerçekten ihtiyaç var. Rehabetle bu iş olmaz. Beraber çalışmamız gerekiyor. Üretimde verimliliği zirveye taşıyıp ülkemizi bölgedeki en güçlü ekonomi haline getireceğiz diyoruz. Türkiye’yi orta gelir tuzağından kurtaracağız. Gençlerin akın akın gitmek istediği ülkelerin seviyesine getireceğiz. 2013’te o sınıra çok yaklaşmıştık. Ama hukuk ve adaletten vazgecince, dürüst kadroları sistemden uzaklaştırınca, orta gelir tuzağına geri düştük. Bakıyoruz, açıkladıkları bu seviyelerin üzerine çıkamayacak bir orta zamanlı plan duyurdular. Bir yandan yargı reformu, bir yandan eğitim programı, beraberinde ekonomiyi, sanayiyi düzelteceğiz. Yüzlerce adım uygulayacağız. İlk 90 günde yapılacak adımlar, planlarımız da yazıyor. Gelişmiş ülkelerle aramızda ki farkı hızla kapatmak zorundayız. İstihdamda, ihracata kadar 10 temel hedefi belirledik. Ülkemiz fikir üretim üssü olacak. Şimdi milletimizden yetki alma yolculuğuna çıkıyoruz.

Kur korumalı mevduata faiz kadar ödeme yapıyorlar. 1 milyon konut yapacak parayı fakirden alıp zengine veriyorlar. Biz ilk günden beri bunun ülkeyi batırma programı olduğunu söyledik, karşı çıktık. Vatandaşın sırtına basarak büyüme yaşıyoruz. Biz böyle bir büyüme istemiyoruz. Dünya ile beraber gelişmeleri takip ederek büyümeyi kat edecek bir program yapacağız. Bunu daha önce başardık. Zenginle fakir arasındaki uçurum artıyor. Üretimde katma değerli ürünlere yöneleceğiz. Gıda ve yarı iletken ürünlerde özellikle dışa bağımlıyız. Aya yolculuk, savunma ve Uzay olanlarında yerlileşme hamlesi başlatacağız. Otomotiv, kimya, tekstil sektörlerinde yerlileşme ile acil meyve toplayacağız. Tüm bu hamlelerimiz sayın Erdoğan’a emekliliğinde silmeyeceği twetler artıracaktır.

Devlet girişimcilik yapmayacak. Girişimcilerin önünü açacak Katilazör Devlet Programı hazırladık. ‘Yeter ki Sen İste’ uygulaması ile e-devlet gibi bir uygulama getiriyoruz. Devlet dairelerinde kimse sürünmeyecek. Teşvik sistemini sadeleştirme yoluna gideceğiz. Kolay anlaşılır olacak. Şu an 43 birim ile yardıma muhtaç vatandaşlara hizmet ediyor devlet. Esnafın işini büyütmesini sağlayacak, ülkemizin gelirini büyütmeyi başaracağız. Süper KOBİ’ler ile ülkemizi tanıştıracağız. Dünyada 100 bin Süper KOBİ ile yarışın içinde olacağız. Başarılı olmak istiyorsak rekabet şart. Biz kurallı bir piyasa ekonomisinden bahsediyoruz. Özel sektörün önünü açıp, devletin denetim yapatığı bir sistem haline getireceğiz. Açıkladığımız her madde bir sıçrama tahtası olacak. Biz yarının Türkiyesi’ni herkesten daha iyi görüp, ona göre hazırlıyoruz. Hedefimiz İsveç, Norveç gibi ülkelerin arasına girmek. Eylem planımız, esnafımızın, sanayicimizin, KOBİ’mizin yüzünü güldürecek. Ülkemiz için, esnafımız, vatandaşlarımız için hayırlı olsun.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Burak Dalgın’ın konuşmasından satır başları;

Bugün yarınları çalınan vatandaşlar için buradayız. Neden bu plan çıktı?

Ülkemiz bir patinaj yapıyor. Rakiplerimiz Polonya gibi ülkeler aldı başını gitti. Dünyada ki payımız yüzde 1’e takılı kaldı. Biz bunu hak etmiyoruz. Bizim en büyük 500 şirketimiz bir Toyota fabrikası kadar ciro yapamıyor. Çalışma çağında ki 4 kadından biri çalışıyor. 2023’te 25 milyar dolar kişi başı gelir hedefi olan hükümet, hayal sunuyor. Her yıl 1 milyon genç çalışma yaşına geliyor. Kadınlar çalışmak istiyor.

Rant yerine üretim ve yatırım, vasatın yerine dünyayla yarışma,ucuzculuk, fasonculuk yerine daha iyi katma değerli ürünlerin çıkarıldığı, kontrol kumanda ekonomisi yerine hür teşebbüs, lobi değil kobilerin hüküm sürdüğü ekonomi modelini hayata geçireceğiz.

Dünya eğilimi ile başbaşa entegre bir model, ihracatçı, vizyoner, yeşil dönüşümü, cobot ve tedarik zincirini fırsata çevireceğiz. Genel Başkanımızın değindiği her bir model hayata geçecek. Bir tanesi dâhi eksik olmayacak.

Güçlü üretim ile sağlam alt yapı ile, uygun finansman ile, büyüyen istihdam için aranan elemanlar ile, şahlanan ihracat için açılan pazarlar ile, yüksek katma değerli ürünler ile süper KOBİ’lerin çıkması için teşvikler ile bu işi yapacağız.

Sahayı dinleyerek, uzun çalışmalar sonucu arsa rantı olduğunu, sanayiciye yardım edilmediği, raylı sistem ve ulaşım sorunu olduğunu tespit ettik.

10 adet sanayi vahası kuracağız. Tüm OSB’leri yenilikçi hale getirip entegre edeceğiz. İçerisinde kreş gibi tüm sosyal faydalar sağlanacak. Kent- sanayi ilişkisini değiştirip dönüştüreceğiz. Yeşil mutabakat gereği endüstri 4.0’a ulaşmalarını sağlayacağız. Arsalarda ki haksız rantları bitireceğiz.

Yine kredi istediğimizde tapu soruyorlar, vergisini zamanında verene devletin destek olması gerektiğini, döviz ile ham madde aldıklarını, gelen dövizin yüzde 40’ını bozdurmamız gerektiğini dayatıyorlar bu şartlarda TL ile nasıl ham madde alacağız dediklerini, devletin kar ortağı olduğunu ama zarara ortak olmadığını söylüyorlar.

Biz döviz satma yükünü kaldıracağız. Kalkınma finansmanını öne çıkaracağız. Alternatif finasnmanin önünü açacağız.  Devlet sanayicinin parasının üstüne oturuyor. Şirketlerin KDV alacağını dijital TL ile zamanında ödeyeceğiz. Enflasyon muhasebesi uygulamasını hayata geçireceğiz.

Sanayici yine, aranan eleman bulamadığını, teorik eğitim olduğunu fakat pratik eğitim olmadığını, hocalar ile anlaşamadıklarını söylüyor.

Biz, özel sektörün yönlendirmesi ile iş garantili çıraklık okulu, meslek liseleri oluşturacağız. Bazı sanayilerde bu güzel işliyor. Cobot’a uygun eğitim müfredatı, OSB’lerde kreş ve yaşlı bakım merkezleri hayata geçireceğiz. Üniversite ve sanayi iş birligini beraber sağlayacağız. Kritik sektörlerde tersine beyin göçü hedefliyoruz. Daha esnek bir iş kanunu ile sağlık ve emeklilik haklarını güvence altına alacak bir standart getireceğiz.

KOBİ’ler, vize çok geç geliyor, limana giden demir yolları kapalı gibi durumları belirtiyorlar.

Biz, Gümrük Birliği Anlaşmasını güncelleyeceğiz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>