A-Plas patronu işçilere göz dağı vermek için üretimde Badigard dolaştırıyor
Bursa’da A-Plas fabrikasında sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan 77 işçinin fabrika önündeki eylemi 46’ncı gününü geride bırakıyor.
Bursa’nın Osmangazi ilçesi Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren A-Plas fabrikasında Türk Metal Sendikasına üye oldukları için Kod29’dan işten çıkarılan 77 işçinin eylemi sürüyor.
320 işçinin çalıştığı A-Plas fabrikası üretiminin yüzde 70’ni Tofaş fabrikasına sırasıyla Hyundai ve Türk Traktör fabrikalarına yapıyor.
Fabrika önüne kurdukları çadırda nöbetleşe bekleyen A-Plas işçileri anayasal hakları olan sendikaya üye oldukları için haksız bir şekilde Kod29’dan çıkarıldıklarını söyleyerek Çalışma Bakanlığı’nın yaşananlara göz yummasına da tepki gösteriyor.
Asgari ücretin altında alıyoruz
Uzun bir süredir fabrikada önünde beklediklerini söyleyen A-Plas işçisi, “Sendikaya üye olmamızın sebebi içerdeki düzensiz tutum ve işçi haklarına aykırı davranışlardan dolayı üye olduk. Bizim iş yaptığımız kurumlar ayın belli dönemlerinde izine çıkıyor. Tofaş cumartesi günleri izne çıkıyor. Ama izne çıkardığı işçilerin maaşlarının yüzde 76 ile 80 gibi rakamını ödüyor. Tofaş izne çıkardığı zaman bizde izne çıkmak zorunda kalıyoruz. Fakat bize hiçbir şekilde ücret ödenmiyor. Aldığımız para 2800 lira ile 3000 lira arası. Ücret de kesilince elimize 2500 lira geçiyor. Yani asgari ücret dahi alamıyoruz” dedi.
Anayasal hakkımızı kullandığımız için Kod29 dan işten çıkarıldık
Sendikaya üye olduğumuz için baskıların arttığını söyleyen işçi, “Sanki biz işverenin malına zarar vermişiz, ahlaka aykırı davranış yapmışız gibi 77 kişiyi Kod29 dan işten çıkarıldık. Hepimiz mi ahlaksızlık yaptık. Hepimiz mi hırsızlık yaptı. Bizim hiçbirimiz bu üzerimize attıkları suçu işlemedik. Tek yaptığımız şey anayasal hakkımız olan sendikaya üye olmak. Anayasal hakkımızı kullandığımız için Kod29 dan işten çıkarıldık. 10 yıl 15 yıl buraya hizmet etmiş arkadaşlarımız var. Bir iş veren bir mal varlığına sahipse bunu bizler yarattık ama sendikaya üye olduğumuz için bir kalemde üzerimiz çizildiğini” söyleyerek yaşananlara tepki gösterdi.
Fabrikada tuvaletleri kilitlediler
Kendilerini bir çöp poşeti gibi kapı önüne koydular diyerek yaşananları özetleyen işçi şöyle devam etti, “İşçiye verilen değer ortada. İlk zamanlarda sendikaya üye olan 6 arkadaşımız işten çıkarıldı bizde iş yerine zarar vermeden arkadaşlarımızın arkasında durduk, hakkımızı aradık ama o soğukta kapı önüne konulduk. Fabrikada tuvaletleri kilitlediler. Biz ne yaptık da bize insan dışı davranışlar sergilendi. Çalışma bakanlığına seslenmek istiyorum bir kişi bile gelmedi. Sendikamızdan başka kimse yok burada. Burada ev geçindiren arkadaşlarımız var. Herkes mağdur, bu insanların aile düzenleri bozuldu. Neden anayasal hakkını kullandığı için. Bize verilmesi gereken hakları verselerdi burada olmazdık. Biz yağmacı talancı insanlar değiliz. Buradan diğer sendikalara seslenmek istiyorum. Hepimiz aynı çatı altındayız. En kötü sendika bile sendikasızlıktan iyidir. Bugün bizim başımıza gelen yarın sizlerin de başına gelir. Sendika ayrımı yapmaksızın dayanışma içerisinde olunması” çağrısında bulundu.
Patronun içeride taşeron işçileri yetiştirerek işten çıkarılan işçilerin yerine geçmesini planladığını söyleyen bir başka A-Plas işçisi, “İşçilerin cep telefonlarını alıp E devlet şifrelerine bakıyorlar kim üye kim değil. İşçilerin çay içilen bölgede bizleri görmesin diye oraya çıkışları yasaklandığını” vurgulayan işçi baskıların arttığını da ifade etti.
TC’lerini bilmeyen insanlar sendikaya üye olmak için hareketlenmezler
Önceden kendimiz poşet çay alıp fabrikaya geliyorduk ama sendikaya üye olduktan sonra içerden arkadaşlarımız söylüyor çay servisleri başladığını söyleyen işçi şöyle devam etti, “Bizler işten çıkarıldıktan sonra patronun işçiler 1000 lira verdiği söylendi. Maaşlarda 300 ile 500 lira arasında iyileştirme yapılmış. Sendika fabrikaya girmesin diye küçük düzeltmeler yapıyorlar. Birde patronun bizler için bunlar TC’lerini bilmeyen insanlar sendikaya üye olmak için hareketlenmezler birileri kışkırttı gibi söylemler kullandığını söylüyor arkadaşlar. İşçilere bakışlarının en net hali bu bence. Duyduğumuza göre fabrika içinde mekanların önünde bekleyen badigardlardan getirmiş üretim bölgelerinde dolaşıp insanlara göz dağı vermek için. Sendika fabrikaya girmemesi için her şeyi yapıyorlar” diyerek duruma tepki gösterdi.
En büyük sosyal etkinliğim maaş yatınca, parayı o bankadan bu bankaya yatırmak
Ekonomik anlamda tüm işçilerin sıkıntılar çektiğini söyleyen bir başka A-Plas işçisi ise şunları söyledi, “Herkes borç içinde, ay sonunu getirme derdinde. Aldığımız para cumartesi günü çalışma olmadığında kesintilerle asgari ücretin altına düşüyor. Para hesabımıza yattığı gibi bitiyor. Mesela benim en büyük sosyal etkinliğim maaş yatınca, parayı o bankadan bu bankaya yatırmak oluyor borç ödüyoruz hep” diyerek işçilerin yaşadığı ekonomik sıkıntılara dikkat çekti.
BursaMuhalif.com/Uğur Ökdemir