Haberde Bursa

ALBAYRAK: “MESLEK YASAMIZ DEĞİŞMELİDİR”

19.02.2022

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi 17. Olağan Genel Kurulu Toplantısını Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Yerleşkesi’nde gerçekleştirdi.

Genel Kurul Toplantısı’na; AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç ve Ahmet Kılıç, CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ulaş Akhan, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Bursa Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Turgay Yel, Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adem Doğangün, Bursa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Feridun Tetik, Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şube Yönetim Kurulu Üyesi Fulya Akfidan, Makine Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ahmet İhsan Taşkınsel, Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Çetin, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Başar Bulut, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Doç. Dr. Barış Bülent Aşık, Orman Mühendisleri Odası Ali Akaç, Geçmiş Dönem Yönetim Kurulu Başkanları ve İMO Bursa Şubesi üyeleri katıldı.

Divan Kurulu’nun seçilmesi ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Genel Kurul’da konuşan AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç, 22 yıldır mensubu olmaktan büyük bir onur ve gurur duyduğu İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nin meslektaşları ve kent için çalıştığını belirterek, Oda olma yönündeki çalışmaları desteklediğini söyledi. Ödünç, yaklaşık 6 bin üyesi bulunan Bursa Şubesi’ne bağlı 3 ildeki üyelerinde kendisini temsil edebilme olanağının bulunması gerektiğini vurgulayarak, seçimlerde aday olan tüm meslektaşlarına başarılar diledi.

AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç da, Meclis Deprem Araştırma Komisyonu’nda yer aldığını hatırlatarak, bu çalışmaların meslek odalarının da katkılarıyla süreceğini söyledi.

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın da, inşaat sektörünün sorunlarına değinerek, inşaat üzerine büyüme politikasının sekteye uğramasının özellikle yeni mezun mühendisleri etkilediğine dikkat çekti. Aydın, üniversitelerde düzenlemeler yapılarak bu sorunun çözülmesi için çalışılması gerektiğini vurguladı.

BAŞKAN ALBAYRAK: “İMO BURSA ŞUBE 5 BİN 802 ÜYE SAYISI ULAŞTI”

Akademik Oda temsilcilerinin de söz aldığı Genel Kurulda konuşan İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Albayrak ise, 1988 yılından bu yana Şube olarak üye sayısının 5 bin 802’ye ulaştığını dile getirerek, “Şubemiz hem meslek örgütümüzün belli bir saygınlığa ulaşmasında, hem de kentimizin süregelen sorunlarına çözümler üretme noktasında en önemli aktörlerden birisi olmuştur. Bu yanıyla ele alındığında şubemizdeki yönetim anlayışımız ve koyduğumuz hedeflerimiz sadece kentimizde değil ülke çapında da dikkatle izlenen bir sistem haline gelmiştir. Övünerek söyleyebilirim ki 28 yıldan beri süregelen bu başarının altında yatan en büyük pay hiç şüphesiz ki görev üstlenen yönetim kurullarının; ayırmadan ve kayırmadan bütün üyelere eşit mesafede olma anlayışını benimseyen bir yönetim anlayışı olmasıdır” dedi.

“TMMOB MERKEZİ DEMOKRASİ ANLAYIŞI YERELDEN YÖNETİME DÖNÜŞMELİ”

Albayrak, 1954 yılında çıkartılan 6235 sayılı TMMOB Yasası’nın meslek odalarının tüzel kişilik kazanması açısından çok önemli bir kanun olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“Kurulduğu yıllarda 10 odası ve yaklaşık olarak 8 bin üyesi bulunan TMMOB‘nin, 2021 yılı sonu itibariyle tüzel kişilik kazanmış oda sayısı 24, toplam üye sayısı ise 618 bin 796 olmuştur. Ancak o günün şartlarında oluşturulmuş bu yasa ile bugün mühendis ve mimarların yaşadığı problemleri çözüme kavuşturmak, ihtiyaçlarını karşılamak ve üyelerinin bu birliğin gerekliliğine inancını sürdürmek mümkün olamamaktadır. Zira sadece İMO Bursa Şubesi’nin sayısı TMMOB kuruluş yılındaki üye sayısına yaklaşmıştır. Ülke çapında yaygın olamayan örgütsüz bir yapılanma ile gerçekçi ve amaca yönelik hiçbir başarı sağlanamayacağı açıktır. TMMOB’da 68 yıldır sürdürülen merkezi demokrasi anlayışının artık yerelden yönetim şekline dönüşmesinin temsil ve dinamizm açısından son derece faydalı olacağı kanaatindeyiz. Meslek odamızın siyasi düşüncelerden uzaklaşarak her üyenin fikirlerinden yararlanmak suretiyle inşaat mühendisliği mesleği ortak paydasında buluşarak yapılanmasındaki eksiklikleri süratle tamamlanmalı ve üyelerinin yoğun bir şekilde seçimler dahil her türlü etkinliklerine katılımının sağlanması gereklidir.”

“YETKİN MÜHENDİSLİK SİSTEMİ VEYA İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ MESLEK YASASI HAYATA GEÇİRİLMELİ”

“Nihai hedefimiz ise hem temsil hem hizmet açısından en doğru yaklaşımın il odaları yöntemini hayata geçirilmesidir” diyen Başkan Albayrak, şöyle devam etti:

“Kendi denetleme ve disiplin kurullarının da var olduğu bu yöntem mesleğimiz ve meslektaşlarımız için çok daha demokratik olacaktır. Ayrıca 1938 yılından kalma 3458 Sayılı Meslek Yasamız artık ihtiyaçlarımıza yeterli gelememektedir ve mutlak surette yenilenmesi gerekmektedir. Hatta İnşaat Mühendisliği Meslek Yasasının artık çıkartılması bir zarurettir. Zira inşaat mühendisliği açısından baktığımızda sayımız artmasına karşılık ülkemiz için en önemli meslek gruplarından birisi olmasına rağmen etkinliğinin azalmakta olduğu izleniyor. Bu güne kadar Genel Merkez Yönetim kurullarımızın bu alanda yaptığı çalışmaları doğru bulduk, katkı koyduk ve sonuna kadar destekledik. Dolayısıyla Yetkin Mühendislik Sisteminin veya İnşaat Mühendisliği Meslek Yasasının hayata geçirilmesi en önemli hedeflerimizden olmuştur. Yeni seçilecek yönetim kurulumuzun da bu doğrultuda çalışacağını umuyor ve ayrıca normal bir üye olarak da talep ediyorum.”

Pandemi sürecinde pek çok meslektaşlarını kaybettiklerini kaydeden Başkan Albayrak, Allah’tan rahmet ve yakınlarına baş sağlığı diledi. Albayrak, Yönetim Kurulu’nda görev aldıkları süreç boyunca kendilerine destek olan Gençlik Komisyonu başka olmak üzere tüm komisyonların üyelerine, meslektaşlarına, genel kurul salonunu dolduran genç meslektaşlarına, Yönetim Kurulunda görev alan meslektaşlarına, 1990 yılında yapılan seçimlerden itibaren görev alan seçilmiş başkanlara, genel kurula katılarak katkı sunan tüm akademik oda, kurum ve kuruluşların temsilcilerine teşekkür etti.

Genel kurul, İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi üyeleri, çalışma raporu ve gündem maddeleriyle ilgili görüş ve temennilerini belirtmesiyle son buldu.

İMO Bursa Şubesi 17. Olağan Genel Kurulu Toplantısı 20 Şubat Pazar günü yapılacak seçimlerle devam edecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>