ANASİAD; “Kadınlar toplumun gerçek mimarlarıdır.”
Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart’ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. Kadınlar Günü’nün çıkış noktası, ABD’de 8 Mart 1857’de yaşanan olaylara dayanıyor. Daha iyi çalışma koşulları talep eden 40 bin kadın işçinin grevi sırasında polisin işçileri tekstil fabrikasına kilitlemesinin ardından çıkan yangında 120’den fazla kadın işçi hayatını kaybetti. Olayın ardından, 8 Mart 1908’den başlayarak her yıl New York’ta birçok kadın işçi, iş hayatlarında haklarının artırılmasını ve kadınlara oy hakkı verilmesini talep eden gösteriler düzenledi .Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. “Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programından Türkiye’nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında “Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresi yapıldı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi’nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984’ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından “Dünya Kadınlar Günü” kutlanmaya devam ediliyor.
Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Derneği Genel Başkanı Hakan Birkan güne özel yayınladığı mesajında; “Kadınlar, bizim topraklarımızda hem toplumun hem ailenin temelidir. Bir anne, bir eş, bir evlat olarak kadın toplumu dönüştüren ve topluma yön veren kişidir. Kadınlar hayat serüvenimizin her anında yanımızda olan, bizleri dünyaya getiren, büyüten, yetiştiren, eğiten, sevgisi ile kuşatan ve şefkatli yürekleriyle bir an olsun bile bizleri yalnız bırakmayan, en değerli varlıklarımızdır. Aile birliğinin en önemli unsuru olan kadınlar, ülkemizin gelişmesinde ve çağdaş düzeye ulaşmasında önemli bir yere sahiptir. Toplumumuzda var olan güçlü aile bağları, aile bireylerinin birbirine gösterdiği sevgi, saygı ve anlayış kadınlarımızın eseridir. Millet ve Devlet yapımızın odağında yer alan tüm zor şartlarda fedakârlıklarını esirgemeyen kadınlarımızın hayatın her alanında çalışmalarıyla elde ettiği başarılar her geçen gün artmaktadır.
Kadınlar, bizim topraklarımızda hem toplumun hem ailenin temelidir. Bir anne, bir eş, bir evlat olarak kadın toplumu dönüştüren ve topluma yön veren kişidir. Öte yandan kadına yönelik şiddetin halen toplumsal bir sorun olarak ülkemizde varlığını sürdürmesi asla kabul edilemez bir durumdur. Kadına şiddetin her zaman karşısında olduğumuzu ve bundan sonra da olacağımızı bir kez daha belirtmek istiyorum. Yine dünyanın mazlum coğrafyalarında pek çok kadın yaşanan saldırılar ve baskılar nedeniyle beslenme, sağlık, eğitim ve barınma haklarından mahrum bırakılmış durumda. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün, vicdanları harekete geçiren bir duyarlılığa vesile olmasını ve savaş, şiddet, yoksulluk nedeniyle mağdur olan nice kadına umut olmasını temenni ediyorum.” dedi.