Avludaki Çakma Bank ve Taciz Olayına Bakanlıktan Kısmi İzin!
Ulucami-Orhangazi Parkı’na çakma bank yapan esnaf sonrasında yaşanan askıcı tacizini yapmış olduğumuz haberlerden sonra 6’lı Masa ve Büyükşehir Belediye Meclisi’nin hukukçuları tarafından Başsavcılık makamına taşınmıştı. Mahkemeye günler kala ifade için 1’i üst düzey 4’ü müdür yardımcısı 7’si memur olmak üzere mahkeme heyeti tarafından yazılan celp neticesinde ilgili bakanlıktan soruşturma izni verildi. Verilen izinin birkaç gün içinde mahkemeye geleceği öğrenildi. Öte yandan mahkeme konusu olan esnaflardan birine daha işgaliyeye aykırı davranmaktan 3 bin 472 lira daha ceza tutanağı tedbirli olarak yazıldı.
Neler Olmuştu?
Konu, Bursa’da temaslarda bulunan Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ’a da soruldu. ÖZDAĞ; “Türkiye bir hukuk devletidir. Çadır devleti değildir. Böyle bir olay vuku bulunduysa o esnaf arkadaşa önce uyarı sonrasında da para cezası verilmeli. 3 ihtardan sonrada aynı istikamette gidiyorsa ticari hakları askıya alınmalıdır. Belediyenin bu konuda zaafı çok açıktır ve bu kabul edilemez. Kamuya açık bir alanı kendi ticaret alanına çevirmesi uygun değildir ve göz yumulmamalıdır. İl Başkanımız bu konuyu ve süreci takip edecek.” dedi.
Büyükşehir personelinden A.Ç.K nın esnaf Ş.Ş. ye “Mavişler geliyor kaybol, zapta imza atma, ben gereğini daha sonra yapacağım.” dediği savcılık soruşturmasında ortaya çıktı. Kamu adına mahkemenin alacağı “ARA KARAR” bekleniyor.
Büyükşehir Belediyesi tüm kamuoyun ve siyasi baskılara rağmen “Mahkemenin Görevini Engellemek İçin” elinden gelen tüm engellemeleri yapıyor! Bakanlık mahkemenin tutanağını kabul ederek, geçtiğimiz günlerde esnafa yazılan cezanın ödenmemesi üzerine, İRTİFADAİ ZİMMET işlemini başlattı. 2 üst düzey memurun kızağa çekilmesi bekleniyor!
Mahkeme ceza infaz tutanaklarını ve cezanın hangi daire başkanlığı tarafından tanzim edildiğini resmen istedi.
Mahkeme devam ederken Büyükşehir Belediyesi vatandaş tarafından şikayet edilen 2 çay ocağına 9 bin 286 lira “İşgaliye Harici Demirbaşı Vatandaşın Geçeceği Yaya Kaldırımına Bıraktıkları” için ceza kesti. Paranın 7 gün içinde Büyükşehir Zabıta Tahsilat Bürosuna yatırılması gerekiyor. Diğer gelişme ise Bakanlığa memurların ifadelerinin alınması için yazılan zabıtta oldu. Bakanlığın 3 personel için izin vereceği öğrenildi.
Mahkemeye gelen bir ayrıntı dikkatleri bu olaya çekti. İç İşleri ve Şehircilik Bakanlığı’nın İfade Vermek İçin izin vermediği mahkemede TRİPOTAJ evrağının bakanlıklara Büyükşehir İletişim Merkezi’nin henüz göndermediği ortaya çıktı! Savcılık konuyla ilgili soruşturma başlattı! Başlatılan soruşturmaya FEZLEKE hazırlanarak BAKANLIK makamına ivedi şekilde gönderildi. Gönderilen evrakta ŞÜPHELİ 7 memur ile ifadeleri alınmak üzere 54 Büyükşehir, Osmangazi, Yıldırım Belediye Personeli ile 72 sözleşmeli personelin isimleri bulunuyor.
İkinci duruşmaya personelden 11 kişi “İç İşleri ve Şehircilik Bakanlığı’nın İfade Vermek İçin Hazırladığı Olark Evrakı Gelmediği İçin” katılmadı. İzin verilen Kdm memur S.N. “Olayı basından okudum. Konuya hakim değilim. iş yeri için birkez maddi para cezası tutanağı düzenledim. Tahsil edilip edilmediğini bilmiyorum.” dedi. Mahkeme eksik evraklar ve memurların izinlerinin oluşturulması için kasım 28’ine ertelendi.
Esnafa gönderilen evraklarda “ADRES,LOT,KRIMTA ve KODLAMA” sistemlerinin zabıtlara işlenmediği görüldü. Başsavcılık 84 evrakla ilgili geri dönüşüm işlemi başlattı.
İlk duruşmaya ifadesi alınmak üzere davet edilen sivil tanık Ş.K. “3,5 yıldır yaşadıklarımızı gerek yazılı gerekse sözlü olarak Zabıta Başkanlığına bildiriyorduk. Artık dayanacak noktayı geçince İç İşleri Bakanlığı ve Şehircilik Bakanlığına 2022/10732 nolu dilekçe ile bildirdik. Şikayetler sonrası denetimler sıklaşsa da sadece o gün için tezgahların kaldırıldığını diğer günlerde ise sere serpe gözümüzün içine baka baka Büyükşehir Belediyesinin tarihi binası önüne kadar geldiklerini gördük.” dedi. Bu ifade sonrası personelin cep telefonu mesajlaşma trafiği için mahkemenin tedbir kararı aldığı düşünülüyor.
Diyalogları takibe alan Başsavcılık yeni delillere ulaştı. Kamu Kurumlarında çalışan 82 personelin telefon konuşmaları ve mesajları takibe alındı. 2020 yılından bugüne kadar telefon trafiği incelenecek. 10 ekimdeki duruşmaya yeni delillerin gelmesi bekleniyor.
Büyükşehir personeli Z.Ç.A tarfından yazılan bir ihbar mektubu mahkeme seyrini değiştirdi. Mektupta “ESNAFLA ZABITA ARASINDAKİ” diyaloglar ve mesaj trafiği ile resmi protokol işlemlerinin ayrıntıları 10 ekimde mahkemenin daha da sert geçeceğinin işareti oldu.
Mahkemeye taşınan olayda Büyükşehir’de çalışan iki devlet memurunun Şehircilik Bakanlığına gönderdiği “İhbar Mektubunun” etkili olduğu ve Başsavcılığın 12 sayfalık mektubun içeriğine göre davayı açtı. ilk tanıklarda dinlendi. Tanık Ç.S. “Ben çay ocağında askıcılık yaparım. Patronum L. ne dediyse onu yaptım. Bana güzergahla ilgili hiçbir şey söylenmedi. Avluya satış yapmanın nesi yasak onu anlamış değilim. Ara sıra zabıta abiler geliyor patronla konuşup gidiyorlardı. Birgün elime sarı bir zarf verdi zabıtalar içine bakmadım, patron gelince açtı baktı. Gerisine karışmam.”
Geçen hafta yapılan ilk oturumda; birim amirlerimizi K.L. ile B.A. nın; “Başkanlık Makamı’na gelen şikayetler nedeniyle avlu civarında denetim yaptık. Çay ocağıda gittiğimiz yerlerdendi. 7 adet tabure ve 3 sephanın dükkandan 30 metre ilersinde ağaç dibinde olduğunu görünce sözlü olarak uyardık. Uyarılar üzerine ruhsat sahibi A.A. H. eşyalarını dükkana aldı. Daha sonra bir daha şikayet olmadığı için o adrese gitmedik. Bu olaydan 4,5 ay kadar sonra bu avluda bazı vatandaşların şikayetlerini basında okuyunca tekrar gittik. Para cezası yazdık. Tahsilatın yapılıp yapılmadığını bilmiyoruz.” dedi.
İlk duruşması geçen hafta gerçekleşen mahkemede Büyükşehir ve belediye avukatları daha celse başlamadan “YAYIN YASAĞI” talebinde bulunmaları akıllara “ÖRTÜLÜ ESNAFA DESTEK” ihtimalini getirdi. Mahkemede üst düzey 2 memur ve belediye personeli olan 9 kişi üzerinden “DELİL TASLAĞININ” toplanması için 10 ekime ertelendi.
İlk bulgular sonrasında “devlet memurlarının iş akitlerini zamanında yapmamaları ve kamu kurumunu maddi zarara uğrattıkları” gerekçesiyle devlet memuru ve sözleşmeli birinci sınıf işçiler hakkında başlatılan soruşturma “Ağır Ceza Mahkemesine” kamu davası olarak yansıdı. İlk duruşmanın eylül ayı içinde yapılacağı öğrenilirken 5’i üst düzey, 14’ü birim çalışanı olmak üzere mahkemeye çıkacağı öğrenildi.
İlk alınan 3 kişinin ifadesinden sonra Başkanlık Makamı Özel Kalemine kadar ulaşan saadet zincirinin ilk halkasına ulaşan Savcılık Makamı zabıtadan R.R.S isimli sivil memur hakkında başlattığı soruşturmayı iddianame haline getirerek mahkeme heyetine sundu. İlk mahkemenin eylül ayı içinde başlaması beklenirken mahkemeye çıkacak olan belediye personel sayısının 9’a kadar çıkacağı iddia edilmişti. Son gelişmeyle 2 personel daha soruşturma kapsamında mahkemeye sevk edildi.
Konuyla ilgili son dakika yapılan bir ihbar ise soruşturmanın seyrini tamamen değiştir. Yeni yapılan ihbarla koşuşturmayla Kent Meydanı’ndaki iki çay ocağı içinde 7 kez cezai tutanağa rağmen para cezası uygulanmadığı ortaya çıkmıştı. Yeni belgeler sonrasında Osmangazi ve Yıldırım Belediyeleri Zabıta Daire Başkanlığı’ndan 7 isim daha ifadeye çağrıldığı öğrenildi. Adli tahkikat devam ediyor.
Zabıta ve ilgili personelin alınan ilk ifadesi sonrası Daire Başkanı İ.N.K. nin ilk sorgulamasında talimatları Başkanlık Makamı’ndaki Özel Kalem Müdürlüğü personelleri Z.S. ile N.D.’den aldığını iletişimi de Başkan Yardımcılısı kalemi Ş.A.’dan sağladığını belirtti. Bu ifade sonrası Büyükşehir Daire Başkanı İ.N.K. geçici olarak uzaklaştırıldı. İfadelerin ardından Büyükşehir’de Başkan Yardımcısı M.N.’ ye kadar ulaşan bir soruşturmanın kapısı aralandı. M.N.’nin Özel Kaleminde çalışan 5 personelin 7 gün içinde ifade vermesi bekleniyor.
Başsavcılık; Büyükşehir Belediyesi ve Osmangazi-Yıldırım-Nilüfer Belediyelerinden geçmişe ait cezai yaptırım tutanaklarını istedi. Tutanaklar Başsavcılık Makamına ivedilikle ulaştırıldı. Evrak üzerinden yapılan incelemede Ulucami-Orhangazi Parkı’ndaki 1’i çay ocağı işletmecisi olan 4 esnafa tebligatların ulaştırılmadığı bulgusuna varıldı. Tatkikat sürüyor…
İlk gelen tutanaklara göre 2’si zabıta ile daire başkanlığında çalışan bir personelin “Ulucami-Orhangazi Parkı’na çakma bank” olayını gizlediği ve çay ocağına “Cezai Tebligatları” ulaştırmadığı bulgusuna varıldı. Büyükşehir Zabıta Daire Başkanlığında çalışan Z.N. ile A.K.Ç. nin ilk ifadeleri de belediye avukatları nezninde alındı. Zabıtalar ilk ifadede “Biz memuruz. Bir im amirlerimizi K.L. ile B.A. nın talimatları doğrultusunda iş yerlerini inceleyerek 9’u asil 14’ü muktadir ceza makbuzunu işletmelerin eksikliği nedeniyle kestik. Taahhuk edilip edilmemesi bizim çalıştığımız daire başkanlığı kontrol etmiyor.” dediler. Bu ifade sonrası Savcılık Makamı 11 ismi daha ifadeye çağıracak. İfadeler tamamlandıktan sonra 35 gün içinde iddianamenin yazılarak tarafları mahkemeye çağrılması için gün tespiti yapmaları bekleniyor.
15 Temmuz özel oturumu için toplanan Büyükşehir Belediye Meclisi’nde gündeme gelmiş ve ortam gerilmişti. Temmuz 2023 oturumunda da konu İYİ Parti Büyükşehir Gurup Sözcüsü Adnan Akın’ın tarafından verilen yazılı dilekçe ile “şikayet kayıtlarının” Büyükşehir WAP İhbar Hattından istenilmişti. Büyükşehir de yaşanan bu gerginlik yeni bir soruşturmanın da başlamasına neden oldu. Soruşturmanın ayrıntısına ulaşan haber ekibimiz geçen yıl bir çay ocağı işletmesine peş peşe kesilen cezaların takribi 9 kez toplamda 64,281,91 liralık makbuzun işletme sahibine hiç gitmediği kağıt üzerinde 3 kez tutanak tutularak, ÇEKMECE UNUTULDUĞUNU..!!!… bilgisine ulaştı. İYİ Parti ve CHP Büyükşehir Belediye Meclis üyesi ile 6’lı Masa’nın hukukçuları konuyu adliye koridorlarına taşıdı. 1 ağustos salı günü 24 avukat çekmecede unutulan cezai evraklarla ilgili olarak 7 yetkili hakkında suç duyurusunda bulundu. Konu eylül oturumunda Büyükşehir Meclisine tekrar gelecek.
Muhalefet temsilcileri olan İYİ Parti ve CHP Büyükşehir Belediye Meclis üyesi ile 6’lı Masa’nın hukukçularının yeni bulgular eşliğinde 31 Temmuz Pazartesi günü işlemi, bilerek ve isteyerek çekmecede tutan personelle ilgili suç duyurusunda bulunacağı öğrenildi. Geçen yıl yapılan suç duyurusu sonucunda 19 personel hakkında idari para cezası belediye personeline verilmişti.
Büyükşehir/Osmangazi/ Yıldırım’a bağlı “Zabıta Acil Müdahale Timi” şikayet edilen iş yerlerine giderek araştırma yaptı. O işyerlerinden biride Ulucami Doğu Kapısına komşu bir çay ocağıydı. Zabıtanın çay ocağına 7 gün süre verdiği ve bu süre sonunda kaldırım işgali görürse tutanak tutacaklarını sözlü olarak belirttikleri öğrenildi.
Zabıtanın 26 Temmuz çarşamba günü ise bölgedeki çay ocağı ile büfeye 4 bin ila 8 bin 500 lira kaldırım işgali nedeniyle ceza yazdığı bilgisine ulaşıldı. Cezai işlem bedelinin 4 iş günü içinde yatırılması aksi halde ikinci tutulacak tutanakla birlikte “Adli İşlemin” başlatılacağı öğrenildi. Haberin yazılış saatine kadar bir ödeme yapılmadı. 31 Temmuz pazartesi günü saat 16,00 ya kadar Heykel Başvezneye cezai tutarın yatırılması aksi taktirde “ADLİ İŞLEM İÇİN MAHKEMEYE SEVK” edilmesi bekleniyor.
Büyükşehir Belediyesi bu istek ile isteksizliğini koruduğu öğrenirken 7 iş günü içinde istenilen evrağın gelmediği halde Şehircilik Bakanlığı’na CHP ve İYİ Partili Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri müracaat edecek.
Temmuz 2023 oturumunda da konu İYİ Parti Büyükşehir Gurup Sözcüsü Adnan Akın’ın tarafından verilen yazılı dilekçe ile yüksek tansiyon yaşanmasına neden oldu. Sözcü Akın; “19 aydır yaygın basın organlarında çıkan “askıcı tacizi ve çakma bank” haberlerinde yayınlanan Ulucami Doğu Kapısı çıkışında avluya tarafta müsteci işletmeci tarafından yapıldığı iddia edilen ve Büyükşehir logoların kullanıldığı çakma olarak yerleştirildiği kayıtlı videoda da bulunan müstakil olarak çay ocağı gibi işletilen alanla ilgisi idari ve adli işlem yapılması için Zabıta Müdürlüğü neden somut bir adım atmamaktadır? Zabıta’nın bu işletme sahipleri ile duygusal bir ilişkisimi vardır?” soruları Büyükşehir Meclis Başkanvekili Murat Demir’in sert tepkisine neden oldu. Demir; “Büyükşehir Belediyesi personelinin hiçbirinin akçeli işi olmaz! Vatandaşımızdan konuyla ilgili somut bir şikayet gelirse gereğini yaparız.” sözleri üzerine AK Partili ve İYİ Partili Belediye Meclis Üyelerin birbiriyle sözlü atışmasına CHP’li üyelerde katılınca gerilim yükseldi. Son yılların en uzun süreli tartışması olan meclise 15 dakika ara verildi. Alo Büyükşehir Hattı’na ise son 4 gün içinde tacizinde bulunduğu 40 civarı şikayetin geldiği öğrenildi.
Cumhur İttifakı ve Millet İttifakına bağlı parti sözcülerinin arasında sert tartışmalara neden olan konuda uzlaşma çıkmadı. İYİ Parti Gurup Sözcüsü Adnan Akın ile Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Murat Demir arasında yaşanan söz kapışması ise tansiyonun bir anda yükselmesine neden oldu. İYİ Parti Adnan Akın; “Zabıtanın gözleri önünde seyyar tezgahlar vatandaşı haraca kesiyor maaşlı elemanlarınız uyuyor” sözleri üzerine meclis alevlendi. Konunun bir anda ateşlenmesi üzerine Zabıta Daire Başkanı Sadık Kibar konuyu araştıracaklarını ifade edince yükselen tansiyon normale indi.
Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sonra TBMM Kürsüsüne taşınmış, ardından Bursa’nın 9 farklı bölgesinden 137 esnafın “Kaldırım İşgali” mahkemelik olmuştu. Esnaflardan 62’sine 2 bin 400 lira ile 8 bin 700 lira arasında değişen para cezaları mahkeme yoluyla tebliğ edilmişti. Yaz sıcaklarının bastırmasıyla Ulucami ve etrafındaki parkta askıcılar yine peydah oldu. Ulucami etrafında cirit atan askıcılar vatandaşları adeta delirtti! Seyyar askıcılar Orhangazi Parkına yerleştirdikleri tezgahlar ise yaya trafiğini olumsuz etkiledi. Zabıta gözetiminde yapılan satışlar “hayırdır!” sorularını gündeme getirdi. Tacizin boyutunun temmuz ayı oturumunda Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gelmesi bekleniyor. 6’lı Masayı oluşturan İl Başkanları konuyla ilgili olarak bir komisyon kurduğu öğrenildi. 6’lı Masa tarafından kurulan komisyon çalışmalarına başladı. Gün içinde farklı zaman dilimlerinde görüntülü kayıt alan Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti, Gelecek Parti, DEVA Parti, Saadet Parti ve Demokrat Partililer konuyu araştırmaya devam ediyor. Vatandaşları da bu konuda dinlemek için hazırlıklarını yapan partililer konuyu TBMM Kürsüsüne taşıyacak. Bu gelişmenin akabinde konuyu DSP, BBP ve MHP’nin kurmayları da ele aldı. Önümüzdeki hafta içinde de MHP’li heyetin konuyu AK Parti il Başkanlığı’nda gündeme getirmesi bekleniyor. Seçime 8 ay kala bu gelişmenin yaşanması siyasi çevrelerde dalgalanmanın yaşanmasına neden oldu.
Konuyla ilgili konuşan vatandaşlar ise; “Bizi askıcıların tacizinden kim koruyacak! Osmangazi Belediyesi mi, Büyükşehir mi! Artık buna bir çare bulun!” sözleri ile isyanlarını iletti. Vatandaşlar; “Biz günün yorgunluğunu atmak için bu mekana geliyoruz. Ama her 5 dakikada çaycı elamanların sözlü tacizine uğruyoruz. Osmangazi Belediyesi mi yoksa Büyükşehir Belediyesi mi bu tacizi sonlandırır, ama yetkilileri bu konuda duyarlı olmaya son kez davet ediyoruz. Yok eğer buraları onlara satıldı ise bilelim, bir daha bu bölgeye adım atmayacağız! özellikle gece 20,00’den sonra biz yürüyecek yer bile bulamıyoruz bu parkta! Hafta sonu ise ayrı bir panayır oluyor burası. Birde Osmanlı yadigarları için biz buranın parasını ödedik gibi boylarını aşan kelimeler sarf ediyorlar. Belediyenin zabıtası da bunları duyuyor işlem yapmıyor. Bazı dükkanlar birkaç içecek fazla satmak için üşenmemiş birebir belediye bankından yaptırıp koymuş! Zabıta uyuma! Lütfen azami dikkat!” dediler.