Haberde Bursa

AYDIN BÜKE ve İPEK MİNE SONAKIN İMZALI EŞSİZ BAROK MÜZİK İNCELEMESİ “MÜZİĞİ YARATANLAR” KİTABI EPSİLON LOGOSUYLA YENİDEN BASILDI!

29.11.2021

Akademisyen, müzisyen ve yazar Aydın Büke ile arp sanatçısı ve besteci İpek Mine Sonakın’ın birlikte hazırladıkları Müziği Yaratanlar-Barok Dönem adlı kitap, bugüne dek yazılmış en kapsamlı barok müzik incelemelerinden biri. Barok müziği okumak, anlamak, görmek ve dinlemek isteyen herkes için gerçek bir başvuru kitabı niteliğindeki eser, yenilenen baskısıyla Epsilon tarafından yeniden yayımlandı. Bestecilerin yaşam öykülerinin, önemli yapıtların nota örnekleri ve incelenmelerinin yer aldığı Müziği Yaratanlar-Barok Dönem’in yeni basımında bulunan QR kodlarında ise dinlemeye hazır müzik listeleri klasik müzik hayranlarını bekliyor.

Aydın Büke ve İpek Mine Sonakın’ın, Barok Dönem müziğini her yönüyle mercek altına aldığı Müziği Yaratanlar-Barok Dönem adlı kitap, Epsilon logolu yeni baskısıyla raflarda yerini alıyor. Klasik müzik dünyası için çok önemli bir kaynak niteliği taşıyan kitapta, Avrupa’nın farklı bölgelerindeki bestecilerin yaşam öyküleriyle birlikte bu bestecilerin önemli yapıtlarının nota örnekleri ve grafiklerle incelenmesi, okuyucu için müziği görünür ve anlaşılır kılıyor. Müziği Yaratanlar-Barok Dönem’in her bölümü için hazırlanmış ve kitap içine yerleştirilmiş QR kodları ile hemen ulaşılabilen çalma listeleri ise, incelenen yapıtların tümünü dinlemeye olanak sağlıyor.

1500’lü yılların sonlarında, ileride barok olarak adlandırılacak dönemin başlangıcında, birbiriyle çatışmakta olan iki kurum, sanatı ve sanatçıları yeni yapıtlar üretme konusunda yüreklendiriyordu. Bunlardan biri, Protestan başkaldırının ardından eski gücünü toplamak için sanatın kitleleri etkileme gücünden yararlanmak isteyen Katolik Kilisesi diğeri ise kiliseye karşı kendi gücünü göstermek isteyen soylu kesim ve krallardı. Her iki kurum da mimariyi, güzel sanatları ve müziği en iyi biçimde kullanabilmek için âdeta yarışa girmişti. Krallar ve soylular, iktidarlarının sarsılmaz gücünü göstermek için mimarlardan görkemli yapılar inşa etmelerini istiyorlardı. Uçsuz bucaksız parklar içinde geniş ve büyük pencereli, ışığı olabildiğince içeri yansıtan saraylar yapılıyor, ardından bu yapıların duvarları tablolar ve aynalarla süsleniyordu. Sarayların çevresindeki kentler de yeniden yapılanıyor, geniş meydanlar, süslü merdivenler yardımıyla insanların yaşadıkları ortamın bir tiyatro sahnesine dönüştürülmesi için çaba harcanıyordu sanki. Aslında hepsinin arkasında belki de yaşamı bir tiyatro oyunu, dünyayı da bir sahne gibi görmek vardı. Sahne, oyun için dekorlarla süslenmeliydi. Tıpkı aynı dönemde yaşayan Shakespeare’in pek çok oyununda vurguladığı gibi “tüm dünya bir sahne” idi…

Aydın Büke ve İpek Mine Sonakın’ın Müziği Yaratanlar-Barok Dönem adlı kitabı, Epsilon logosuyla raflarda ve internet satış sitelerinde!

AYDIN BÜKE HAKKINDA

1958 yılında İstanbul’da doğdu. Kabataş Erkek Lisesi’nin ardından İstanbul Devlet Konservatuvarı Yüksek Bölümü’nden (bugünkü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı) mezun oldu. Avusturya’daki üç yıllık müzik eğitiminden sonra, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın sınavını kazanarak bu kurumda flüt sanatçısı olarak çalışmaya başladı; 2015 Şubat’ında emekli oldu.

1995-2004 yılları arasında TRT-Radyo III’te klasik müzik programları hazırladı.

2003-2010 yılları arasında Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde müzik tarihi dersleri verdi.

Halen İstanbul Müzik Festivali Danışma Kurulu üyeliğini sürdürmekte, Borusan Klasik için radyo programları hazırlamakta, MSGSÜ İstanbul Devlet Konservatuvarı’nda müzik tarihi dersleri vermekte ve kitap çalışmalarına devam etmektedir.

Yayımlanmış Kitapları

İki Dahi Üç Opera, Boyut Yayınları, Bach – Yaşamı ve Eserleri, Kabalcı Yayınları / Can Yayınları, Mozart – Bir Yaşamöyküsü, Dünya Kitapları / Can Yayınları , Müziği Yaratanlar – Barok Dönem (İpek Mine Sonakın ile ortak çalışma), Dünya Kitapları, Chopin – Tuşlara Adanmış Bir Yaşam, Can Yayınları, Romantizmin Işığı Clara, Can Yayınları, Beethoven – Müziğin Dönüm Noktası, Can Yayınları

İPEK MİNE SONAKIN HAKKINDA

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı’nda Sevin Berk’in arp, İlhan Usmanbaş’ın kompozisyon sınıflarından mezun oldu. Sonrasında kazandığı bursla İsviçre’de Cenevre Konservatuarı’nda (Le Conservatoire de Musique de Genève) “Perfectionnement” programını Catherine Meyer Eisenhoffer’in arp öğrencisi olarak tamamladı, aynı dönemde Paris’te Pierre Jamet ile çalışma şansını yakaladı.

2000-2002 yılları arasında İstanbul Fransız Kültür Merkezi ve MSGSÜ’nin ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında Paris ve Orléans Konservatuvarında “Müzikal Formasyon” alanında çalışmalar yaptı. “Saison Turque en France” kapsamında Fransa’da Nice Konservatuvarı’nda ve Aix-en-Provence’da oda müziği konserleri verdi.

2006 yılında Aydın Büke ile yazdığı Müziği Yaratanlar-Barok Dönem adlı kitabı yayımlandı (Dünya Kitapları). Besteleri arasında yer alan müzikler çeşitli konserlerde seslendirildi (Yaylı Çalgılar Orkestrası için Müzik II, Arp ve Orkestra için Müzik, Üflemeli Çalgılar Üçlüsü, Viyola ve Keman için Konser parçası, Piyano için Çeşitlemeler, Viyola için Müzik I -Ruşen Güneş için yazdığı bu müzik, sanatçının seslendirdiği CD’de yer aldı).

Kurucularından olduğu DİSKANT Çağdaş Müzik Topluluğu ile yeni müzik konserlerine ve festivallere katıldı, arp için yazılmış müziklerin ilk seslendirmesini gerçekleştirdi. Yıldız Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda misafir öğretim elemanı olarak arp dersleri verdi.

Halen MSGSÜ İstanbul Devlet Konservatuarı’nda arp, oda müziği, orkestra repertuvarı, deşifraj, arp pedagojisi, müzik formları dersleri vermekte, aynı zamanda 2006 yılından beri Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nda “solo arp” sanatçısı olarak çalmaktadır.

Bilgi için:         epsilonyayinevi.com

instagram.com/epsilonyayinevi

facebook.com/EpsilonYayinevi

twitter.com/epsilonYayinevi

youtube.com/channel

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>