Haberde Bursa

Bakkallar Odası’ndan fahiş fiyat yorumu!

29.09.2021

Fahiş fiyatlarla ilgili konuşan Bursa Bakkallar Odası Başkanı Muhammed Nuri Örs, “Perakende yasasının çıkartılmadığı bir ülke, her zaman için sıkıntı oluşturur. Bugün en küçük bir bakkalın sabit yüzde 18 oranında gideri var. Fahiş fiyatı her şeyden önce devlet kendinde arayacak, çok net. Benim bakkalımın sabit giderlerini yüzde 18’den, yüzde 5’e düşürecek. Kayıp ve kaçakların yüzde 42’sini oluşturan bir sektörde, küçük esnafın ayakta kalabilmesi mümkün değil. Firmalar gramaj sahtekarlığı yapıyor. Fahiş fiyat uygulaması doğru yönetilmiyor. 2015’de çıkması gereken yasa, çok geç kalınmış bir yasadır” dedi.

SEMA ÜSTÜNTAŞ/ BURSADA BUGÜN    bursadabugun.com

Ticaret Bakanlığıfahiş fiyat konusunda vatandaşlar tarafından iletilen başvurular ve şikayetleri dikkate alarak denetimlerine devam ediyor.

“SATMIŞ OLDUĞUMUZ ÜRÜNÜ YERİNE KOYMAKTA ZORLUK ÇEKİYORUZ”

Bursa Bakkallar Odası Başkanı Muhammed Nuri Örs, “Maalesef kapitalist sistem Avrupa’da doğdu, ama bizim ülkemizde yaşıyor. Kuralsızlar ülkesi gibiyiz. Yer aldığımız sektörde kuralların olmadığı bir devlet yönetiminde yaşıyoruz. Perakende yasasının çıkartılmadığı bir ülke, her zaman için sıkıntı oluşturur. Kendi elinizle büyüttüğünüz canavarlar, bugün önünü alamadığımız bir hale dönüşüyor. Ülkede beş markanın eline bu işi bırakırsanız, özellikle Bursa’da 90 bin kişi ve 5 bin 500 perakende bakkal esnafının olduğunu varsayarsak bu iş ciddi anlamda sıkıntılar yaratır. 2000’li yıllardan beri bu alandaki etkilenmelerimiz devam ediyor. Cumhurbaşkanımızın son günlerde gündeme getirdiği ve yıllardan beri gündemde olan TBMM tarafından yasalaşmayan perakende yasamız mevcut. Biz bu yasayla alakalı 2012’den 2014 yılının sonuna kadar iki üniversite ile beraber Esnaf Genel Müdürlüğü’nün öncülüğünde yasa ile alakalı ciddi katkılar sağlamıştık. 2014 yılında TBMM’nin alt komisyonlarından geçmesine rağmen, 14 Ocak 2015 tarihinde TBMM’ye gelen perekande koruma yasasında alt maddelerin hepsi çıkartılarak, sadece perakendeyi koruma yasası halinde kaldı. Bugün en küçük bir bakkalın sabit yüzde 18 oranında gideri var. Yani 27 kalem vergi ödeyen esnaf,  bin 55 lira Bağ-Kur primi ödeyen bir vatandaşa sattığı ürünün üzerine ne kadar fiyat koyacak da satacak? Son 3 aydır ciddi anlamda etiketlerde değişimler oluyor. Hiç kimse ürün satmak istemiyor. Satmış olduğumuz ürünü yerine koymakta zorluk çekiyoruz. Dolayısıyla çok hızlı bir şekilde sektöre dair kurallar konulmalı” dedi.

“KAYIP VE KAÇAKLARIN YÜZDE 42’SİNİ OLUŞTURAN BİR SEKTÖRDE, KÜÇÜK ESNAFIN AYAKTA KALABİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL”

Bakkalların üçkağıtçı durumuna düşürüldüğünü söyleyen Örs,  “Ahmet amca alışverişe gittiğinde yumurta fiyatlarını bir gün önceki fiyatla karşılaştırdığında sanki bu zammı biz yapmışız gibi davranıyor. Ürün fiyatı üzerine en fazla yüzde 5 kar marjı koyabiliyoruz. Sabit giderlerimiz çok fazla olduğu için fiyatlar yükseliyor. Sadece 75 kuruş için tutanak tutan çalışanlarımız var. Bu kurumlar bir şikayet olduğu takdirde denetime gidiyor. Ancak burada yine devlet zarar ediyor. Bir araç ve denetime giden kişiler, yol yakıt ücretleri hepsi düşünülmeli. Bu tutum, davranışla fahiş fiyat uygulaması olmaz. Fahiş fiyatı her şeyden önce devlet kendinde arayacak, çok net. Benim bakkalımın sabit giderlerini yüzde 18’den, yüzde 5’e düşürecek. Kayıp ve kaçakların yüzde 42’sini oluşturan bir sektörde, küçük esnafın ayakta kalabilmesi mümkün değil. Bakkal mahallenin bekçisidir. Faizsiz banka gibiyiz. Küçücük sermayesi olan bir esnafın piyasadan 30 bin lira alacağı para var. Ne yapsın? Karşıdaki komşusu ekmek parası istediğinde veriyor. Biz vicdansız değiliz. Mecburen veriyoruz, ama verdiğimiz ürünü biz aynı fiyata alamıyoruz. Fahiş fiyat uygulamasının tutum ve davranış şekli doğru değil. Normal şartlarda yasada olduğu gibi her mahallede tek bir tabelanın yer alması gerekiyor. İhtiyaçtan fazlası açılmayacak. Siz 10 bin tane şubeniz ile övünürseniz, rekabeti oluşturamazsınız. Rekabet bu değil. 5 litrelik yağ fiyatı 58 liraya yükseldiğinde, fahiş fiyat uygulamaları hepsi kuruşuna kadar aynıydı. Zam geçmeyen hiçbir ürün yok. Yumurta 30-35 lira oldu. Firmalar gramaj sahtekarlığı yapıyor. Örneğin çikolatayı 100 gramdan, 80 grama düşürüp aynı fiyattan satış sağlıyor. Aslında burada zarar eden hem esnaf, hem de vatandaştır. Fahiş fiyat uygulaması doğru yönetilmiyor. 2015’de çıkması gereken yasa, çok geç kalınmış bir yasadır. Bursa‘da sadece bizim 3 bin 350 tane üyemiz var. Avazım çıktığı kadar bağırıyorum, 3 bin 350 üye çok fazla. Bu kadar üyeye ihtiyaç yok. Sermayeye yazık değil mi? Eğer rekabeti doğru yapmazsanız, yarattığınız beş markanın kontrolünü ele alamazsınız” şeklinde konuştu.

Kaynak: BURSADA BUGÜN

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>