Basın Kartı Yönetmeliği’nde keyfi karar
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Basın Kartı Yönetmeliği’nde değişikliğe gidildi. Keyfi olduğu için hem meslek örgütlerinin tepkisini çeken hem de Danıştay’ın uyarısına neden olan eski yönetmelik, yeni haliyle tamamen keyfiyete göre düzenlendi.
21 Mayıs Cuma günü yayınlanan Resmi Gazete’ye göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Basın Kartı Yönetmeliği’nde değişikliğe gidildi ve basın kartı alma-iptal etme konularında değişikliğe gidildi. Eski haliyle keyfi olduğu için eleştirilen Basın Kartı Yönetmeliği, yeni haliyle keyfiyet anlamında katmerlendi.
Basın çalışanlarının ve meslek örgütlerinin basın kartı alma konusunda yaşadığı zorluklar nedeniyle Cumhurbaşkanlığı İletişim Daire Başkanlığı uzun süredir eleştiriliyordu. Geçtiğimiz ay da Danıştay, “demokratik toplumlarda basın ve ifade özgürlüğü yaşamsal” sözleriyle basın kartı hakkına keyfi müdahale yapılamayacağına karar vermişti. Yeni Basın Kartı Yönetmeliği’nde ise keyfi müdahale olanakları artırıldı, kartın alınması ve iptal edilmesi konularında yapılan değişikliklere eski yönetmelik aranır hale geldi.
Yeni yapılan düzenlemeye göre, Basın Kartı alabilecek kişilerde “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, üyesi olmak veya yardım etmekten hüküm giymemiş olmak” koşulunun aranılacağı ifadesi eklendi.
Yeni yönetmelikte alınan kararların arasında keyfiliği güçlendirecek ve kafa karışıklığına neden olacak yeni maddeler de bulunuyor. Yayınlanan yönetmeliğe göre basın meslek onurunu küçük düşürecek davranışlarda bulunan kişilerin kartlarının iptal edilecek. Hangi koşullarda meslek onurunun zedeleneceği ise belirtilmedi.
Basın meslek örgütlerini mücadeleye çağırıyoruz
Geçtiğimiz ay Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin açtığı dava sonucu Danıştay’ın, Basın Kartı Yönetmeliği’nde bazı hükümlerin yürütmesini durduğunu hatırlatan ÇGD Bursa Şubesi Başkanı Rabia Deniz, “Danıştay’ın kararındaki “keyfiliği giderin” vurgusuna rağmen yapılan değişiklikle keyfilik güçlendirildi.” dedi.
Son günlerde yaşanan gelişmelerle devlet, mafya ve siyaset üçgeninde ülkenin içine sürüklendiği kirli ilişkiler ağının ortaya saçıldığını söyleyen Deniz, Saray hükümetinin gazetecilerden suçlu çıkarmaya çalıştığını, basın özgürlüğünü ve gazetecilerin çalışmasının engellediğini söyledi. Deniz sözlerine şöyle devam etti:
“Basın Kartını komisyon kararı olmadan iptal etmek hukuki değildir. Karar, basın özgürlüğüne, hukuka, demokrasiye, anayasaya aykırıdır. Bu yönetmelik hükümlerine göre verilen ve hukuk dışı olduğu ortaya çıkan tüm kararlar iptal edilmelidir. Tüm basın meslek örgütlerini sınırsız keyfiyete karşı ortak mücadeleye çağırıyoruz.”