Düzenlenen etkinliğe Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, Bismil Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Enver Hakan Zengince, kurum amirleri ve Türkiye’nin 81 ilinden Yörük Türkmen Dernek ve Federasyon Başkanları ile temsilcileri ve davetliler katıldı.
Etkinlikte Bismil Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Enver Hakan Zengince, Araştırmacı Yazar Hamza Aksüt, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesinden Doç. Dr. Bülent Akın, Dicle Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Doç. Dr. M. Salih Erpolat, Eskişehir Ertuğrul Gazi Dernekleri Federasyon Genel Sekreteri Yörük Türkmen Dernekleri Genel Sekreteri Fadime uzun konuşmalarını yaptılar.
Etkinlikte bir konuşma gerçekleştiren Bismil Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Enver Hakan Zengince;
“Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan Diyarbakır tarih boyunca medeniyetlerin iz bıraktığı kadim bir şehir olmuştur tarihin derinliklerinden gelen sayısız kültürün kucaklaştığı bir kenttir. Tarih boyunca medeniyetlere merkezlik yapmış bu kadim şehir bereketli hilalin tam ortasında yer almaktadır bu toprakların köklü tarihi 12500 yıl öncesine uzanmaktadır bölgemizde bulunan Körtik Tepe Anadolunun en eski yerleşim yeri örneğini veren tarihi ile sadece bölge tarihini değil dünya uygarlık tarihine ışık tutmuştur M.Ö. yıllarda Diyarbakır’ı yurt edinme çabaları başlamış İslamın Anadoluya ilk giriş yeri olan bu coğrafya aynı zamanda Türk Boylarının Anadolunun yerleşmesinde kullandığı güzergâh olmuştur büyük Selçukluların Artukluların Eyyübilerin Anadolu Selçuklularının Akkoyunluların Ve Osmanlı gibi birçok medeniyete yurt olmuştur Diyarbakır medeniyetlerin kültür ve tarihi mirasını taşımaktadır güneşin doğduğu bu Anadolu toprakları gönüllerin temsil ettiği irfan geleneği farklılıkları ayırıcı bir etken olarak değil bir zenginlik olarak kabul eder karşılıklı hoş görü içerisinde yaşamayı şefkat ve merhameti esas alır Mevlana yunus emre hacı Bektaşi veli Ahi Evran gibi Anadolu ulularının düşünce fikir muhabbet iklimiyle mayalanmış bu topraklar birliğin beraberliğin hoş görünün engin muhabbetin hiç bozulmadan yaşadığı gönül coğrafyası olmuştur bu vesile ile bu muhabbet gönül ikliminin kardeşlik birlik ve beraberliğin devamını diliyor hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum.” İfadelerini kullandı.
İzmir kırım Türkleri Kültür Yardımlaşma Derneği Genel Sekreteri Sultaniye Kızıl Tunç;
“İzmir kırım Türkleri kültür yardımlaşma derneği adına geldik. İsmim Sultaniye Kızıl Tunç derneğin genel sekreteriyim burada olmaktan Anadolu hasat şöleninde beraber kültürümüzü yaşatmaktan mutluyum emeği geçen herkesi teşekkür ediyorum.”
“İzmir Kırım Türkleri Kültür Yardımlaşma Derneği Muhasibi”
“İzmir Kırım Türkleri Kültür Yardımlaşma Derneği muhasibiyim. Aynı zamanda halk oyunu eğitmeniyim. Türk dünyasının tüm dünyada barış getirmesini huzur getirmesini Diyarbakır toyu ile birlikte gerçekleşmesi dileğiyle diyoruz. Gerçekten bu havayı da görüyoruz inşallah bu Türkiye için barışın ışıkları olur diye düşünüyorum.”
Etkinlik kapsamında akşam yerel sanatçılar ve Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen sanatçılar eserlerini seslendirecekler. Şölen yarın Diyarbakır’da yapılacak kültürel gezi ile son bulacak.