Haberde Bursa

BİZİ DURDURAMAYACAKSINIZ …

08.08.2023

“Dahilde işleme izin belgesi gelen ithal kumaşın iç piyasada kumaş olarak satılması yasak . Ama öyle laçka bir yönetim ve denetim varki iç piyasadaki üretim bir yıldır durmuş ama hala tüm başvurulara rağmen önlem alınmamış.” sözler Bursa Dokumacılar Oda Başkanı Aydın Çitil’e ait. Çitil; ” Google’de göğsünü gere gere bu kumaşları kumaş olarak satan utanmazlar var . Ankara ile kontağı kestiren siyasiler bu illerdeki sanayici ve esnaf battıktan sonramı duyacak Ankara’daki ticaret bakanlığı , gümrük bakanlığı huuuuu Ankara artık arızaları gör ve önlem al !!! Çin ve uzak doğudan ithal kumaşlara Avrupa daki ülkelerden menşeii kazandırıp yurda gümrük süz sokan bir sürü hain var DEVLET MİLYARLARCA DOLAR ZARAR ETTİRİLİYOR İÇ PİYASADAKİ ÜRETİCİ BATIYOR HANİ HERŞEYİN YERLİSİ MAKBÜLDÜ NİYE İTHAL KUMAŞ ne zaman göreceksin bunları ANKARAAAA BURSA’DAN SELAM SANA…” dedi.

Çitil; ” Bursa’nın dokuma kumaş üretimi yapan AMA İTHAL KUMAŞLARDAN DOLAYI sıkıntı yaşayan esnaflarımız ve sanayicilerimiz için işimizin başındayız…. Kumaş ithalatında hile yapmanın bedeli ağır olacak Tekstil sektörü, koruma önlemine tabi kumaşların ithalat hilesi ile ülkeye girmesinden şikayetçi. Bu ürünler AB ülkeleri üzerinden sıfır gümrük ile sokuluyor. BURSA DOKUMACILAR ODASINDA durmak yok yola devam mağdur edilmiş BURSA tekstil ve dokuma sanatı yapan esnafın mutluluğu vee ADALETİN yerini bulması için her fırsatı nimet bilip var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.. BİZİ DURDURAMAYACAKSINIZ …

T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’ne yapmış olduğunuz 2304827471 sayılı başvurunuz 01.08.2023 tarihinde cevaplanmıştır*
Cevap Metni:
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine yapmış olduğunuz başvurunuz incelenmiştir.
Bilindiği üzere elyaf, iplik, kumaş, suni deri ithalatında ilave gümrük vergilerinin yanı sıra Çin Halk Cumhuriyeti’ne (ÇHC) menşeli olanlarında ayrı birçok dampinge karşı önlem bulunmaktadır. Söz konusu önlem ve vergiler Avrupa Birliği ve STA ülkeleri üzerinden menşe saptırması yoluyla etkisiz kılınabilmektedir.
Bu çerçevede, önlemlerin etkisiz kılınmasına karşı açılan soruşturmalar sonucunda alınan birçok önlem alınmıştır. ÇHC menşeli kesik elyaf ipliği ithalatında uygulanan dampinge karşı önlem Bangladeş, Çin Tayvanı ve Kamboçya’ya teşmil edilmiştir. ÇHC menşeli suni deri ithalatında uygulanan dampinge karşı önlem Malezya, Yunanistan ve Ürdün’e teşmil edilmiştir. ÇHC menşeli suni ve sentetik dokuma kumaş ithalatında uygulanan dampinge karşı önlem Kuzey Makedonya, Bosna Hersek, Almanya, İtalya, İspanya, Polonya, Yunanistan, Filipinler ve Bulgaristan’a teşmil edilmiştir.
Yine halihazırda yürütülmekte olan birçok önlemlerin etkisiz kılınmasına karşı soruşturma bulunmaktadır. Suni ve sentetik dokunmuş mensucat (54.07, 55.13, 55.14, 55.15 ve 55.16 pozisyonları) ithalatında ÇHC’ye karşı uygulanmakta olan dampinge karşı önlemin etkisiz kılınıp kılınmadığına yönelik olarak belirli AB ülkelerine (Almanya Federal Cumhuriyeti, Avusturya Cumhuriyeti, Belçika Krallığı, Lüksemburg Büyük Dükalığı, Çek Cumhuriyeti, Danimarka Krallığı, Estonya Cumhuriyeti, Finlandiya Cumhuriyeti, Fransa Cumhuriyeti, Hırvatistan Cumhuriyeti, Hollanda Krallığı, İrlanda, İspanya Krallığı, İsveç Krallığı, İtalyan Cumhuriyeti, Letonya Cumhuriyeti, Litvanya Cumhuriyeti, Macaristan, Malta, Polonya Cumhuriyeti, Portekiz Cumhuriyeti, Romanya, Slovak Cumhuriyeti ve Slovenya Cumhuriyeti) karşı soruşturma yürütülmektedir.
Ayrıca, poliüretan kaplı suni deri (3921.13, 5903.20, 5603.14 pozisyonları) ithalatında ÇHC’ye karşı uygulanmakta olan dampinge karşı önlemin etkisiz kılınıp kılınmadığına yönelik olarak Bulgaristan, Fransa ve Kuzey Makedonya’ya karşı soruşturma yürütülmektedir.
İthalat istatistikleri Genel Müdürlüğümüzce takip edilmekte olup re’sen soruşturma açılabilmektedir. Ayrıca, Genel Müdürlüğümüze gelen firma şikayetleri doğrultusuna yapılan incelemeler neticesinde soruşturma açılabilmektedir.
Diğer taraftan, 2022 Kasım ayından itibaren AB ve STA ülkelerinden yapılan dokuma kumaş, örme kumaş ve suni deri ithalatına ilişkin menşe belgelerinin sonradan kontrolü uygulaması yoğunlaştırılmıştır. Sonradan kontrol uygulaması, Ticaret Müşavirlerince yapılan firma ziyaretleri de sonucu edinilen bilgiler de göz önüne alınarak risk esaslı olarak sürdürülmektedir. Anılan uygulama sonucunda, menşe saptırmalarının önlenmesi konusunda önemli ilerleme sağlanmış olup bu sayede anılan ürün gruplarında ithalatın 2022 yılına göre gerilediği görülmektedir.” dedi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>