‘BİZLER OYALANDIK’
Çataltepe Sanayi Sitesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Vatan Partisi Bursa İl Başkanlığı ortak basın açıklaması düzenledi.
Bursa’da 2008 yılında yapımına başlanan ancak hala tamamlanamayan Kestel’in Çataltepe mevkisindeki sanayi sitesinde tapularını alamayan esnaf soluğu Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odası (BESOB) binasında aldı.
ÇATSANDER ve Vatan Partisi Bursa İl Başkanlığı’nın ortak gerçekleştirdiği basın açıklamasında, üreticinin mağduriyetini ve projenin tamamlanarak esnafa teslim edilmesinin talep edildiğine dikkat çekildi.
Çataltepe Sanayi Sitesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ÇATSANDER) ve Vatan Partisi’nin gerçekleştirdiği ortak basın açıklamasında ÇATSANDER adına konuşan Bursa Dokumacılar Odası Başkan Vekili Mehmet Kuş’un açıklamaları şöyle;
“2008 yılında TOKİ, Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BESOB arasında Kestel ilçesi Çataltepe mevkinde inşa edilecek büyük sanayi projesine ilişkin protokol edilmiştir. Bu protokol de TOKİ tarafından inşaatı yapılacak iş yerlerinin BESOB tarafından belirlenecek üyelere satışı gerçekleştirilecektir. Üyeler işyeri bedellerinin yüzde 15 ve yüzde 20 peşinat, kalan kısmına 15 yıl vadeli taksitleri de ödeyeceklerdir. İlk protokol bu şekilde yapılmış olup bu projeye 3 binden fazla esnaf başvuru bedeli TOKİ hesaplarına ödemelerini yaparak katılmışlardır. Bu ödemeleri yaparak bu projede hak sahibi olmuşlardır.
Gelecek yıllar hak sahipleri ödemelerine devam etmiş fakat bu arazilerle ilgili açılan davalar ile süreç uzamaya başlamıştır. Davalar bittikten sonra TOKİ tarafından altyapı ihalesi yapılmış, şantiye kurulmuş ve altyapı inşaatına da süreç bu şekilde devam ederken, yıllar 2018’i gösterdiğinde ise neden ve neye dayanarak yapıldığı belli olmayan bir şekilde genel kurul kararı olmadan BESOB Yönetim Kurulu’nun aldığı bir karar ile 7 bin TL sermayeyle kurucularından birinin aldığı metot, diğerinin ise tüzel kişilik olduğu bir kooperatif dizayn edilmiştir. Özellikle dizayn edilmiştir kelimesine vurgulamak isterim. Bu kooperatifin kuruluş tarihi 2018 Ekim ayı bunların hepsi kayıtlarda mevcuttur. Sanki ileride olacakları öngörmüşler ve hazırlık yapmışlardır.”
‘BİZLER OYALANDIK’
“2019 yılı Ocak ayında ise müteahhit iflas ederek altyapının yüzde 87’si yapılmış, geriye kalan yüzde 13’ü tamamlanamamıştır. Geleceği öngörüp de kooperatifi kuranlar 2019 yılı Mart ayında TOKİ BESOB arasında bir protokol yapılmış ve hak sahiplerine haber ve bilgi verme gereği duymadan 54 milyon bedelle 5 yılda 10 eşit taksitte ödemek şartıyla tüzel kişilik olan olarak kurulan kooperatife devredilmiştir. Bu bedeli ise TOKİ kamulaştırma altyapı bedeli olarak 129 milyon lira değer biçmiş. Bunun 75 milyonunu 3 bin hak sahibinden tahsil etmiş ve geriye kalan 54 milyonu ise BESOB borçlu Kooperatif kefil olarak işleme koymuştur. Hak sahipleri ise yani sizler açıkta kalmıştır. Yıllar geçtikçe ve 2022’yi gösterdiğinde ise yapılan bu yanlışlıkların neticesinde bizi yöneten insanların BESOB’un yönetim kurulu başkanının bizlere karşı açıklamaları olmuştur. Burada hep arsalar yerinde duruyor. İşte sizin malınız yine mal ve gibi sözlerle işte biz bunları altın tepside sunduk gibi vaatlerle bizler oyalanmıştık.”
‘RESMİYE KAZANDIRILMAYA ÇALIŞILDI’
“BESOB Yönetim Kurulu seçimleri vardı, yapılan seçimlerde bizlerin de gözden kaçırdığı, kimsenin dikkat etmediği 40 senedir yönetim kurulu teklifleri adı altında çay parası, temizlik vesaire, genel giderler adı altında gelen tekliflerin içine ek 7 no’lu protokolün oylanması adıyla bu genel kurul kararı olmadan sadece kurul kararıyla yapılan devre resmiyet kazandırılmaya çalışılmıştır. Bu kesinlikle eşyanın tabiatına aykırı bir durumdur. Her ne olursa olsun bu işin çeşitli davalarla yine de peşindeyiz. Biz ÇATSENDER olarak yapılan bu devirlerin usulsüz olduğunu ve geride binlerce mağdur bıraktığını iddia ediyoruz. Bizleri yöneten insanların bu yapılan haksızlıklar karşısında tepkisiz kalmayacağına ve bu durumun esnafın hayrına olacak şekilde yeniden toparlayacağına ve bununla ilgili gerekli yerleriyle görüşmeler yaptığını ve hukuki yollara başvuracağını umut ediyoruz.”
‘TEK BİR ÇİVİ BİLE ÇAKILMAMIŞ’
“Bu süreçte mağduriyetlere sebep olan BESOB yönetimi bizimle aynı görüşmeyi istikamette BESOB’da hak sahibi üyelerin haklarına kavuşmasına ve Bursa esnafını rahatlatacak sağlıklı ve rahat bir çalışma ortamı sağlayacak bu sanayi sitesini bir an önce bitirmek ve esnafına teslim etmek istemektedir. Geçmişte yapılan bu yanlışlara ve gelinen bu noktada 14 yıldır hala tek bir çivi bile çakılmamış olması bizler için nahoş bir durumdur. Haklarımızı alıncaya kadar çalmadık kapı bırakmayacağız. Bağlamda yetkililerden dileğimiz bu projeyi tekrar TOKİ’nin gündemine alınmasını ve Bursa esnafına yakışacak bir sanayi sitesini tesis edip hak sahipleriyle buluşturmasıdır.”
‘MAĞDUR TÜRKİYE’NİN ÜRETİCİSİ’
Vatan Partisi Bursa İl Başkanı Dilek Çınar, 20 meslek grubundan yaklaşık 3 bin üreticinin uğradığı mağduriyete değindi. Çınar’ın konuşmalarının satır başları şu şekilde;
“14 yıl önce üreticilerimiz bir hayalle bu projeye girmişler. TOKİ, projeyi devlet tamamlayamıyor üzerine başka bir yere bir kooperatif kurarak oraya devrediliyor. Hem dişinden, tırnağından arttırdığı birikim yok ortada tasarrufu yok. Sonuç olarak burada mağdur olan Türkiye’nin üretici kesimleri. Burada mağdur olan Türkiye’nin kalkınmasına ve refahına katkı sağlayacak üreticiler. Devlet eğer tasarrufları yatırıma dönüştürmeyecekse peki üretimin çarklarını nasıl döndürecek?”
‘TALEBİMİZ ÇATALTEPE SANAYİ SİTESİ’NİN ESNAFA TESLİM EDİLMESİ’
Çataltepe Sanayi Sitesi’nin bir an önce tamamlanarak esnafa teslim edilmesini talep ettiklerini dile getiren Çınar konuşmasına şöyle devam etti;
“Bakın bu, sistemin bize gösterdiği sorunu çözemiyorsa üreticinin önünü tıkıyorsa, üreticiye esnafa engel oluyorsa yıkılsın bu sistem. Bizim üreticimizi baş tacı yapmayan bir sistem yıkılır ancak. Bu bir yönetim de olsa, bu bir iktidar da olsa, bu bir kurum da olsa ayakta kalamaz. Kimse üreticinin önüne engel koyamaz. Biz Vatan Partisi olarak Çataltepe’de on dört yıldır çözülemeyen bu kangren sorunu çözeceğiz. Size söz veriyoruz. TOKİ’yle kooperatif arasında yapılan bu protokol derhal iptal edilsin. TOKİ projeye başladığı gibi bitirsin. Bize verdiği sözü tutsun başladığı gibi projeyi tamamlasın ve üreticiye yeri esnafa yeri teslim etsin.”