BTÜ’nün Bir Projesine Daha TÜBİTAK’tan Destek
TÜBİTAK, Bursa Teknik Üniversitesi’nde (BTÜ) hazırlanan bir projeyi daha desteklemeye değer buldu. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi (MDBF) Gıda Mühendisliği Bölümü’nün akademisyenleri tarafından hazırlanan “Kabak Tatlısı Üretiminde Sönmemiş Kireç Uygulaması Üzerine Ultrason Uygulamasının Etkileri” isimli proje ile 1002 Hızlı Destek Programı çerçevesinde, TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazandı.
HABER OSMAN ÇETİN
BTÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Rasim Alper Oral’ın yürütücülük görevini üstlendiği projenin konusu Türk Mutfağının önemli malzemelerinden olan bal kabağının endüstriyel açıdan ultrason (yüksek ses) destekli işlenmesi olarak belirtildi. Projede lezzeti ve kalitesi ile kendini Dünya genelinde ispatlamış olan Geleneksel Türk Mutfağında, önemli yeri bulunan bal kabağı meyvesinin kullanım yöntemlerinin geliştirilmesini ve çeşitlenmesinin amaçladığı bildirildi. Projede aynı bölümden Doç. Dr. Gökçen Yıldız, Dr. Öğr. Üyesi Aşkın Birgül, Arş. Gör. Hüseyin Demircan, BTÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü öğrencisi Esma Nur Yılmaz’ın araştırmacı olarak bu önemli projede görev yapacakları açıklandı.
Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Rasim Oral, bal kabağının Türk Mutfağında genellikle tatlı olarak önemli yeri olduğuna söyledi. Doç. Dr. Oral, bal kabağının fenolikler, flavonoidler, vitaminler (β karoten, A vitamini, B12 vitamini, α-tokoferol, C vitamini), amino asitler, karbonhidratlar ve çeşitli mineraller, özellikle de potasyum minerali açısından zengin bir meyve olduğunu da kaydetti. Meyvenin tüketiminin özellikle mide, akciğer, kolon kanseri riskini azaltma, hipertansiyon ve kolesterol dengeleme, görme duyusu ve embriyo gelişimi açısından gerekli olan A vitaminin emiliminin artırdığına işaret eden Oral, bal kabağının bu özellikleri nedeniyle işlenerek tüketilmesinin insan sağlığı üzerine olumlu etkilerinin bulunduğunu sözlerine ekledi. Meyvenin işlenerek, geleneksel lezzet olan kabak tatlısının yapımında sönmemiş kirecin kullanılmasının yaygın yöntemlerden biri olduğunu kaydeden Oral, bu malzemenin kabak tatlısı dışında da salamura zeytin, reçel ve turşu yapımında da kullanıldığını ifade etti. Gıda üretiminde kullanılan kirecin, ülkemizde genellikle inşaat ve yapı malzeme platformlarından temin edildiğinin altını çizdi. Gıda üretiminde kullanımı geniş yer kaplayan bu yöntem hakkında literatürde kapsamlı çalışma bulunmadığına dikkat çeken Oral, proje kapsamında sönmemiş kirecin içerdiği ağır metallerin belirlenerek literatüre katkı verilmesinin planlandığını aktardı.
BTÜ’nün akademisyenlerince hazırlanan ve TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer bulunan “Kabak Tatlısı Üretiminde Sönmemiş Kireç Uygulaması Üzerine Ultrason Uygulamasının Etkileri” projesinin çıktılarından birinin de bal kabağı meyvesinin endüstriyel alanda kullanımının artırılması konusunda olacağı bildirildi.