Haberde Bursa

Bursa’da 5 bin baca zehir kusuyor!

14.12.2020

Tekstil şehir Bursa’da RAM makinalarından kaynaklanan emisyon nedeniyle günde 35 ton kanserojen atığın havaya karıştığı bildirildi. Uzmanlara göre bu durum, her gün her biri 5 ton kirletici serpen 7 helikopterin Bursa’nın üstünde dolaşması anlamına geliyor.Bursa İl Mahalli Çevre Kurulu, geçen yıl, özellikle polyester kumaş ve türevleri kullanılarak ön fikse yapan RAM makinalarından kaynaklanan emisyonların engellenmesi için firmalara 5 Temmuz  2021 tarihine kadar elektrostatik filtre zorunluluğu getirdi.

Bu süreçte kadar işletme bacasına filtre taktırdı. Ancak geride 5 bin baca daha var.

Konuyu gündeme taşıyan Olay gazetesi Yazarı İhsan Aydın, bugünkü köşesinde şunları yazdı:

” … Bursa İl Mahalli Çevre Kurulu geçtiğimiz yıl bir karar alıyor.

Tekstil sektöründe faaliyet gösteren özellikle polyester kumaş ya da türevleri kullanılarak ön fikse yapan RAM makinelerinden kaynaklı emisyonların engellenmesi için filtre zorunluluğu getiriyor.

Kurul buna ilave olarak da yine aynı sektörde faaliyet gösteren pamuklu, polyester, viskon vb. tüm iplik türleri ve ısı yayarak emisyon çıkışı sağlayan makine bacalarından dumanla birlikte havaya atılan yağ vb. kirleticilerin yüzde 90 verimle çalışan filtreden geçirilmesine hükmediyor.

Kurul, bacalara o filtrelerin takılması için de firmalara 5 Temmuz 2021 tarihine kadar süre tanıyor.

İl Mahalli Çevre Kurulu toplantısına BTSO adına katılan, aynı zamanda Büyükşehir Belediye Meclisi Çevre Komisyonu Başkanı olarak da görev yapmış Mihrimah Kocabıyık şerh düşüyor.

BTSO o toplantıda filtre zorunluluğu için kademeli geçiş öneriyor.

100 civarı tesis bacaya filtre taktı, havadaki tehlike ürkütücü boyutta

Karar sonrası Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü‘nün denetimleri sırasında kentimizde faaliyet gösteren 100 civarında fabrikanın bacasına filtre taktığı tespit edildi. Ancak uzmanlar bunlardan Bursa‘da daha 5 bin adet baca olduğunu ileri sürüyorlar.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü‘nün filtre takılan tesislerde yaptıkları incelemede ise korkunç gerçek ortaya çıktı. Baca filtresinden siyah katran türü yağlı kirleticinin atmosfere bırakılmadan imha edilmek üzere toplandığı görülüyor. Bacadan süzülen zehirli yağlar ise İzmit‘teki İZAYDAŞ‘ta imha ediliyor.

Uzmanlar kanserojen etki yapan bu kirleticinin her gün 35 ton dolayında Bursa semalarından kentin üstüne yayıldığını iddia ediyorlar.

Filtre takan firmaların ise bu vebalden kurtulduğunu düşünüyoruz.

Konuştuğumuz bir uzman, “Eğer firmalarımız filtre takmazlarsa bu durum, her gün her biri 5 ton kirletici serpen 7 helikopterin şehrimizin üstünde dolaştığı anlamına geliyor” diyor.

Tespitler gerçekten ürkütücü.”

2 Bursa firması filtre imal etmeyi başardı

Peki bu filtre sisteminin maliyeti ne kadar?

Başlangıçta ithal filtreye 70 bin Euro ödendiği olmuş ama artık Bursa‘da iki firmamızın bu zehrin kentin üstüne salınmasını engelleyecek filtreleri daha ucuza ürettiklerini de öğrendik.

Bursa İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü uzmanları ilk kez Bursa‘da tespit edilen bu tehlikenin yönetmeliklere eklenerek tüm Türkiye‘ye yaygınlaşması için çabalıyorlar. Konulacak sınır değerleri aşan firmaları ise ağır yaptırımlar bekliyor.

Zehirli yağları önleme amaçlı bacalara filtre zorunluğu getiren Kurul kararının tanıdığı sürenin bitimine 6,5 ay kaldı.

Bu arada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bursa menşeli o yönetmeliği onaylarsa, bacalarına filtre taktırmayan firmalarımız zor duruma düşebilir.

Onun da ötesinde, insan sağlığını tehlikeye atan üretimin aynı zamanda bir vebal olduğu da unutulmamalı.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>