Bursa’da büyük deprem kapıda! Kentsel dönüşüm ne durumda?
Birinci derece deprem bölgesinde bulunan Bursa için uyarı geldi. Jeofizik Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Samast, “Bursa’da özellikle Osmangazi, Yıldırım ve Gürsu gibi ilçelerdeki mahallelerde ciddi anlamda kentsel dönüşüme girmesi gereken yerler var. Depremin en çok etkileyeceği noktalar buralarıdır” dedi.
SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN bursadabugun.com
Jeofizik Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Samast, Bursa’daki kentsel dönüşüm çalışmalarının yetersizliğine değinerek kentin olası bir büyük depreme hazır olmadığının altını çizdi.
“BİZ DEPREMİ ÇOK ÖNEMSEMİYORUZ”
Samast, “Bursa birinci derece deprem bölgesinde bulunuyor. Deprem tehlike haritasına göre, en tehlikeli şehirde yaşıyoruz. Bu şehrimizin tamamını kapsıyor. Geçtiğimiz günlerde Mudanya‘da olan deprem küçük bir depremdi. Biz şu an 7,2’lik bir deprem de konuşuyor olabilirdik. Birçok can kaybı yaşanabilirdi. Büyük depremleri yaşamadığımız için, depremler bize sıradan bir konu gibi geliyor. Biz depremi çok önemsemiyoruz. Deprem herkesin birinci önceliği haline gelmeli. Biz ne kadar bunu ifade etsek bile çok hak ettiği boyuta getiremiyoruz. Umarım en kısa sürede getirebiliriz” şeklinde konuştu.
“KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI YETERLİ DEĞİL“
“Kentsel dönüşüm faaliyetleri kıymetlidir” diyen Samast, “Deprem görmüş binaların yenilenmesi çok önemli. Kentsel dönüşüm çalışmaları yeterli değil. 1999 depremi öncesi yapılmış birçok mahalle ve bina var. Bununla birlikte birçok kaçak yapılar da mevcut ve bunların hiçbir proje ve mühendislik hizmeti yok. Bunlar depremde en riskli olabilecek binalar. Kentsel dönüşüm için önceliğin bu tarz mahallelere verilmesi en doğrusu olacaktır. Örneğin; 10 yıllık binaları yıkmak yerine 30-40 yıllık binaları yıkarak, kentsel dönüşüme gitmek daha doğru. Kentsel dönüşüm çalışmalarının eksik boyutları olsa da ben kıymetli görüyorum. Bursa’da özellikle Osmangazi, Yıldırım ve Gürsu gibi ilçelerdeki mahallelerde ciddi anlamda kentsel dönüşüme girmesi gereken yerler var. Depremin en çok etkileyeceği noktalar buralarıdır. Umarım kentsel dönüşüm sadece Nilüfer ve Yıldırım‘ın belli bölgelerinde kalmaz, Bursa‘nın çoğu yerinde devam eder. Bunlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, müteahhitler veya yerel yönetimlerin koordinasyonuyla oluyor. Bu çalışmalar biraz zaman alıyor, fakat yapılmayacak konular da değil. Acil yapılması gerekiyor. İstanbul ve Bursa’da muhakkak büyük bir deprem olacak. Gününün belli olmayışı bizi bir an önce harekete geçirip, hızlandırmalı. Umarım tüm Bursa genelinde kentsel dönüşüm çalışmalarına başlayabiliriz” dedi.
“HER GEÇEN GÜN BİNALARIMIZ ESKİYOR”
Mehmet Samast, “Afet eğitim çalışmaları çok önemli, çünkü kentsel dönüşüme girebildiğimiz alanlar çok sınırlı. Her geçen gün binalarımız eskiyor. Dolayısıyla deprem anında hayatta kalmamızı sağlayacak en büyük etken afet eğitimleri oluyor. Deprem nedeniyle binaları yıkılmış, hayatta kalan insanların birçoğu afet eğitimi almış insanlar. Bizleri ancak bu eğitimler korur. Jeofizik Mühendisleri Odası Bursa şubesi olarak AFAD İl Müdürlüğü ile bir proje gerçekleştiriyoruz. Bir ay sonra mahalle, köy, site, fabrika ve okullara giderek, afet eğitimleri vermeye başlayacağız. Bu sayede bu yapıya özgü insanlara deprem anında hayatta kalabilmelerini sağlayacak bilgiler vermeyi hedefliyoruz. Umarım başarılı oluruz. Bursa Valiliği de bu konuda bizi destekliyor. Yerel yöneticilerle bir araya gelip bu organizasyonu yaparak, muhtarlarla bir araya geleceğiz. Kentsel dönüşüme girmemiş, eski ya da kaçak yapılarda yaşayan mahalle sakinlerine ulaşarak bilgiler edinmesini sağlayacağız” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: BURSADA BUGÜN