Haberde Bursa

Bursa’da depremzedeler için imza kampanyası

18.04.2023

6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden 72 gün geçti. 50 bin 500 insanın hayatını kaybettiği depremler sonrasında bölgedeki illerde enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. Tüm Emeklilerin Sendikası Bursa Şubesi, yaptığı basın açıklaması ile iktidar tarafından depremzede yurttaşlara uzun vadeli ödeme planlarıyla teslim edileceği öngörülen konutların müjde gibi sunulmasının kabul edilemez olduğunu bildirdi.

Depremzedeler için hayata geçirilmesi talep edilen konuları kamuoyu ile paylaşmak ve imza kampanyası başlatmak üzere Şehreküstü Meydanı’nda bir araya gelen Tüm Emeklilerin Sendikası (Tüm Emekli-Sen) Bursa Şubesi mensuplarına Yeşil Sol Parti Bursa İl Örgütü yöneticileri ve milletvekili adayları da destek verdi.

Burada yapılan basın açıklamasında, deprem sırası ve sonrası uygulamalar kapsamında kamu otoritesinin sınıfta kaldığı belirtildi.

Tüm Emekli-Sen Bursa Şubesi Başkanı Cihat Uygur, depremlerin ilk anından itibaren, arama ve kurtarma çalışmalarında, sendikalar, sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin oluşturduğu gönüllü kuruluşların olağanüstü çaba gösterdiğini ve dayanışmanın öneminin bir kez daha kanıtlandığını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Depremzede yurttaşlarımız yaşadıkları tarifsiz acının yanında, barınma, beslenme, sağlık ve eğitim gibi en temel sorularla mücadele etmektedirler. Varlık nedeni bu tür durumlarda vatandaşının yanında olması olan ve kamu kaynaklarını kullanan kurumlar sorumluluğunun gereğini yerine getirememiştir. Hayatta kalan birçok depremzedenin, kredi başta olmak üzere Bağ-Kur, SSK ve vergi borcu bulunmaktadır.

İşini, işyerini ve evini kaybetmiş olanların, bir an önce olağan yaşama dönmesini sağlamak ertelenemez kamu görevidir. Ayrıca; yerleşim yerleri, sanayi, ticaret ve çeşitli yaşam alanları, ilgili kamu kurumları tarafından belirlenmiş, planlanmış, ruhsatlandırılmış, denetlenmiş ve hizmet bedeli depremzedelerden tahsil edilmiştir. Yani; depremzedeler, güvenli konutun gerektirdiği her türlü bedeli ödemiştir. Bunlar alt alta topladığımızda; jeolojik tespitlerden, yerleşim planlarına, yapılaşmadan deprem anında ve sonrası yaşanan sorunların çözümüne kadar, kamu otoritesi sınıfta kalmıştır.

Depremzede yurttaşlarımızın yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz. Can kayıplarını telafi etmenin olanaklı olmadığını biliyoruz. Bu kadar ağır sorunların sadece gönüllü kuruluşların çabası ile aşılamayacağını da biliyoruz.”

İktidarın henüz arama kurtarma çalışmaları bitmeden, gerekli zemin etütleri yapılmadan, yeni konut alanları belirleyerek, yapım ihalelerine başladığını belirten Uygur, “1999 ve sonrası yaşanan depremlerden hem de bir taraftan enkazını kaldırdıkları depremden gereken dersin alınmadığını göstermektedir. Depremin bazı imtiyazlı inşaat şirketleri için yeni iş fırsat yarattığı algısı yaygındır. Yapılacak konut ve diğer gayrimenkullerin depremzede yurttaşlarımıza uzun vadeli ödeme planlarıyla teslim edileceği, müjde gibi sunulmaktadır. Siyasal iktidarın bu yaklaşımını kesinlikle reddediyoruz” dedi.

Depremzede yurttaşlar ve Türkiye’nin deprem gerçeğine ilişkin Tüm Emekli-Sen’in taleplerini de kamuoyu ile paylaşan Cihat Uygur, başlattıkları imza kampanyasına davette bulunarak şunları kaydetti:

  • Depremzedelerin kredi ve her türlü kamu borcu silinmelidir.
  • Depremzedelerin barınma başta olmak üzere temel sorunları ivedilikle ve bedelsiz çözülmelidir.
  • Depremzedelere, elektrik, su, doğalgaz ve telefon gibi kamusal hizmetler bedelsiz sağlanmalıdır.
  • Depremzedelerden işini kaybetmiş olanlar kamuda görevlendirilmelidir.
  • Eğitim çağındaki depremzedelere özel rehabilitasyon desteği verilmeli ve ders açıkları kapatılmalıdır.
  • Lise ve Üniversite sınavlarına katılacak öğrenciler için istisnai uygulamaları getirilmelidir.
  • Bölgede yapılaşmanın planlanmasında zemin etüdü başta olmak üzere, yapılaşma alanları ve diğer diğer yaşam alanları bilimsel kriterlere göre belirlenmelidir.
  • Yerleşim planları, insan başta olmak üzere yaşamı önceleyen anlayışla yapılmalı ve üretim süreci titizlikle denetlenmelidir.
  • Depremzedelere yıkılan konutları ve işyerleri güvenli yapılar olarak yapılmalı ve bedelsiz teslim edilmelidir.
  • Bilim insanlarının ısrarla üstünde durduğu Marmara Depremi gelmeden riskli bölgeler ve yapılar belirlenmeli, can kaybını asgari düzeyde tutacak önlemler ivedilikle alınmalıdır.Tüm Emekli-Sen’in açıklamasına destek veren Yeşil Sol Parti Bursa Milletvekili Adayı Necdet İpekyüz ise “Deprem öncesi bazı şeyler önlenebilirdi. Deprem anında yaşamlar kurtarılabilirdi. Deprem sonrasında tekrar yaşama bağlılık artırabilirdi. Ama 72 gün sonra bile ilk 72 saatte olmayanlar yine yok. İlk 72 saatte Kızılay çadır satmakla uğraşıyordu, AFAD alanlarda yoktu. Bursa’dan, Mudanya’dan, İnegöl‘den, Yıldırım’dan, Osmangazi’den koşturanlarla beraber, Hakkari’den, Batman’dan, Şırnak’tan birçok insan el ele verip yardım etmeye çalıştılar.

    Şimdi de ilk yaptıkları iş ihaleleri açmak, molozları toplamak, oradaki enkazları kaldırıp bir an önce tekrar rant alanları açmak. Bunun hesabını mutlaka sormamız lazım. Biz deprem çağrısıyla beraber emekli arkadaşların yanlarındayız. Bursa’dan sesleniyoruz. Depremde yaşanan acıların ortağıyız, beraber üstesinden gelip yaralarımızı saracağız” diye konuştu.

    Haber Merkezi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>