Haberde Bursa

Bursa’da gazinocular zor durumda!

11.11.2020

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, çok sayıda sektörü de derinden etkiledi. Ana faaliyeti gazino, pavyon, diskotek, bar, birahane ve gece kulübü olup ruhsatına tali faaliyet işleten iş yerlerinin çalışmasına müsaade edilmemesi ile birlikte eğlence sektörü zor günler geçirmeye başladı.Korona sürecinden en çok etkilenen eğlence mekanları arasında restoran ve barların yanı sıra pavyon ve gazinolar yer alıyor. Bursa’da sayıları oldukça fazla olan işletmelerin birçoğu ayakta kalmak için çeşitli yöntemlere başvururken, yaklaşık 7 aydır kapalı olan ruhsatlı gazinolar ve pavyonlar neredeyse kepenk indirme noktasına geldi.

Bunlardan birisi de 41 yıldır Bursa’da hizmet veren, aralarında Selami Şahin’den Yıldız Tilbe’ye kadar çok sayıda sanatçının sahne aldığı Bursa Turistik Köşküm Gazinosu.
Renkli neon ışıklarının aydınlattığı gazino bu günlerde sessizliğe bürünmüş, sandalye ve koltuklar sahnenin ortasına toplanırken, localar naylonlarla örtülmüş durumda.

Mart ayına kadar gece 23.00’den sabah saat 5’e kadar hizmet veren ve yüzlerce müşteri ağırlayan gazinonun kapısında şimdilerde sadece bir bekçi var. Pandemi nedeniyle verilen kapatma kararının ardından bir umutla iş yerini pandemi kurallarına uygun hale getirdiklerini söyleyen Bursa Turistik Köşküm Gazinosu sahibi Ali Çetin,  pandemi kararlarından işverenden çok işçinin etkilendiğini belirtiyor.

İşletme bünyesinde yaklaşık 100 kişinin çalıştığını söyleyen gazino sahibi Çetin, aileleriyle birlikte bir işletmede yaklaşık 500 kişinin mağdur olduğunu belirtiyor. Pandemi nedeniyle ruhsatlı gazino ve pavyonların kapatıldığını, ancak bir çok işletmenin ruhsatsız ve kaçak çalıştığını öne süren Çetin, denetimlerin bu alanda daha da arttırılmasını istiyor.

“SESİMİZİ DUYURAMADIK”

Bursa’da bazı işletmelerin ruhsatsız ya da kafe ruhsatıyla pavyon hizmeti verdiğini ileri süren Çetin, yaşanan süreci enBursa.com mikrofonlarına anlattı.

Çetin şunları söyledi;

“Bizim iki tane ruhsatımız var. Bir belediye ruhsatımız var pavyon olarak, diğeri turizm işletme belgemiz var müstakil eğlence yeri olarak. Her şeyimiz dört dörtlük. Çalıştığımız süre içinde vergimizi de sigortamızı da ödüyoruz. Kaçak işçi çalıştırmıyoruz. İlimizden geldiğince doğru çalışmaya çalışıyoruz. Ama bu pandemiden dolayı bizim gibi işletmeleri kapattılar, küçük yerler bizim işimizi aldı. Kafe, restorant ruhsatı ile ya da hiç ruhsatsız olmadan pavyon oldular. Hepsi pavyon gibi çalışıyor. Bir çok şikayetler var bu konuda bizde söylememize rağmen hiçbir işlem yapılmadı. Sadece ceza yapılıyor, cezalarda ikna edici değil.  Böyle bir işletme iki tane dev gibi ruhsatı var. Ben kapalıyım. Küçük 100 metrekarelik alanlar çalışıyor. Bu virüsün önüne geçemezler. Buraların kapanması lazım. Para cezası değil de, birincide ihtar ikinci de ruhsatlarının iptal edilmesi gerekiyor. Benimle oraların ne farkı var. Onlar vergi ödemiyor, sigorta ödemiyor.  Biz bunları devlet büyüklerine anlatamadık, sesimizi duyuramadık.”

ARAP ŞÜKRÜ SESİZLİĞE BÜRÜNDÜ

Bursa’nın bir başka eğlence mekanı Arap Şükrü’de de durum benzer. İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi gereği saat 22.00’ye kadar açık kalabilen bölgedeki mekanlarda masalar neredeyse boş.
Bölge dışında alkol servisi yapan resturantların da durumu aynı.

BİRÇOK İŞLETME KEPENK İNDİRDİ

Bursa’da faaliyet gösteren bar, payvon ve gazinoların durumunu Bursa Bar- Taverna ve Gazinocular Esnaf Odası Başkanı Ahmet Dalgıç özetledi.

Odaya kayıtlı 160 işletme bulunduğunu söyleyen Oda Başkanı Ali Dalgıç, sektörün batma noktasına geldiğini belirtti. Birçok işletmenin kepenk indirdiğini; ayakta kalmak için direnen esnafın devlet desteği de alamadığını söyleyen Dalgıç, “ Şu anda yüzde 10 işletme kapatanların sayısı ama bu maalesef her geçen gün artıyor. Devlet vergi affı, sigorta affı çıkartıyor ama iş olmayınca ödeme şansı da hiç olmuyor” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>