Bursa’da ikinci el araba piyasasında son durum! “Sıfır arabalarda fiyat farkını çözmek zor”
Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, ”İkinci el araba piyasasında ÖTV’de yapılan indirimlerden dolayı büyük kargaşa yaşandı. ÖTV indirimi, araba alacak olan insanların ihtiyaçlarına cevap vermediği gibi ikinci el araba sektörünün ise yanından geçilemedi. İndirimden dolayı araba almak için bayilere giden vatandaşsa eli boş döndü. Yılda, 8 milyon araç el değiştiriyor. Devletin bir an önce ikinci el yönetmeliğini devreye geçirmesi lazım. Serbest piyasa hükmünü kaldırıp oto kontrol sağlanmadığı müddetçe devlet de, vatandaş da kar elde edemeyecek. Yurt dışına bağlı kaldığımız sürece, bu fiyatlar düşmez. Yerli üretim şart. Sıfır arabalarda fiyat farkını çözmek zor. ÖTV’den önce kesilen çıplak fatura ile ÖTV indiriminden sonra kesilen çıplak faturaya bakmak lazım. Örneğin, ÖTV indiriminde bir araca 9 bin 750 dolar fatura kesilirken, indirimden sonra 12 bin 500 dolar gibi bir fatura kesildi. Bunun üzerine bir de KDV eklendi veya düşürüldü. Sıfır araç satan kişiler, ÖTV öncesi ve sonrası fiyatlarını ortaya koyarlarsa ne kadar zam yaptıklarını çözmüş oluruz” dedi.
SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN bursadabugun.com
Türkiye’de son dönemde ÖTV indirimi sonrası bazı araç modellerinde indirim yaşansa da bayilerde araç bulunamıyor.
İkinci el piyasasındaysa fiyatlar her gün artıyor.
İKİNCİ ELDE KARGAŞA VAR!
Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, “İkinci el araba piyasasında ÖTV’de yapılan indirimlerden dolayı büyük kargaşa yaşandı. Piyasada oluşan algı, sıfır arabaların ve ikinci el araba fiyatlarının düşeceği yönündeydi. Haliyle toplumsal bir beklentiye girildi. Maalesef bu beklenti, boşa çıktı. ÖTV indirimi, araba alacak olan insanların ihtiyaçlarına cevap vermediği gibi ikinci el araba sektörününse yanından geçilemedi. Araba fiyatlarında çok fazla artış olmamakla beraber yükselmelerde yaşandı. Şu an işlerimizde hareketlilik var, ama ciddi anlamda kar marjı düştüğü gibi araçların fiyatlarını tespit etmekte ve insanlara fiyat vermekte zorluk yaşamaya başladık. Artık satmak için araba da bulamaz olduk. Rakamlar satılacak fiyatların üstünde olunca, ikinci el otomotiv sektöründe durum kötüye gitti. Cumhurbaşkanımız tarafından imzalanan kararnamede, belirli konseptte olan araçlara ÖTV indirimi oldu, ama bu araçlar piyasaya girmedi. Satıldı ya da yok denildi. ÖTV indiriminden dolayı araba almak için bayilere giden vatandaşsa eli boş döndü. Piyasada bazı fırsatçılar kendi bünyelerinde bulunan araçları satın alarak, devletin vatandaş için indirmiş olduğu ÖTV fırsatını kendi lehlerine çevirdi. Bir de satın aldıkları o arabaların üzerine zam yaptılar” dedi.
”SIFIR ARABALARDA FİYAT FARKINI ÇÖZMEK ZOR”
Sıfır arabaların liste ve bayinin teklif ettiği fiyatlara göre değişiklik gösterdiğini söyleyen Yanık, ”ÖTV indirimleri teklif edilen fiyatlardan değil, liste fiyatlarına göre uygulanır. Halk bundan yararlanmadı. Hem ikinci el, hem de sıfır araçlarda vatandaşın beklentisi varmış gibi algı oluşturdular. Piyasayı karıştırmak isteyen; vurguncu, stokçu ve karaborsacılar bunu daha da körükledi. İkinci el otomotivde fiyatların gerilemesi için sıfır araç fiyatlarının devlet tarafından kontrollü bir şekilde aşağı çekilmesi gerekiyor. Yurt dışına bağlı kaldığımız sürece, bu fiyatlar düşmez. Yerli üretim şart. Para birimleri düşüşte, ancak yüksek maliyetler düşmediği için insanların hissetmeyeceği zamlar oluyor. Vatandaşa, gelin arabayı yazdırın, biz size üç ay sonra arabayı teslim edelim. Siz de üç ay sonraki fiyattan satın alın diyorlar. Sıfır arabalarda fiyat farkını çözmek zor. ÖTV’den önce kesilen çıplak fatura ile ÖTV indiriminden sonra kesilen çıplak faturaya bakmak lazım. Örneğin, ÖTV indiriminde bir araca 9 bin 750 dolar fatura kesilirken, indirimden sonra 12 bin 500 dolar gibi bir fatura kesildi. Bunun üzerine bir de KDV eklendi veya düşürüldü. Sıfır araç satan kişiler, ÖTV öncesi ve sonrası fiyatlarını ortaya koyarlarsa ne kadar zam yaptıklarını çözmüş oluruz” şeklinde konuştu.
Yanık, sözlerine şöyle devam etti:
”Biz sattığımız her arabanın üzerine fiyat ekleyerek geri aldık. Yılda, 8 milyon araç el değiştiriyor. Vergi kaçakçılarını ve uygunsuz şekilde satış yapanları düşündüğümüz zaman, yılda yapılan 10 milyon satışın, 8 milyonu vergisiz alım satımdır. Türkiye’de ÖTV, vergi ve KDV’yi hesap ettiğiniz zaman milyar dolarlık rakamlarla karşılaşırsınız. Devletin bir an önce ikinci el yönetmeliğini devreye geçirmesi lazım. Serbest piyasa hükmünü kaldırıp oto kontrol sağlanmadığı müddetçe devlet de, vatandaş da kar elde edemeyecek. Türkiye’de sıfır araba satılmasının Türk halkına bir faydası yok. Para yurt dışına aktarılıyor. Paranın Türkiye içerisinde kalması için devletimizin attığı güzel adımlardan olan yerli araba çalışmalarının kısa dönemde piyasaya sürülmesi olumlu şekilde herkese yansıyacaktır. Yerli malı olmalı, herkes bunu kullanmalı. Üretimde dışarıya bağımlı hale geldiğiniz müddetçe fiyatı biz değil, onlar belirler. Ne vatandaş, ne de esnaf karda olur. Gümrükler, limanda bekleyen gemiler kontrol edilsin. Herkesin anlaşma yaptığı bir sözleşme var. Fabrikalarda bu sözleşmeye uymak zorunda. Rutin akış devam ediyor, ama bu akışta birileri Türkiye’nin ekonomik çarkına çomak sokmayı düşünüyor.”
Kaynak: BURSADA BUGÜN