Haberde Bursa

Bursa’daki düğün işletmecileri açılmak istiyor! ”Borç batağındayız”

24.05.2021

İçişleri Bakanlığı’nın, 16 Mayıs’ta yayımladığı genelgeyle birlikte düğün salonlarının açılmaları 1 Haziran’a ertelendi. Bu karara tepki gösteren düğün salonu işletmecileri Bursada Bugün’e konuştu. DÜSİFED Başkanı Cabbar Baran Güler, “Biz 16 aydır kiralarımızı ödeyen insanlarız. 5 bin lira devlet yardımı benim ne işime yarayacak” şeklinde konuşurken, bir düğün salonu işletmecisi “Borç batağındayız, battık, işin içinden çıkamıyoruz. Böyle devam ederse bizim en fazla 2 ay daha devam edebilme durumumuz var” dedi.

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı esnaf destekleme paketinde birinci grupta yer alan düğün salonları için 5 bin lira hibe desteği verilecek.

Karara tepki gösteren Bursalı düğün salonu işletmecileri pandemi nedeniyle borç batağında olduklarını dile getirdi.

BUGÜN AÇIĞIZ, YARIN KAPALIYIZ

Sektörde 30 yılının geçtiğini dile getiren Düğün Salonu İşletmecileri Federasyonu (DÜSİFED) Başkanı Cabbar Baran Güler, “Pandemi hizmet sektörünü büyük oranda etkiledi. Otel, düğün salonları, restoranlar, kafeler ve tüm hizmet sektörü bu durumdan etkilendi. Kiralarını ödeyemediler, geçimlerini sağlayamadılar. Bu süreçte müzisyenlerimiz, sanatçılarımız, eşlerinden ayrılan, yuvaları dağılan ve parasız kaldıklarını bizlere bildiren arkadaşlarımıza elimizden geldiğince destek olmaya çalıştık. Ramazan ayında Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay’ın vermiş olduğu ramazan paketi yardımlarını salonlarımıza ve müzisyenlerimize dağıttık. Süreç bizim 16 aydır kesintisiz olarak şevkimizi kırmakla beraber çiftlerimizin umutlarını da kırdı. Süreci sağlıklı yönetemedik, çünkü pandeminin ne olduğunu kimse bilmiyor. Pandemiyi zamanla tanıdık. Bizlere ilaç ve iğnelerle program yapılsaydı yaz sezonunu daha rahat bir şekilde geçirebilirdik. Böylelikle misafirlerimizin rezervasyonlarını ona göre alırdık ve aldığımız paralarla işletmelerimizi daha rahat çevirebilirdik. Bugün açığız, yarın kapalıyız. Yarın açılabiliriz, öteki gün yine kapanabiliriz. Cumhurbaşkanımız 1 Haziran için bize umut ışığı oldu. Bu açılım noktasında biz tüm hazırlıklarımızı yaptık. İçişleri Bakanlığı hafta sonu kapanma ihtimalinin olacağını söyleyince bütün umutlarımız suya düştü. Biz 16 aydır kiralarımızı ödeyen insanlarız. 5 bin lira devlet yardımı benim ne işime yarayacak” ifadelerine yer verdi.

BAHSEDİLEN RAKAM ÇOK KOMİK

2013 yılından beri bu sektörde hizmet vermekteyiz şeklinde konuşan salon işletmecisi Serhat Güler, “Süreçle ilgili sürekli bir kapanma durumu yaşıyoruz. Bu durumdan en çok etkilenen sektörlerden birisiyiz. Pandemi dönemiyle ilgili henüz net bir karar alınmadı. Üstü kapalı bir şekilde bizlere destek sağlanılmadı. Organizasyonlarımızı ne zaman yapacağımızla ilgili herhangi bir net açıklama ve destek yapılmadı. Bu durumdan rahatsızız. Tamamen kapanma durumu oldu ve kira yardımları olmadı. Bu süreçte ciddi sıkıntılar yaşadık, organizasyon yapamadık. Çok büyük kayıplarımız oldu. Bahsedilen rakam çok komik. Bizim aylık ödemiş olduğumuz miktar biraz daha üst rakamlarda. Yapılan açıklama için bu rakamın yetebileceğini sanmıyorum, çünkü geçen yıl Mart ayından beri hiçbir organizasyon yapamayan işletme için bu rakam komik” diye konuştu.

“17 AYDIR YATIYORUZ”

17 aydır yatıyoruz vurgusunu yapan bir diğer salon işletmecisi Kenan Taşköprü ise, “Devlete 17 ay öncesinde elektriğimi, suyumu, vergimi ödüyordum ve 1 lira bile borcum yoktu. Kapalı olduğumuz zamandan bu yana 1 lira cebimize para girmedi. Yüzlerce çalışanımız vardı, fakat çoğunu mecburiyetten işten çıkarttık. İşten çıkarttığımız personellerimize yine de bir şekilde bakmak zorunda kaldık. Personeller çok zor durumda. Bunlara bir çözüm bulunması lazım. Bizim çok hızlı bir şekilde açılmamız lazım çünkü şu an çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıyayız. Çalışanlarımıza maddi anlamda yardımcı olmaya çalıştık. Bizim birikimlerimiz olduğu için bu süreçte onları tükettik. Devlet sözde bize bir yardım yapacaktı. Bir teşvik paketi hazırlandı. Biz de krediye başvuruda bulunduk. Alacağımız kredinin yarısı faizdi. O da bizi tatmin etmedi. Verdiği kredi ise 100 bin lira. Ben 1 saatte o parayı çalışanlara dağıttığım zaman kişi başı 500 lira bile düşmüyor. 1 lira hibe desteği almadık, çünkü çok düşük buluyoruz. Ben 70 bin lira kira ödüyorum, devlet bana 5 bin lira destek veriyor. Ben şu an 5 salona 17 bin lira elektrik faturası ödüyorum. 1 Haziran’dan sonra devlet bana açıldınız paramı getirin dese benim devlete 1 milyona yakın borcum oluştu. Çalışmadığım halde bu borç ne? Bunlar sadece sigorta ve vergi borcu. Bir şekilde af getirilmesi lazım çünkü biz kapalıyken personelin sigortasını yatırmak zorunda kaldık. Cebimize 1 lira para girmedi. Ben zaten 20 bin lira aylık vergi ödüyorum. En azından bizi bunlardan muaf tutsun. Bu sigorta ve vergilerimizi bu süreçte silsin. Bu dönemde bana personelin bir getirisi olmadı, ama sigortası eksiksiz yattı. Biz çok hızlı bir şekilde açılmak istiyoruz. Borç batağındayız, battık, işin içinden çıkamıyoruz. Böyle devam ederse bizim en fazla 2 ay daha devam edebilme durumumuz var. 3 ay sonra kış gelecek ve 4-5 ay daha yatacağız. Kışın düğün olmuyor. Biz açılmazsak düğün sektörü batar. Kimsenin ne dayanacak gücü, ne de cebinde parası kaldı” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>