Haberde Bursa

“Bursa’yı pandemi riski ile birlikte ciddi bir derslik açığı bekliyor”

20.06.2020

Dijital karneler bugün verildi. Tarihte ilk kez tüm öğrenciler karnelerini sanal ortamda aldı. Eğitim İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Özkan Rona, enbursa.com’a Bursa’da geride kalan eğitim sezonu, eksikler, pandemi süreci ve yıkılan okulların akıbeti ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

18 milyon öğrencinin 2019-2020 eğitim-öğretim yılını tamamladıklarını ve öğrencilerin ilk kez karnelerini dijital ortamda aldıklarını belirten Özkan Rona,pandemi sürecinde gerçekleştirilen uzaktan eğitimin yetersiz olduğunu savundu. Rona, gerekçelerini şöyle sıraladı:

“ÖĞRENCİLERİN 5’TE 1’İ UZAKTAN EĞİTİMDEN FAYDALANABİLDİ”

“18 Milyon öğrenci eğitim-öğretim yılını tamamlamış oldu. Bu yıl ilk kez karnelerini dijital ortamda almış olacaklar. Pandemi nedeniyle eğitimin son 3 ayı uzaktan eğitim ile yapılmaya çalışıldı. Ancak gördüğümüz kadarıyla uzaktan eğitime erişim konusunda öğrencilerin yalnızca beşte biri eğitimden faydalanabildi. Bununla ilgili yaptığımız araştırma sonuçlarında ise öğrencilerin özellikle internet bağlantısı dijital araç ve gerek eksikleri olduğu sonucunu çıkardı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığı uzaktan eğitim sistemini bir web sitesi aracılığıyla kurmuş olsalar da, ona erişmeye çalışan öğrencilerin elektronik cihaz eksiklerini ve erişim için internet bağlantıları eksiklikleri giderme konusunda doğrusu bir önlem almadılar. Bu sorunu 3 aylık süre zarfında gidermediler. Ancak Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı açıklamalara göre Eylül ayında ikinci dalganın gelme olasılığı da konuşuluyor. Dolayısıyla bugünden başlayıp Eylül ayında da örgün eğitime başlanamama olasılığını da göz önünde bulundurarak bugünden itibaren bu eksikleri tespit edip giderme yoluna gitmeliler.”

En çok derslik açığının bulunduğu şehirler arasında Bursa’nın 6. Sırada olduğunu söyleyen Rona, şöyle devam etti:

“DERSLİK AÇIĞI BULUNAN 6. İL BURSA”

“Eylül ayında okullar örgün eğitime açılabilecek ise bile sosyal mesafe kuralı nedeniyle eski sıkışıkla yani 40-45 kişilik sınıflarda yüz yüze eğitim yapılamayacağı çok açık. İl Milli Eğitim Müdürlüğü Türkiye’de en çok derslik açığı bulunan 6. il olan Bursa’da daha pratik derslikler üretebilmek, konteynır, prefabrik tarzı derslikleri üretebilmek için şimdiden hazırlıklara başlamalı. LGS Bursa’da ortaya çıkaracağı yeni bir öğrenci yoğunluğu sorunu ile yapılacak. 4+4+4 nedeniyle bu yıl liseden mezun olacak öğrenci sayısında Bursa’da yüzde 35’lik bir artış olacak. 14 bin 600 öğrenci daha fazla öğrenci mezun olmuş olacak. Biz her yıl 41 bin civarında 8. Sınıf mezunu verirken bu yıl 56 bin dolayında bir mezun vereceğiz. Bu yüz 35’lik artış yüzde 35’lik derslik ihtiyacı anlamına gelir. Yetkiler buna yönelik bir hazırlık yapmadığını görüyoruz.. Gördüğümüz kadarıyla tam gün eğitim yapan liselerin özellikle Anadolu liseleri tercihi çok yoğun oluyor. Tam gün eğitim veren liselerin tamamında ya ikili eğitime geçecekler ya da bizim her fırsatta uyardığımız ve önerdiğimiz şekilde tercih edilmeyen meslek liselerini ve imam hatip liselerini bir araya toplayarak ortaya çıkacak derslik ve okulları öğrenci ve velilerin tercih ettiği Anadolu lisesine dönüştürerek sorunu bir nebze hafifletmiş olacaktır. ”

Pandemi sürecinde büyük bir tartışmalara neden olan LGS ve YKS sınavları hakkında da bilgilendirme yapan Rona, şöyle devam etti:

“LGS VE YKS ENDİŞESİ”

“Önümüzde yapılacak olacak LGS ve YKS sınavları var. Bu noktada çocukların ve velilerin ve hatta sınavda görev alacak öğretmenlerin ciddi bir sağlık riski ile karşı karşıya kalacağını ön görüyoruz. Doğrusunu isterseniz önlemlerin de bir önceki sınavdan edindiğimiz izlenimlere göre yeterli olarak alınmadığını görüyoruz. Umuyoruz ki büyük bir toplumsal sağlık sorunu yaratmaz. Bu bizim umudumuz.”

Bursa’daki yıkılan okullar hakkında da konuşan Rona, şunları söyledi:

“YIKILAN OKULLARIN İNŞAATİNA BİLE BAŞLANMADI”

” Bursa’da yıkım kararı verilen 13 okulumuz vardı 2017 yılında. Bu okulların hızlı bir şekilde yapılacağına dahil bir açıklama yapmıştı dönemin Milli Eğitim Müdürü. Ancak 2020’ye geldiğimizde okulların çocuğunun inşaatın bile başlamadığını görüyoruz. Bunun üzerine 31 Ocak’ta Bursa Valiliği 24 okulun daha yıkım kararı verildiğini ve boşaltacağını ifade etmişti. Bu okulda okuyan öğrenciler hemen yakınlarındaki okullara nakledilmişti. 24 okulun yıkım kararlarıyla etkilenen öğrenci sayısı 29 bindi. 11 bin öğrenci farklı okullara taşındı ve 36 okulumuz ikili eğitimden tam gün eğitime geçmeye çalışırken ikili eğitim olarak kaldı. Tam gün eğitim verenler ise ikili eğitime geçmek zorunda kaldı. Özetlersek Bursa’yı Eylül ayında pandemi riskiyle birlikte ciddi bir derslik açığı okul açığı ve öğrenci yoğunluğu bekliyor. Umuyoruz ki kısa yaz döneminde bu açık kapanır.”

Ağustos ayındaki telafi eğitimine de değinen Rona,

“Ağustosta yapılacak olan telafi eğitiminin zorunlu olmamasını ise kaygı ile izliyoruz. Çünkü programda 3 aylık bir eksik var. Bu açığı mutlaka gidermek lazım. Eğer telafi eğitimi zorunlu olmayacaksa Bakanlığın müfredatı 3 ay geriden başlatarak yüz yüze sorunlu eğitim kapsamında öğrencilerin bu eksiklerini mutlaka gidermesi gerekir.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>