Haberde Bursa

Çalkantılı Zamanlarda Eğitimde Zorluklara karşı Fırsatlar da Kapıda

25.04.2022

Tarabya İngiliz Okulları ve NCUK(The University Consortium) işbirliği ile düzenlenen “Çalkantılı Zamanlarda Eğitimin Uluslararasılaşması: Fırsatlar ve Zorluklar” isimli panel, Tarabya İngiliz Okulları Yeniköy Kampüsünde, kurumun kurucusu Mehmet Gültekin’in ev sahipliğinde gerçekleşti.

Panele Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mehmet Akif Kireçci, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Soner Yıldırım, NCUK Bölge Direktörü Adam Connor, English UK Başkanı ve Tarabya İngiliz Okulları Mütevelli Heyeti Üyesi Steve Phillips, Türkiye’de İngiliz Ticaret Odası Başkanı Chris Gaunt OBE, Eski MEB Müsteşar yardımcısı ve Özel Okullar Genel Müdürü Dr Muammer Yıldız, Sarıyer Kaymakamı Mehmet Özer, Sarıyer İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcanlar ve çok sayıda davetli katıldı.

Panelin açılış konuşmasında  English UK Başkanı ve Tarabya İngiliz Okulları Mütevelli Heyeti Üyesi Steve Phillips, öğrencilerin hem kendi kültürlerini korumalarının hem de global vizyon ile dünyaya bakmalarının önemini vurguladı. Tarabya İngiliz Okulları Kurucusu Mehmet Gültekin ise Türkiye’de uluslararası vizyona uyum sağlayabilecek temel eğitimi veren kurumların bu fırsatı sunabildiğine dikkat çekti.



Eğitimde Yeşil Teknoloji Yerini Alıyor

Panel konuşmacılarından Türkiye’de İngiliz Ticaret Odası Başkanı Chris Gaunt OBE, iş dünyası açısından bakıldığında pandeminin dünya genelinde pek çok alanda değişikliklere yol açtığına vurgu yaparak, pandemi sonrası dönemde eğitimdeki geleneksel yöntemlerin sorgulandığını ve buna karşın uzaktan eğitim platformlarının rolünün ve öneminin arttığına dikkat çekti. Gaunt ülkelerarası iletişim trafiğinin her zamankinden daha fazla olduğu ifade ederek, eğitimdeki değişimin aslında iş dünyasını da etkilediğini söyledi ve şu yorumda bulundu “Bu süreçte, üniversite eğitimlerini de etkileyecek yeşil teknoloji kavramı ortaya çıktı. Ancak bu büyük değişime bazı ülkeler diğerleri kadar hazır olmasa da, tıpkı internete ve hatta sosyal medyaya uyum sağladıkları gibi yakın gelecekte kolaylıkla uyum sağlayacak. Bu durumun iş dünyasına yansıması ise birçok alanlarda gerçekleşiyor ve  birçok şirket bu bağlamda kendini yeniliyor.” dedi.

Motivasyon Zorluğuna Rağmen Bilgiye Erişim Kolaylaşıyor

Prof. Dr. Soner Yıldırım ise, pandeminin başında çoğu eğitim sisteminin derinden değiştiğini ifade ederek, bu süreci yönetmenin ve mücadele etmenin kolay olmadığını ama bir şekilde bu sisteme adapte olunduğunu ifade etti. Halen bazı öğrencilerin evde kalıp online eğitimi tercih ettiğini, bazılarının ise yüz yüze eğitime dönmenin sevincini yaşadığını belirten Yıldırım, özellikle öğrencilerin online eğitimde kendilerini motive etme konusunda zorlandıklarını belirtti. Online eğitimin imkanları konusunda ise, herkesin çok çeşitli bilgilere ulaşımının eskisine nazaran daha hızlı ve kolay olduğunu ifade eden Yıldırım, bu bağlamda bilgiye eskisinden çok daha kolay ve hızlı erişilebilir olduğunu söyledi.

Hızlı Değişime Uyum da Hızlandı

Prof. Dr. Mehmet Akif Kireççi dünya üzerindeki güç dengelerinin giderek değiştiğini, pandemi dönemi sonrası insanların gerçek hayatla bağ kurmalarının eskiye nazaran zorlaştığını ve sanal olmayan gerçek dünya tecrübelerinin azaldığına dikkat çekti. Pandeminin insanların hayatını derinden etkilerken, öğrencilerin gerçek yaşamdan koptuklarını ve eğitime ulaşma konusunda eşitsizlik yaşadıklarını belirtti.  Diğer taraftan, dünyanın çok hızlı değişimine, insanların eskiye oranla çok daha çabuk adapte olduğuna dikkat çekti. Kireçi’ye göre öğrenciler bu sürece hızlıca alıştılar ve eğitim teknolojilerini kullanmaya başladılar. Bunu deneyimlemenin bir tür avantaj olduğunu belirten Kireççi, yeni teknoloji aygıtlarına ulaşmanın ve bilgiye erişebilirliğin bu süreçte arttığını ifade etti. İnsanların iyi ya da kötü diye tanımlanabilecek olaylardan internet sayesinde eskisinden çok daha hızlı haberdar olduğunu belirten Kireçci, bu zorlu zamanlara bir şekilde adapte olunduğunu açıkladı.

NCUK Bölge Direktörü Adam Connor, farklı bir ülkede eğitim almanın zorluğu bulunduğunu ancak bunun birçok fırsatı da beraberinde getirdiğinin unutulmaması gerektiğini vurguladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>