Haberde Bursa

ÇATSANDER; 21 Meslek Gurubundan Binlerce Mağdur Esnafın Izdırabını Çözebilecek Siyasilere İhtiyacımız Var!

27.02.2024

Kestel Çataltepe Büyük Sanayi Sitesi mağdurlarının kurduğu ÇATSENDER’den manifesto açıklaması! Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) önceki dönem başkanı Arif Tak’ın zamanında “Türkiye’nin en büyük esnaf sanayi sitesi olacağı” iddiasıyla yüzlerce esnaftan para toplanarak yola çıkılan Kestel Çataltepe Projesi aradan geçen 14 yılda büyük fiyaskoya dönüşmüştü. 3 bin esnafın sesini duyurabilmek için kurdukları ÇATSANDER ise üst makamlara dertlerini arayabilmek için çabalıyor.

ÇATSANDER Başkanvekili Dokumacılar Oda Başkanı Aydın Çitil sosyal medyasından; “21 meslek gurubundan 3 bin 159 mağdur esnafın sesi olmak için çıktığımız bu yolda gönül ister ki; bu problemli meselenin çözümüne Bursa’mızın tüm siyasilerinin hep beraber ağırlığını koyup şehrimizi bu yüz karası durumdan kurtarmalarıdır. Son iki yıldan beri şehrimizdeki parti ayırmaksızın tüm siyasiler ile görüşmelerimiz de sizleri temsilen dile getirdiğim 2 mesele vardı . İthal kumaşın ve örme ürünlerin üreticimize verdiği zararları ve Avrupa Birliği ülkeler üzerinden yasalar gereği gümrüksüz olarak yurdumuza ithal gelen kumaş ürünleri. Bir diğeri de 2008 de bin bir umutla başlamış ama rant odaklarının sermaye baronlarının elinde oyuncak olmuş neticesinde mağdur olmuş 3159 Bursa esnafının haklarının gasp edilmesi. Yakında yerel seçimler var siyasi oy talepleri olan partili arkadaşlarla yapacağınız görüşmelerde bunları dile getirmeyi unutmayın. Hatırlatın ki bu Çataltepe problemini görmezden gelmesinler Bursa’daki binlerce işletme ve esnafın kaderini direkt olarak etkileyen bu durumu umursamamazlık yapmasınlar ve en acil şekilde rahatsızlığı en üst makamlara iletsinler . Kentimizi refah ve huzurlu günlere kavuşturacak bu konuda bizlerle beraber olsunlar. 15 yıl önce ileriyi gören kudretle sizin yapmış olduğunuz protokol ile TOKİ ve BESOB eliyle ÇATALTEPE SANAYİ SİTESİ projesi başlatıldı. Dönemin Bursa Milletvekili Bülent Arınç ’ın önderliğinde yapılan temel atma töreni ile bizzat hepimiz şahit olduk. Fakat gelinen noktada Bursa esnafı ve halkı haksızlığa ve hukuksuzluğa maruz kalmıştır. 21 ayrı meslek grubunun iştiraki ile kamulaştırılan katılım payları ile alt yapısının %80 ‘ni tamamlanan ÇATALTEPE sanayisi TOKİ ve BESOB tarafından 2018 yılında kurdurulan BESKOOP adındaki 7 kişinin 1000’ er lira sermaye vererek kurdurttuğu tüzel kişiliğe 3.000.000 metre kare olan tapuları hak sahiplerinin bilgileri olmadan sermayesi ve tecrübesi olmayan bu tüzel yapıya BESOB ve TOKİ tarafından bedelsiz olarak devredilmiştir. Bu sebep ile Proje hüsrana uğratılmıştır. Zaman içerisinde çıkar odaklarının yuvası haline gelmiştir. Tüm itirazlarımıza ve adalet çağrılarılarımıza kulak tıkayan makamlar mağduriyetimizi gidermemiştir. Hiçbir hakkı maddi katkısı olmadan 3.000.000 metrekare sanayi arazisi ile sahiplendirilen bu tüzel kişilik BESKOOP feshedilip tekrar DEVLET – TOKİ – ESNAF elele olmak koşuluyla tesis edilip planlanmalıdır. Bu proje kamu vicdanını yaralamıştır.” dedi.

Konuya yargıya taşınmıştı. Bursa Adliyesi önünde ÇATSANDER üyeleri, yöneticileri ve avukat Serhat Aksal tarafından basın açıklaması gerçekleştirmişti. Basın açıklamasında konuşan avukat Serhat Aksal, “Yıllardır süren mücadelenin sonu burada, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın önünde… İddia makamı gereği ivedi bir şekilde yapmak mecburiyetindedir. Buranın mağduru bu esnaf, bu arazilerin paraları buradaki esnaf tarafından ödendi. Menfaati kim temin etti? Kayıtlı. Hepsi değil belki ama büyük çoğunluğu BESKOOP tahliyesi olmayan Bursa il sınırları içerisinde ikamet etmeyen Amerika Birleşik Devletleri ve Belçika’da kurumları olan esnaf sıfatına haiz olmayan kimileri bu kooperatifte şu anda hak sahibi. Parayı ödeyen esnaf hak sahibi BESKOOP kimdir? 500 bin, 600 bin, 700 bin liralık üyelik paraları isteniyor bu insanlardan. 12 yıl boyunca mağduriyet yaşamışlar. Bir 12 yıl daha da mağduriyet yaşasın istiyorlar. BESKOOP’un yöneticileri kim? Gücü nereden geliyor? Bu devirler hukuka aykırı. BESOB’un yöneticileri, kamu görevlisi sıfatına haiz. Genel kurul kararı olmaksızın 2.1 milyon metrekare, bugün 300 tane Timsah Arena büyüklüğündeki araziler usulsüz şekilde BESOB yöneticileri tarafından kooperatife bedelsiz olarak devredilmiştir” ifadelerini kullandı.

Avukat Aksal, esnafın hakkını alına kadar suç duyusunda bulunmaya devam edeceğini belirterek, “Tapunun 85’i şu anda BESKOOP bünyesinde. Bunlar bugün bir genel kurul kararı ile bu arazilerin satımını yaptıkları anda hepimiz birer bardak soğuk su içeriz. Bu esnaf birer bardak soğuk su içer. Bunun çözüm yolu bellidir. Cumhuriyet Savcılığı tahkikatını başlatıp delilleri ivedi bir biçimde toplayıp tedbir uygulamasına başvurmak mecburiyetinde. Bakın tedbire başvurulmadığı müddetçe bu tapuların hiçbir garantisi yok. Bu sebeple şu anki birinci grup, 10 kişilik gruplara ayırdık. Bugün buradayız. Haftaya burada olacağız. Bir sonraki hafta yine burada olacağız” dedi.

Esnaftan parası alınan ancak BESKOOP’a devredilen araziler hakkında zimmet suçu işlendiğini vurgulayan Serhat Aksal, şöyle konuştu:

“Cumhuriyet Başsavcılığı bağımsız ve tarafsız olarak bu soruşturmayı yürütene kadar bu insanlar seslerini duyuracak. Çalmadıkları siyasi parti kapısı kalmadı. Bürokrasi kapısı kalmadı. Bakanlık kapısı kalmadı. Son çare olarak bugün bağımsız ve tarafsız yargıdan netice beklemekten başka bir çaremiz yok. İdare mahkemelerinde davalar açıldı. Nihayete erdirilmesi bekleniyor. Ama ortada parası esnaf tarafından ödenen araziler var. Türk Ceza Kanunu kapsamında bunun tipiklik unsuruyla karşılığı zimmet suçudur. BESOB yöneticileri, kamu görevine haizdir. Kamu görevlisi olmaları sebebiyle zimmet suçudur, bizim iddiamız bu. İddia makamı da bunun tipiklik unsuruna uyup uymadığını tespit edecek. Varsa soruşturmayı delilleştirecek iddianame tanzim edecek.”

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>