ÇEDES PROJESİ TBMM’YE TAŞINDI
Milli Eğitim Bakanlığının Diyanet Başkanlığı ile birlikte oluşturduğu Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) projesi için CHP Bursa Milletvekilleri Hasan Öztürk ve Kayıhan Pala Türkiye Büyük Millet Meclisine araştırma önergesi verdiler. İzmir ve Eskişehir’in ardından Bursa’da da aybaşında yürürlüğe giren ÇEDES uygulamasının arkasında kimlerin olduğunu soran CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, Milli Eğitim ve Eğitimin anayasal bir hak olduğunu vurgulayarak, çağdaş, laik ve bilimsel eğitimin, anayasada belirtildiği gibi devletin koruması ve sorumluluğunda olduğunu hatırlattı.
Bursa Laik ve Kamusal Eğitim Platformunun organize ettiği TBMM’deki basın toplantısında konuşan CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, “Milli eğitim üçüncü kurumlara devredilemez. ÇEDES uygulaması protokolüne baktığımızda müfredatında bile yaş sınırı yoktur. Bu durum endişe yaratmaktadır. Öğrencilerimiz daha alfabeyi, hayatı tanımadan, bilimi öğrenmeden imamların, vaizlerin, hocaların eline teslim edilmek istenmektedir. Milli Eğitimin, okullarımızın, öğrencilerimizin tarikatlara, cemaatlere terk edilmesi endişe yaratmaktadır. Konuyu TBMM’de de dile getirdik, araştırma için önerge verdik” dedi.
BULKEP üyesi Eğitim İş, Velider, Bursa Barosu, Birleşik kamu İş Sendikası, Atatürkçü Düşünce Derneği, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği ve 29 Ekim Kadınlar Derneği yöneticileri ile birlikte basın açıklaması yapan CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, konunun takipçisi olacaklarını söyledi. CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala’da, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Laik bir devlet olduğunu anımsatarak başladığı konuşmasında, öğrencilerin laiklik karşıtı tarikat ve cemaat zihniyeti ile değil, bilim ve sanatla yetiştirilmesi gerektiğini belirtti.
Birleşik kamu İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Özkan Rona’da, medrese modeli eğitimin tarikatlar eliyle Milli Eğitim modeli yapılmak istendiğine dikkat çekerek, “Gelecek adına kaygılanıyoruz” diye konuştu.