Haberde Bursa

Çelebi: “Kitlesel fonlamayı farklı kılan şey dijital olması.”

02.06.2023

FATMA ELİF BEYHAN – 01.06.2023 – HİBYA – Hibya Haber Ajansı stüdyolarında İlkay Arıkan’ın moderatörlüğünde ‘Ekonomi Sohbetleri’ yayını hibya.com ve Hibya ağında gerçekleşti.

Hibya, ‘Ekonomi Sohbetleri’ kapsamında, Fongogo Kitle Fonlama Platformu Emine Çelebi’yi Hibya stüdyolarında ağırladı.

Son görevinden istifa ederek ayrıldığını söyleyen Çelebi, “Uzun zamandır hissettiğim aynı şeyleri tekrar ediyormuş gibiydi ve yenilikçi bir şeyler yapmak istiyordum bulunduğum ortamda da bunu yapmak bir hayli güçtü. Yenilikçi olmak adına ne yapabileceğimi merak ediyordum ve ilk adımın kurumsal hayatı bırakmak olduğunu düşündüm. Fakat kendime izin verip bu yenilikçi hayata geçmeyi planladığım anda pandemi patladı. Pandemi olunca hepimizin yaşadığı şey gibi evlere kapanıp ciddi okumalar, trendleri takip gibi şeyler. Aslında büyük de bir fırsat oldu.” şeklinde konuştu.

Fongogo ile tanışma hikayesini anlatan Çelebi, “Pandemi döneminde aklıma bir sürü projeler geliyordu.Yolum Fongogo’nun kurucusu Ali Tirkeş’le çakıştı. Ali Bey ile komşuyuz aynı zamanda da arkadaşız, bir bahçe sohbetinde konuşurken çok açıklıkla şunu dedi; “Emine senin kafanda bir sürü proje var, bunları böyle boşa harcayacağına gel kitlesel fonlama tarafında birlikte bir şeyler yapalım.” Sonrasında derinlemesine araştırınca tam benim aradığım hizmet etmek istediğim gelişimine katkı sağlamak istediğim bir alan olduğunu farkettim. Fongogo ile buluşmamız o dönemde oldu. Kasım 2021’de önce yatırımcı olarak girdim sonra da yönetim kurulu üyesi oldum.” dedi.

Kitlesel Fonlamanın ne olduğunu anlatan Çelebi, “Kitlesel fonlama, çok sayıda bireyin bir araya gelerek, bir projeyi, bir fikri, bir hizmeti ya da bir şirketi fonlamak için bir platformda bir araya gelmesi anlamına geliyor. Bu platformu farklı kılan şey ise dijital olması. Kendi içerisinde dikeylerine baktığımızda; bağış bazlı, ödül bazlı, hisse ve borçlanma. Bağış ve ödül çok önceki yıllardan beridir Fongogo’nun Türkiye’de yaptığı bir işti. Bağış’ta şöyle, sizin bir projeniz, bir fikriniz vardır bir kampanya açarsınız ve kampanyada kitleye, projenizi anlatırsınız ve desteklemelerini istersiniz. Kitle de sizin bu çağrınıza cevap verir ve sizi destekler. Toplamak istediğiniz miktarı toplarsınız ve projenizi hayata geçirirsiniz.” açıklamasında bulundu.

Emine Çelebi, proje, fikir ya da yapılacak şeyin en sonunda toplanan fonlama bir ödüle bağlanıyorsa bunun ödül bazlı fonlama olduğunu söyledi. Çelebi, verilen ödülün ne olduğunun önemli olmadığını belirtti.

Hisse bazlı kitle fonlaması ile ilgili regülatif bir piyasaya girildiğini söyleyen Çelebi, “Çünkü hisse ve borçla ilgili bütün düzenlemeler Sermaye Piyasası kurulu tarafından yapılıyor. Sermaye Piyasası kurulunun bu konu ile ilgili çıkartmış olduğu tebliğler, uygulamalar var. Bunun denetimi gözlemi Sermaye Piyasası kurulu ile hayata geçmiş durumda. 2021 Ocak ayından itibaren tebliğin yayınlanmasıyla birlikte ciddi bir hareketlenme oldu. Şu an bakıldığında aracılık etmek üzere 14 tane şirket var Sermaye Piyasası tarafından lisans almış. Bunların 7 tanesi aktif durumda bunların da 3 tanesi 2021 yılından itibaren çok önemli projelere imza attılar. Hisse bazlı kitle fonlama işlem görme durumunda halka arzdan ayrılıyor.” ifadelerini kullandı.

İlkay Arıkan, kitle fonlamanın aslında bir yerde SPK olduğunu bir yerde borsa bir yerde ise aracı kurum olduklarını ifade ederek, “Bizim klasik finans terminolojisinde 3 ayrı kuruma bölünmüş olan görevler kitle fonlamasında toplanmış gibi. Platforma gelen kurum sizin tarafınızda değerlendiriliyor eğer gelişmeye muhtaçsa geliştiriyorsunuz. Belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra bunu fon toplamaya açıyorsunuz. Ondan sonra da bununla ilgili işlemler yapıyorsunuz.” dedi.

Hibya Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>