Haberde Bursa

ÇİFTÇİ ZORDA

31.03.2021
“Bahar geldi, ağaçlar çiçek açtı, tabiat uyanmaya başladı. Oysa çiftçi kara kışı yaşıyor. Arı sesleri, kuş sesleri arasında, parlayan güneşin altında kara kara düşünüyor.” sözler CHP Yenişehir İlçe Başkanı Ahmet Köse’ye ait. Köse; “Bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlar faiz yüküyle birlikte üçe katlanmış. Ödedikçe artan bir borç. Haciz kapıda.Geçen yıl 110 TL olan gübrenin çuvalı 180 TL olmuş. Yemin fiyatı iki katına çıkmış. İlaç, tohum, mazot ve işçilik çok pahalı. Tarımsal su ve elektrik yükü taşınamaz halde. Üstelik sular kirli ve sulama sistemlerinde problemler var.Destekleme adı altında çiftçiye ödenen paralar sadaka gibi. Anayasanın ön gördüğü miktarın çok altında. Çiftçinin, bu anlamda devletten yıllardır birikmiş alacağı vardır. Son yıllarda ihracatında azalmasıyla ürünler pazar bulamamakta veya maliyetin altında bir fiyatla zararına satılmaktadır.
Çiftçi her yıl artan girdi maliyetleri nedeniyle zarar etmekte, tarımdan vazgeçmektedir. Gıdanın insan yaşamı için vazgeçilmez, ulusal güvenlik açısından çok önemli olduğunu biliyoruz. O zaman ihmale gelmeyen bu sorunların bir an evvel üzerine gidilmesi lazım.Bu şartlarda çiftçi topraktan umudunu kesmektedir. Her yıl ekim alanları azalmakta. Sorunlar ise çoğalmaktadır. Ovada ve Yenişehir’in köylerinde meyve ağaçları sökülmektedir. Küçük ve orta büyüklükteki besihaneler kapanmaktadır. Süt inekleri kesime gitmektedir. Bir çok üretici bankalara ve tarım kredilere olan borç yükü altında ezilirken, üretime devam edebilecek kaynak için tefecilere ve kuyumculara baş vurmakta. Konya kadar toprağı olan Hollanda yılda Türkiye’nin 15 katı kadar tarımsal ihracat yaparken, ülkemizin güneşi, suyu, verimli toprağı ve çalışkan insanları olmasına rağmen tarım can çelişmektedir.
Yaşanan sorunların çokluğu ve çeşitliliği manidardır. Adeta Türkiye tarımı bilinçli ve plânlı bir şekilde yok ediliyor. Türk insanının toprakla bağı koparılıyor. Nisan geldi. Sezon başlıyor. Çiftçinin borçları 5 yıl ertelenmeli. Üretime devam edebilmesi için çiftçiye faizsiz, uzun vadeli yeni kaynak verilmeli. Hatta patronların, müteahhitlerin borçlarını silen devlet çiftçinin borcunu da silmelidir.Gübre, mazot , yem ve diğer girdilerin fiyatları makul seviyelere çekilmeli. Pazar olanakları arttırılmalı. Plânlı ve alim garantili üretime geçilmeli. Tarımsal sanayinin önü açılmalı. Çiftçiye ücretsiz danışmanlıķ hizmeti verilmeli. Mevcut şartlarda vatandaş gıdayı pahalı yerken, gıdayı ithal etmek zorunda kalacağız. Bu toplumsal barışa zarar verecek bir husustur. Yokluğu, yoksulluğu arttıracaktır. Hemen şimdi devlet tarafından çiftçiye, tarıma ve toprağa sahip çıkılmalıdır.” dedi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>