Çocukların stajyer ve çıraklık adı altında ucuz işgücü olarak çalıştırılmalarına son verilmeli!
23 Nisan’da Türkiye’deki çocukların kayıt dışı çalışmalarının içeriğini yansıtan bir rapor damga vurdu. Rapora göre, 2019 yılında 232 çocuk intiharı yaşandı.
Türkiye’de çocukların yaşadıkları sorunları raporlaştırdı. Rapora göre, 2019 yılında 232 çocuk intihara sürüklendi, son 5 yılda en az 328 çocuk iş cinayetlerinde yaşamlarını yitirdi. Rapora göre, 2019 yılında 232 “çocuk intiharı” yaşandı. Son 5 yılda en az 328 çocuğun iş cinayetlerinde yaşamlarını yitirdiği belirtilen raporda, hayatını kaybedenlerin 106’sı 14 yaş ve altı çocuklardan oluştuğu aktarıldı.
“23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda çocuk sorunları” başlıklı çalışmasında şu tespitlere yer verildi:
Çocuk yoksulluğu
“7.5 milyon çocuk fiziksel, bilişsel ve duygusal gelişimlerini destekleyecek koşullardan mahrum. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 1 milyon 850 bin çocuğun ailesinde hane halkı sorumlusu işsiz. Türkiye 27 Avrupa Birliği (AB) ülkesindeki çocuk yoksulluğunun yüzde 59’una tek başına sahip.
İntihar araştırılmıyor
Her dört kişiden birinin çocuk olduğu Türkiye’de çocuk hastanesi ve yatağı sayısı çok yetersiz. 2010’da Türkiye’de 10 çocuk hastanesi varken bu sayı dörde düştü. Ülkedeki 22 milyon çocuğun sağlığı için ihtisaslaşmış bin 500 yatak dahi yok. Sadece 2019’da 232 ‘çocuk intiharı’ yaşandı ancak nedenleri araştırılmıyor. Çocukların uyuşturucuya başlama yaşı düşüyor. 2019’da yatarak bağımlılık tedavisi görenlerin yüzde 12’si uyuşturucu ile 15 yaşın altındayken tanıştıklarını belirtiyor.
Eşitsizlik derinleşiyor
Ortaokullarda ortalama sınıf mevcudu ve öğretmen başına düşen öğrenci sayısında Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ortalamasının gerisinde kalınıyor. Pandemi döneminde uygulanan uzaktan eğitim eşitsizlikleri derinleştiriyor. 6 milyon öğrenci internet erişimi ya da cihazları olmadığı için EBA’yı etkin kullanamıyor, 2 milyon 660 binden fazlası da EBA’ya hiç erişemiyor.
Evliliklere göz yumuluyor
Adalet Bakanlığının 2019 verilerine göre, Türkiye’de ‘cinsel dokunulmazlığa karşı suç’ kapsamında açılan 49 bin davanın yarıya yakını çocuklara karşı işlenen suçları içeriyor. Çocuk istismarı davalarının sayısında 2012-2019 yılları arasında yaşanan yüzde 29’luk artış dikkat çekiyor. 2002-2020 yılları arasında 713 binden fazla kız çocuğu evlendirilmesine karşın iktidar bu duruma göz yumuyor.”
En önemli sebep yoksulluk
Türkiye’de son 5 yılda en az 328 “çocuk işçinin” iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini belirtilen rapora İşçi Haklarını Koruma Derneği Genel Başkanı İsmail Doru; “CHP Genel Merkezi tarafından hazırlanan raporu okuduk. Veriler çok üzücü. İşçi Hakları’nı koruyabilmek için bu derneği kurduk. Bünyemizde oluşturduğumuz komisyonlar çocuk yaşta çalışmak zorunda bırakılan işçi sıfatı ile çalıştırılan evlatlarımızın da yasal durumunu inceliyor. Ancak; bir gerçek var ki biz bunu inkar edemeyiz. 2020 yılı birçok açıdan kayıp bir yıl oldu. En büyük faturayı da maalesef çocuk işçilerimiz ödedi. Raporun en acılı noktasında ise hayatını kaybedenlerin 106’sı 14 yaş ve altı çocuk işçilerden oluşuyor. Artan çocuk işçiliğinin en önemli sebeplerinden biri yoksulluk. Aileler geçimlerini sağlayabilmek için hane içerisindeki herkes çalışma yaşamına katılmak zorunda kalıyor. Çocuk emeği sömürüsüne son verilmesi için 18 yaş altı çocukların çalıştırılmasının önüne geçilmeli. Çocukların stajyer ve çıraklık adı altında ucuz iş gücü olarak çalıştırılmalarına son verilmeli. Biz bununla ilgili bir çalışma yürütüyoruz. Yakın bir zamanda TBMM’de temsil edilen ve Bursa’da İl Başkanlıkları bulunan tüm partilerimize hazırladığımız çalışmayı paylaşacağız. ” dedi.