Haberde Bursa

Çolak: “Pop Art” sanatı eleştirel değil olumlayıcı

25.03.2021

Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği ‘Etüt: Güncel Sanata Doğru İlk Adımlar’ programında “ Pop Art” sanatını anlatan Pelin Dilara Çolak, “Pop Art sanatı da modern sanatın bir parçasıdır ama onlar gibi eleştirel değil olumlayıcıdır” dedi.

Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün, ilgi duyanları günümüz sanatı ile tanıştırmak amacıyla düzenlediği “Etüt: Güncel Sanata Doğru İlk Adımlar” programına bu defa felsefeci ve sanat tarihçisi Pelin Dilara Çolak konuk oldu. Murat Alat’ın programlamasını yaptığı “Pop Art” başlıklı oturum, çevrim içi gerçekleşti.

Bursa’nın yanı sıra farklı illerden de katılımcıların yer aldığı eğitim programında Pelin Dilara Çolak, popüler sanatın kısaltılmış adı olan “Pop Art” sanatının tanımı, tarihsel geçmişi ve öncü isimlerin çalışmalarına değindi. Pelin Dilara Çolak, Pop Art’ın 1950 yıllarında ABD ve İngiltere’de soyut dışavurumculuğa tepki gösteren genç sanatçıların akım haline getirdikleri sanat türü olduğunu vurguladı. Pop Art sanatının, diğer avangart akımlardan farklı olduğuna işaret eden Çolak, “Pop Art dahil olmak üzere sanat karakterini veren tarihsel bağlam dikkate alınmadığı zaman eserleri kendi tekin mevcudiyetlerinde kavramak yanıltıcı sonuçlar verir. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yaşanan ekonomik, tarihsel, toplumsal ve estetik buhranı hatırlamak gerekir. Bu süreçten sonra tüm sanat türleri, “Pop Art” da dahil olmak üzere küreselleşen dünyada kapitalist üretim ve tüketim ilişkilerini sanatın ticarileşmesi etkilerini taşıyacaktır. “Pop Art” sanatında Andy Warhol, Richard Hamilton, Ray Lichtenstein gibi öncü isimler farklı ve etkileyici çalışmalara imza atmışlar. Nesnel dünyanın olumlanmasını görüyoruz eserlerinde. “Pop Art” sanatı da modern sanatın bir parçasıdır ama onlar gibi eleştirel değil, olumlayıcıdır. Yani dünyayı değiştiren değil de olduğu gibi kabullenen sanatçı bakışı görüyoruz” dedi.

Pop Art” sanatçılarının çalışmalarında gündelik hayat çizgilerine çok sık rastlandığını ifade eden Pelin Dilara Çolak, “Biz sanatta hep bir imgeden söz ederiz. İmge olmadan sanki bir sanat eseri olmaz gibi düşünürüz. Sanat dünyası bir şeyi özümsüyorsa o sanat eseridir. Her sanat yapıtının bir anlamı vardır. Sanatçı karşısındakine tamamlanacak bir yapıt sunar. Arthur Danto “Bir şeyi sanat yapıtı haline getiren onun görünmez nitelikleridir” der. Bu görünmez nitelikler, biçim ve anlamdır. O halde sanat eserleri biçim kazanmış anlamlardır fikri ortaya çıkar” diye konuştu.

İlgiyle takip edilen etkinlik sonunda Pelin Dilara Çolak, katılımcılara ve Nilüfer Belediyesi’ne kültür-sanata verdiği katkılardan dolayı teşekkür etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>