Haberde Bursa

Cumhuriyete en çok sahip çıkması gerekenler de kadınlar olmalı

24.10.2023

Bursa Veteriner Hekimler Odası, Cumhuriyet’in 100. ve Türkiye’de Bilimsel Veteriner Hekimlik Eğitimi’nin 181. yılı programı düzenledi.

Bursa Veteriner Hekimler Odası, Bilimsel Veteriner Hekimlik Eğitimi'nin 181. yılını kutluyor

SİMLANUR İNCE – HÜSEYİN İZCİ / BURSADA BUGÜN

Bursa Veteriner Hekimler Odası, Cumhuriyet’in 100. ve Türkiye‘de Bilimsel Veteriner Hekimlik Eğitimi’nin 181. yılı programı gerçekleştiriliyor.

Düzenlenen etkinlikle Veteriner Hekimler Odası Bursa Şube Başkanı Melike Baysal, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Fevzi Çakmak, CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Bozbey katıldı.

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal’ın konuşmasından satır başları şöyle;

Mesleğimizin bilimsel eğitimde 181. yılını kutluyoruz. Her şeyden önemlisi benim için çok kıymetli. Karşınızda akademik odanın seçilmiş başkanı olarak bana bu imkanı veren cumhuriyetin 100. Yılındayız. Cumhuriyete en çok sahip çıkması gerekenler de kadınlar olmalı diye düşünüyorum.

“BAYTARLIK BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİ”

Veteriner hekim olmayan kişilerin de ilgisini çekebileceğini düşündüğüm bilgiler paylaşacağım. İlk okulumuz askeri veteriner okulu olarak açıldı. 1889 yılında da sivil veteriner okulu açıldı. Daha sonra da iki okul birleştirildi. 1937 yılında da veteriner fakültesi oldu. Baytarlık bizim için çok değerli. Sivil veteriner okulunun ilk öğrencisi Mehmet Akif Ersoy oldu. Ord. Prof. Dr. Süreyya Tahsin Aygün. Bu ismi duymamaışsanız aslında bu da toplumun ayıbı diyebilirim. Dünyada ve Türkiye’de yeri doldurulamayacak bir bilim insanı. Özellikle kurtuluş savaşı sırasında hem düşmanla hem de salgın hastalıklarla mücadele edilirken çok önemli çalışmalar yapmış Veteriner Hekim Ahmet Şefik Kolaylı var. Son olarak Osman Nuri Koçtürk’ten bahsetmek istiyorum. Okullarda dağıtılan süt tozunun içindeki yasaklı maddeyi tespit edip yasaklatmış biridir. Sayıları çok fazla ama ben size sadece bir kaç tanesini getirebildim. Onlara çok şey borçluyuz.

“BU GÜNE GELDİĞİMİZDE VETERİNER HEKİMLİK SORUN YUMAĞININ İÇİNDE”

Bugüne geldiğimizde veteriner hekimlik sorun yumağının içinde. Ne yazık ki fakültelerimizde labaratuvarımız eksik. Hatta hocamız bile yok. Çanakkale Biga’da yeni bir Veterinerlik Fakültesi açılacağını duyduk. Bumun açılmaması için çaba vereceğiz. Hali hazırda çok fazla fakülte var zaten. Veteriner işleri genel müdürlüğünün kurulmasına ihtiyacımız var. Fakültemizde iyi veteriner hekimlerin yetişmesinde emeği olan hocalarımıza teşekkür ediyorum. Yaşasın veteriner hekimlik, yaşasın Cumhuriyet.

Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanı Bayram Şenli’nin konuşmasından satır başları şöyle;

Ben fakültem adına hepinizi selamlıyorum. Veteriner hekimlik hayvanların ilk evcilleştirilmesiyle başlamış kutsal bir meslektir. Hayvan refahı, bu hayvanların yetişmesi, salgın hastalıkların önlenmesi gibi çok alanda hizmet veren kıymetli bir meslektir. Veteriner hekimlik geçmişte geleneksel tedavi yöntemleri uygulanmış. Bu işin sonradan bilimsel olarak yapılması gerektiği anlaşılmıştır. Bizde askeri veteriner okulu 12 öğrenci ile eğitime başlamıştır. Günümüze geldiğimizde Türkiye genelinde 30 fakülte mevcut. Her gün yenileri açılmaya devam ediyor. Hangisi kaliteli eğitim veriyor şu an. Türkiye’de az sayıdaki akredite olmuş fakültelerden biri Uludağ Üniversitesi’ndeki fakültedir. Bana sorarsanız fakültemiz Türkiye’nin en iyi fakültesi. Bizim tek sorunumuz akreditasyon sorunu değil. Uzmanlık eğitiminin de bir an önce hayata geçmesini bekliyoruz. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını kutluyorum.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>