Haberde Bursa

Deprem riskini konuşmamız gerekirken…

21.09.2022

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Bursa Şubesi sektörde yaşadıkları sorunları ve artan maliyetleri içeren basın toplantısı gerçekleştirdi. Birliğin Bursa Şubesi Başkanı Esra İnhanlı, “Deprem riskini konuşmamız gerekiyor fakat Minimum 6 personel ve 3 araç bulundurma şartı, artan akaryakıt ve araç ile ofis kiralama maliyetleri bizleri oldukça zorluyor” dedi.

Bursa'da Yapı Denetim Kuruluşları: Deprem riskini konuşmamız gerekirken...

ERCAN ÇALIŞIR – MEMET CAN YEŞİLBAŞ / BURSADA BUGÜN

Bursa‘da Yapı Denetim Kuruluşları temsilcileri, yaşadıkları zorlukları yaptıkları basın açıklamasıyla duyurdu.

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Bursa Şube Başkanı Esra İnhanlı‘nın konuşmasından satır başları;

Yapı denetim sektöründe yaşanan ekonomik ve güncel gelişmeleri değerlendireceğimiz basın toplantımıza hoş geldiniz.

Basınımızın güzide temsilcileri;

Bilindiği üzere yapı denetim kuruluşları olarak 4708 sayılı yasa ve ona bağlı yönetmelikler çerçevesinde görevimizi ifa etmeye çalışıyoruz.
Ve son yıllarda inşaat sektöründeki sıkıntıları en fazla yaşayan paydaşlardan biri olarak da sesimizi sizler aracılığı ile duyurmak istedik.
Burada olduğunuz için hepinize bir kez daha teşekkür ederiz.

Değerli basın mensupları;

Evet, ‘sıkıntıyı en çok yaşayan denetim firmaları oldu’ dedik.
Çünkü: 2022 yılında asgari ücrete 1.si %50, 2.si %30 olmak üzere 2 kez  zam yapıldı. Hepimiz biliyoruz. İşletmelerde en önemli gider kalemleri arasında işçilik bedelleri geliyor. Bu durum yapı denetim firmalarında da farklı değil.
‘İş yok, eleman çıkartayım’ dediğinizde bile minimum 6 personel istihdamı ile devam etmek zorunda olduğumuz gerçeğine dikkat çekmek isteriz.

“KİRA FİYATLARI…”

Bu yıl ilk defa yaşadığımız inşaat maliyetlerine esas birim fiyatlara gelen güncellemelerin paralelinde artan daire fiyatları ve kira bedelleri karşısında da zorlandık. Çünkü yapı denetim firmaları minimum 100 m2 ofislerde belirli donanımlarda çalışmak zorunda. Çalışma ortamlarımız ve çalışma koşullarımızla ilgili daha pek çok kriter var. Bu bahsettiklerimiz sadece iki tanesi.

“OTOMOBİL FİYATLARI..”

Mesela bir diğer kriter de şirket araçlarımızla ilgili…
Çünkü yapı denetim firmaları mevzuat gereği minimum 3 araç ile hizmet vermek zorunda. Satın alabilmek bir tarafa kiralama bedellerindeki artış da %100’ün üzerinde oldu.
Artan yakıt fiyatları ortadayken, diyecek bir söz bulamıyoruz. Tek diyeceğimiz; artan yakıt ve araç fiyatları ile  kiralama bedelleri de  bizi oldukça zorladı.

“YAKIT, ÇELİK ÇEKME, BETON NUMUNESİ…”

Yine, yakıt fiyatlarına ve asgari ücrete gelen zamları gerekçe gösteren yapı laboratuvarları, kendilerince haklı sebeplerle beton numunesi ve çelik çekme fiyatlarına neredeyse %350-400 oranında zamlar yaptı.
Yapılan her zamda zorlandık ama sektör paydaşlarımızın yaptığı bu zam karşısında hem zorlandık hem de derinden üzüldük.
Çünkü mevzuat gereği beton numune ve çelik çekme test ücretleri de yine bizim hizmet bedelimiz üzerinden ödenmek zorunda ve bunu bildikleri halde bu zamları yansıttılar.

Kıymetli dostlar;

Konuşmamın hemen hemen hepsinde zamlardan, güncellemelerden, maliyet artışlarından bahsettim, farkındayım.
Ne yazık ki durum tam olarak bu.

“YILDA 1 KEZ YAPILMASI GEREKEN ZAM…”

Affınıza sığınarak devam etmek istiyorum.

Yine beton numunesi çiplerine 2022 yılı içerisinde (Mart ve Eylül) 2 kez toplamda %33 oranında gelen zam da bizi zorladı. Kaldı ki yönetmelik maddesinde yılda 1 kez zam yapılacağı belirtilmiş olmasına rağmen!
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği  Bakanlığı tarafından her yılın ocak ayında olmak üzere yılda 1 kez yayımlanan  İnşaat maliyetlerine esas oluşturulan birim fiyatlara bu yıl 3 kez güncelleme gelmiş olmasına; Yapı denetime esas hizmet bedelinin de bu birim fiyatların ortalamaları alınarak oluşturulan grup fiyatlarına göre belirlenmesine rağmen, üzülerek söylüyorum ki yapı denetim hizmet bedellerine hiçbir ara zam, güncelleme ve benzeri iyileştirme ne yapılmış ne de yapılması gündeme gelmemiştir.
Tarafımıza bildirilen gerekçe tam olarak şudur: “Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliği’nin 26. Maddesinin 4. Fıkrası uyarınca TÜİK tarafından açıklanan önceki yılın Aralık ayı Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık değişim oranında belirlenir.” Ve yılda 1 kez.
Ama herkes fiyatlarını bir kez güncelledi, yetmedi iki kez güncelledi, yetmedi üç kez güncelledi…
İnşaat sektörünün tüm paydaşları piyasa koşullarında istedikleri şekilde fiyatlarını güncelleyerek işletmelerinin sürdürülebilirliğini sağlamaya çalıştı özetle anlayacağınız.

“ÜYELERİMİZ KREDİ KULLANIYOR”

Fakat biz, 2022 yılında alınan ve sözde yüksek bulunan zam dışında hiçbir “zam“, “güncelleme“, “iyileştirme” alamamış ve bu artan maliyetler karşısında ezilecek hale gelmiş bulunmaktayız.
Bu gelişmeler çerçevesinde ne acı bir durumdur ki; üyelerimizin çoğu bankalardan girişimci kredileri alarak, çevrelerinden borç toplayarak ayakta kalmaya çalışmaktadır.
İşte bizim ahvalimiz tam olarak budur.
Basınımızın değerli temsilcileri;
İnanın aslında bizim gündemimiz çok farklı olmalı.
Biz artan yakıt giderlerini, artan personel giderlerini, güncellemeyi, iyileştirmeyi konuşmamalıyız.
Biz depremi konuşmalıyız.
Deprem gerçeğiyle yüzleşmeliyiz.
Yapı denetiminin önemine dikkat çekmeliyiz.
Bizlerin ayakta kalma mücadelesi vermek dışında çok daha önemli görevleri vardır. Ve bu teknik insanlar bunun için zaman harcamalı, teknik bilgi ve donanımlarını bu amaçlarla sahaya aktarmalıdır.
Bakanlığımızdan talebimiz bu konuda mevzuat değişikliği yapılarak hizmet bedellerimizin güncel birim fiyatlar oranında yeniden oluşturulmasıdır.
Kaldı ki 2019 öncesi ruhsatlı yapılar için güncellenebilen yapı denetim hizmet bedelleri “2019 sonrası elektronik ortamda dağıtımı yapılan işler için neden uygulanamıyor?”
Buna anlam veremiyoruz.
Basınımızın güzide temsilcileri,
Sözlerimi toparlayacak olursam.
Yapı denetim firmalarının sektöre daha iyi hizmet verebilmeleri adına yetkililerden, iki konunun ivedilikle gözden geçirilmesini talep ediyoruz.
Bunlardan ilki hizmet bedellerimizin mevcut piyasa koşulları göz önünde bulundurularak revize edilmesi.
İkinci önemli konuysa başta şehrimizdeki ve diğer illerdeki yapı denetim firması sayılarının düzenlenmesi. Bursa ilinde yapı denetim firmaları ortalama %38 doluluk oranıyla çalışmaktalar. Bu da maliyetlerimizi derinden etkileyen konulardan biri.
Biz bunları talep ediyoruz. Yetkililerin dikkatini bu iki konuya çekmek istiyoruz. Bu noktada atılacak adımların her zaman destekçiyiz. Bizim derdimiz üzüm yemek, bağcıyla herhangi bir sorunumuz yok.
Bahsettiğimiz sorunlar herkesin bildiği ama dile getiremediği sorunlar. Bunları cesur yüreklilikle dile getirmiş bulunuyoruz.

“FİRMALAR DEVREDİLİYOR”

Ne yazık ki sektörde faaliyette bulunan yaparım” diyerek umutla kurdukları firmalar, artık yavaş yavaş “daha fazla zarar etmeden devretme” derdine düşülmüş.
Biz derinden üzgünüz. Sesimize kulak verilmemesi bizi derinden üzen şey. Soruyoruz sizlere: Derdimizi ummana döküp asumana mı inleyelim?
Hiçbir meslektaşımızın bahsettiğimiz gerekçeler nedeniyle firmasını kapatma noktasına gelmesini istemiyoruz.
Ve bugün de açıkçası yaşadıklarımızı sizlere anlatarak inşaat sektörünün bu tarafında yaşananlara, olup bitenlere dikkat çekmek istedik.
Hepinize katılımlarınız için tekrar teşekkür eder, saygılarımızı sunarız.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>