Devlet 14 Ay Sonra Hibeyi Aklına Getirdi! Şimdi Kaşıkla Verirken Kepçe ile Alıyor!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, esnafa iki grup halinde 5 bin liralık ve 3 bin liralık hibeler verileceğini söylemişti. Yapılan açıklamanın ardından Bursalı işletme sahipleri ile Saadet Parti Bursa İl Başkan Yardımcısı Taner Keleş görüştü. İzlenimlerini gazetemizle paylaşan Başkan Yardımcısı Taner Keleş; “14 ay sonra kepenk indirdikleri esnaf akıllarına geldi. Yapılan hibe daha esnafın cebine girmeden buhar olup adeta uçtu!” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 yıldır çalışamayan esnafa 5 bin lira ve 3 bin lira olarak verilecek hibeyi müjde olarak sundu. Bu iki gruptan ilkinde kahvehane, kafe, çay bahçesi, okul ve personel servisleri, internet kafeler, hamamlar, lunaparklar gibi toplamda 235 bine ulaşan bu işletmelere tek seferlik 5 bin liralık hibe ödemesi yapılacak. İkinci grupta ise bakım onarım, tamirat, kaporta, seyyar satıcı, sıhhi tesisat, müzisyen, oto yıkamacılar, kozmetik, hediyelik eşya, camcılar, kalaycılar, konfeksiyoncular, kurs işletmecilerine ise 3 bin lira hibe edilecek.
Pandeminin başladığı günden beri en zor duruma düşen esnaf grubunun kıraathaneciler olduğunu, çalışanlarının günlük yevmiye ile çalışarak evine emek götürdüklerini ancak pandemiden kaynaklı dükkanlarının kapatılmasıyla onların da işsiz kaldığını aktaran Taner Keleş, “En büyük darbeyi kahveci esnafı aldı. O esnaf gurubu her daim kapalı. Mekan sahipleri ile görüştüğümüzde; “evimize, ailelerimize ekmek götüremedik. İhtiyaçlarımızı karşılayamadık.” diyor. Geçen gün Bursa’nın bilinen bir mahallesinin en işlek mekanı olan kahvehane sahibi ile görüştüm. O dediki; “Dertlerimizle ilgilenin. Biz öldük! En basitinden ben kendimden örnek vereyim, bir ay sonra benim evladım askere gidecek. Askere gönderecek, cebine para koyacak param yok. Neden yok? Çünkü çalışamıyoruz. Şöyle bir adaletsizlik oldu, şu an hepimiz farkındayız AVM’ler açıldı. İnsanların yoğun olduğu bölgeler maalesef onlar açılırken bizler yine kapalıyız. Bütün iş yerleri açılırken bizler yine kapalıyız. İlk günden beri bizler kapalıyız, hala kapalıyız. Gerisini artık halkımız düşünür. Ciddi anlamda sıkıntılar yaşıyoruz. Oturduğunuz koltukları boşuna işgal etmeyin. Sesimizi siz duyurun!” isyanını yansıttı.” ifadelerini kullandı.
DÜKKANLAR KAPALI, KİRALAR HALA İŞLİYOR!
Sıkıntıda olan başka bir sektör olan kırtasiye sektörünün ise önümüzdeki eğitim dönemini göremeyeceğini iddia eden Keleş, pandeminin başından beri adaletli bir dağılım yapılmadığını, esnafı yaptıkları işe göre göz önünde bulundurulmaması sebebiyle esnafının ciddi anlamda sıkıntılar yaşadığını belirtti. Keleş, Cumhurbaşkanın açıkladığı 5 bin liralık hibe yardımının esnafın dertlerine çare olmayacağını belirtti. Bir başka sektörün sigorta acentalığı olduğunu söyleyen Keleş; vatandaşın pandemi sürecinde evini, aracını, sağlığını bir kenara bıraktığını, yenilemesi gereken poliçelerini yenilemediğini bu nedenle de iş kaybı yaşadıklarını, bunlar yaşanırken de hiçbir destek alamadıklarını ifade etti. Keleş “Sigorta işletmeleri diğer sektörlere göre daha avantajlıydı. İşlemlerini online olduğu için evden çalışma olanağı oldu ama vatandaşın etkilendiği bir durum olduğu için onlarında işleri ister istemez durdu. Ne KOSGEP’ten KGF’den ne devletin hibelerinden yararlanamadı. Çünkü çok arada kalan bir sektör. Odaları yok, ticaret sanayiye bağlı. Orada sektör kabulü çok değişik. Bir banka şubesi gibi sisteme tabii. Çok sıkıntılar yaşadılar. Tabi ki bu süreçte kiralar ödendi, personel çıkarmadılar, bütün sigortacılar aynı titizlikle çalıştı. Piyasa kilitlense de onlar personelin maaşlarını, vergilerini, SGK’larını günü gününe ödedi, onlara hiçbir tolerans tanınmadı. İş kaybı hala yaşıyorlar, geçtiğimiz yıllara göre o sektörde yüzde 30’lara varan kayıp var. Bu süreçte sürekli onların cebinden gitti, ticari krediler çekmek zorunda kaldılar. ” dedi.
KIŞIN YAĞMURDAN, YAZIN TOZDAN ŞİKAYET EDİYORDUK! ŞİMDİ CORONA BİR BİTSİN DİYE DUA EDİYORUZ!
Kışın yağmur nedeniyle havalar ısınınca da yasaklar nedeniyle iş yapamadıklarını ifade eden işletme sahipleri olduğunu belirten Keleş; “Sahada dolaşırken tamirci esnafını da dinliyoruz. Onlardan biri olan oto yıkama işletmecisi, “Birikmiş kiralarımız, su faturalarımız, elektrik faturalarımız var. 3 bin liralık hibe çeyreğini bile karşılamıyor. İşlerimiz tamamen düştü. Yasaklar boyunca işlerimizden hiçbir şekilde randıman alamadık. Tamamen sıfıra düştük. Elektrik faturamız 900 liradan suyumuz 600 liradan aşağı gelmiyor ama onu karşılayacak işimiz yok. Bir an önce bu hastalığın bitmesi temennisindeyiz, bir an önce bu hastalığın bitmesini istiyoruz. Dua ediyoruz. Herhangi bir şikayetimiz yok. Bekliyoruz inşallah bizde 5 bin liralık hibe kapsamına gireriz. Eldekilerle idare ettik. Elimizde vardı onlarla idare ettik.” dedi. Vatandaşın geldiği durumu siz düşününün! 1 Haziran da esnafı rahatlatacak bir düzenleme çıkmazsa ciddi ekonomik sıkıntıya gireriz.” dedi.