Dikkat! 3 ay filyasyon yok!
Gelen son dakika haberine göre; “Temaslı takibi, salgın yönetimi, evde hasta izlemi ve filyasyon” rehberini güncelleyen bakanlık bundan böyle sağlık çalışanları haricinde kalan temaslı takibinde, korona tedavisi olanların iyileşmesini takip eden 3 ay içerisinde Kovid-19 vakası ile temas riskli olarak değerlendirmeyecek. Koronavirüsle mücadele kapsamında hükümette yapılan toplantılarda dikkat çeken detaylar ortaya çıktı.Sağlık Bakanlığı, “Temaslı takibi, salgın yönetimi, evde hasta izlemi ve filyasyon” rehberini güncelledi.
Güncellenen rehberde, “Sağlık Çalışanları Haricinde Kalan Temaslı Takibi” bölümünde, “Kesin veya olası Kovid-19 enfeksiyonu olan bir kişi ile damlacık enfeksiyonuna yönelik korunma önlemleri alınmadan yakın temas etmiş olan kişiler, son temaslarından sonraki 14 gün boyunca; özellikle ateş ve solunum semptomları açısından telefon ile sorgulanarak izlenmeli, gerekir ise ev ziyareti yapılmalıdır” denildi.
Temaslı takibinin il-ilçe sağlık müdürlükleri tarafından organize edildiği hatırlatılan rehberde, şu ifadeler yer aldı: “Temaslı değerlendirilmesi yapılırken, Kovid-19 vakasının PCR testi alınmasından veya semptom başlangıcından önceki 48 saatlik süre içindeki temaslıları değerlendirmeye alınır.
Kesin Kovid-19 tanısı alan kişilerde, enfeksiyon tablosunun iyileşmesini takip eden 3 ay içerisinde gerçekleşen Kovid-19 vakası ile temas durumu, riskli temas olarak değerlendirilmez ve temaslı takibi yapılmaz.
Bu kişilerin 3 ay sonrasında gerçekleşen Kovid-19 vakası ile temasları değerlendirmeye alınarak temaslı listelerine dahil edilir.
Bilinen bir immün süpresif hastalık tablosu olan ve ya immünsüpresif ilaç kullanan kişiler bu kapsamda değerlendirilmez ve süreye bakılmaksızın tüm Kovid-19 vakası ile temasları değerlendirmeye alınır.”
TOPLANTILARDA DİKKAT ÇEKEN DETAY
Hükümette yapılan toplantılarda, koronavirüsle mücadelede alınan kararların yakın teması kesmeye dönük olduğu değerlendirildi.
İki metreden yakın, 15 dakikadan fazla süren temaslarda bulaşın arttığı, bu nedenle de kahvehane, kafe ve lokanta gibi uzun süre maskesiz oturulan mekanlarla ilgili kararın doğru olduğu ifade edildi.
Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın aktardığına göre; Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, önümüzdeki dönem beklentileriyle ilgili yaptığı değerlendirmede özellikle Anadolu’yla ilgili uyarılarda bulundu:
“Bana göre İstanbul başta olmak üzere tüm büyükşehirlerde vaka sayısı bu hafta durağanlığa geçecek. İkinci haftada ise gerileme gözlenecek.
Uzun masa sohbetlerini ortadan kaldıran her kuralın olumlu sonuçlarını göreceğiz. Aralıktan itibaren toplumsal bağışıklığın da devreye girmesiyle yayılma hızı gerileyecek.
O İLLERDE RİSK YÜKSEK
Ancak Anadolu illeri için aynısı söylenemez. Kış koşulları nedeniyle kapalı mekanlar kullanılmaya başlayacak.
Sobalı ortamlar, dar mekanlar, tüm aile fertlerinin aynı alanı kullanması gibi nedenlerle özellikle yaşlı nüfusta hastalanma oranları artacak.
Bu ailelerin yaşlılarının, dışarıyla irtibatı olmasa bile çalışan, dışarı çıkıp girenler nedeniyle enfekte olma olasılıkları artabilir. Bu nedenle yaşlısı fazla olan Anadolu kentlerinde önlemlerin çok sıkı tutulması gerek.”