Dikkat dağınıklığı ile başa çıkmak için 5 öneri
Psikolojik ve fiziksel birçok etkene bağlı olarak oluşan dikkat dağınıklığı, günlük hayatımızı etkilemeyi sürdüren pandemiyle birlikte giderek yaygınlaşan bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Unutkanlık, işe veya özel hayata odaklanamama, stres gibi faktörleri beraberinde getiren dikkat dağınıklığı, özellikle son dönemlerde anne ve babaları etkileyen bir problem olarak dikkat çekiyor. 150 yılı aşkın köklü geçmişiyle Türkiye’nin ilk sigorta şirketi olma unvanına sahip Generali Sigorta, son dönemlerin önemli sorunlarından biri olan dikkat dağınıklığı ile başa çıkmanın yollarını paylaştı.
Sosyal izolasyon oluşturun
Günlük hayatta başarı ve başarısızlığın temel faktörlerinden biri olan odaklanma yeteneği, dikkat dağınıklığının en büyük nedenleri arasında sayılmaktadır. Dikkat dağınıklığını önlemek için odaklanmayı engelleyen etkenler ortadan kaldırılmalı ve buna neden olan durumlar iyi yönetilmelidir. Bunu sağlamak için, sosyal bir izolasyon alanı oluşturmalı, odağı bozacak kişiler ve nesneler bu ortamdan uzaklaştırmalıdır.
Bir zaman ve iş planı hazırlayın
İş ve sosyal hayatlarımızda gün içerisinde tamamlamakla yükümlü olduğumuz çok sayıda görev bulunuyor. Bu görevleri yapmanın önündeki en büyük engellerden birini dikkat dağınıklığı oluşturuyor. Bu durumu engellemek için hem iş hem de özel hayata dair bir zaman planı yapmak ve bu plana uymak, tüm işlerin ve gereksinimlerin aksamadan tamamlanmasını sağlayacaktır. Ek olarak, evden çalışılan zamanlarda mutlaka iş ve ev hayatı arasında net ve kesin sınırlar çizilmelidir. Bilgisayarı kapatmak konusunda disiplinli olmanın aile ve ev ile ilgili işlere odaklanmayı kolaylaştıracağı unutulmamalıdır.
Mutlaka küçük molalar verin
Dikkat dağınıklığının en büyük sebeplerinden biri de panik ve strestir. Plan dışında bir şeyle karşılaşıldığında odak hızla dağılır ve dikkat dağınıklığı ortaya çıkar. Bunun için gün içerisinde kısa molalar verilmeli ve sadece kişiye özel küçük zaman dilimleri oluşturulmalıdır. Ayrıca mümkünse gün içinde birkaç kez kısa yürüyüşler yapılması, temiz hava alınması ve vücudun esnetilmesi önerilmektedir. Bu şekilde dikkatin dağılması engellenebilir ve yeniden odaklanma sağlanabilir.
Çevrimdışı olun
Dijitalleşme ve teknolojik gelişmelerin etkisiyle hayatımıza giren akıllı cihazlar, zihnin aynı anda birçok farklı kanaldan enformasyona maruz kalmasına neden olmaktadır. Dikkatin dağıldığı anlarda akıllı cihazların kullanımı bırakılmalı, çevrimdışı olunmalı ve tekrar yapılan işe odaklanılmalıdır. Ayrıca, belirli bir saatten sonra e-posta, mesajlar ve bildirimlerin kapatılması da hem andan keyif almak hem de dikkat dağınıklığının önüne geçmek için iyi bir adımdır.
Meditasyon işe yarayabilir
Kısa bir süre önce başlayan ve hem ekonomik hem de sağlık açısından olumsuz bir süreci beraberinde getiren pandemi, yeni yaşam normları oluşturmayı ve bu kurallara uymayı bir zorunluluk haline getirdi. Bu durum fiziksel ve psikolojik sorunların artmasına, mutluluk oranlarının düşmesine ve buna bağlı olarak dikkat dağınıklığı ve odaklanamama gibi problemlerin çoğalmasına neden oldu. Bu dönemde meditasyon, yoga, pilates, tai chi gibi farklı uygulamalarla psikolojik olarak rahatlama sağlanması ve dikkat dağınıklığı probleminin üstesinden gelinmesi mümkündür.
Eğer dikkat dağınıklığı ve benzer psikolojik rahatsızlıklar, iş ve özel hayatı olumsuz derecede etkiliyorsa mutlaka doktora danışılmalı ve tedavi süreci mutlaka doktor gözetiminde yapılmalıdır.