Haberde Bursa

Dolar kuru; ihracattan %38, istihdamdan ise %50 daha fazla haber oldu!

13.04.2021

Medya Takip Merkezi (MTM), Mart ayında öne çıkan ekonomi başlıklarını belirledi. Rapora göre ekonomi gündeminde öncelikli olarak öne çıkan başlık dolar kuru oldu. T.C. Merkez Bankası’nda yaşanan bayrak değişimi de ekonomiyi etkileyen konular arasındaydı. İşte MTM’nin Mart ayına özel hazırladığı ekonomi raporun ayrıntıları…

MTM’nin hazırladığı rapora göre, dış ekonominin ve alınan kararların etkisiyle yükselişe geçen dolar kuru, Mart ayında ekonomi gündeminin en çok konuşulan başlığı oldu. Pandemi döneminde finansal destek sağlama amacıyla oluşturulan Kısa Çalışma Ödeneği ve Ekonomi Reform Paketi de gündemde yer alan diğer başlıklar oldu.

Dolar kurundaki dalgalanmalar devam etti

Şubat ayını 7,37 TL seviyesinde kapatan dolar kuru, Mart ayının ilk işlem gününe düşüş yaşayarak 7,29 TL seviyelerinde başlangıç yaptı. Şubat ayında 6,90 TL’ye kadar düşüş yaşayan dolar kuru, ay boyunca yaşanan kritik gelişmeler ve dış ekonominin etkisiyle birlikte Mart ayında yukarı yönlü ivmeyle gündeme geldi.

Brent tipi ham petroldeki fiyat artışı, ABD tahvil faizlerinin enflasyon endişesi ile 1.6 seviyesini aşması ve T.C Merkez Bankası’ndaki bayrak değişiminin de etkisiyle geçtiğimiz ayın en yüksek seviyesini 30 Mart tarihinde gören dolar kuru, yukarı yönlü ivme göstererek 8,50 TL seviyesini test ettikten sonra 8,30 TL seviyesine geriledi.

TCMB yeni başkanı Kavcıoğlu’nun, Genel Kurul’da yaptığı konuşma ve faizlerin enflasyonun üzerinde kalacağını belirtmesiyle birlikte dolar kuru 8,80 TL’nin altına düşerek Mart ayını 8,23 TL seviyesinde kapattı. Ay boyunca yaşanan gelişmelerle birlikte dalgalanmalar yaşayan dolar kuru, 153 bin 89 habere konu olarak Mart ayı ekonomi gündeminin zirvesinde yer aldı.

T.C Merkez Bankası’ndaki bayrak değişiklikleri piyasayı etkiledi

 Mart ayında T.C Merkez Bankası’nda önemli bir atama gerçekleşti. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre; Merkez Bankası Başkanlığı’na 4,5 ay önce atanan Naci Ağbal görevden alınarak, yerine eski AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu getirildi. 21 Mart’ta gerçekleşen atama sonrasında piyasalarda yaşanan ufak çaplı dalgalanmalar ise Kavcıoğlu’nun yaptığı açıklamalarla giderildi.

Merkez Bankası 30 Mart tarihinde kritik bir görev değişikliği ile daha gündeme geldi. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre; Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya görevden alınırken, Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı görevine ise Mustafa Duman getirildi.

Ay boyunca yapılan atamalar ve faiz kararları ile birlikte 68 bin 381 haberde yer alan T.C Merkez Bankası, MTM’nin hazırlamış olduğu ekonomi raporu listesinin 5. sırasında kendisine yer buldu.

Kısa Çalışma Ödeneği son buldu

Mart ayında gündeme gelen diğer bir konu ise, Kısa Çalışma Ödeneği oldu. Koronavirüsle mücadele kapsamında alınan ekonomik tedbirlerle, 26 Mart 2020 yılında başlatılan ve işyerindeki çalışmanın geçici olarak durdurulması ya da azaltılması halinde, çalışamadıkları dönem için finansal destek sağlayan Kısa Çalışma Ödeneği, 31 Mart 2021 itibari ile sona erdi. İşverenler için 2020 Ağustos ayı itibarı ile uygulamaya giren normalleşme desteği ise devam ediyor. Geçtiğimiz yıldan bu yana sağlanan finansal destek, zaman zaman uzatılsa da geçtiğimiz Mart ayında sona ererek medyada toplam 16 bin 126 haberde yer aldı.

Ekonomi Reform Paketi kitapçığı yayınlandı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan “Ekonomi Reformları” için hazırlanan kitapçık, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın internet sitesinde yayımlandı. Hazırlanan Pakette,  reformlar için “Salgın sonrası dönemin ekonomik yapılanmasına uygun, sürdürülebilir, güçlü ve kaliteli büyümeye erişim” ana hedefi belirlendi.  Kitapçığa göre; “makroekonomik politikalar” ve “yapısal politikalar” olmak üzere iki ana reform alanı bulunurken her iki ana hedef altında 5’er başlık belirlendi. Yatırım ortamının güçlendirilmesinden çalışma hayatına, kurumsal yapıdan enflasyonla mücadeleye her alandan başlıklar içeren Ekonomi İstikrar Paketi, Mart ayı boyunca toplam 8 bin 12 haberde konu başlığı oldu.

Araştırmaya dair detaylı bilgi için iletişim numaralarımızdan veya arastirma@medyatakip.com adresinden bizlere ulaşabilirsiniz.

MTM Hakkında:

Medya takibi ve ölçümlemesi alanında hizmet vermek üzere 1999 yılında kurulan MTM Medya Takip Merkezi,

Merkezi İstanbul Avrupa Yakası’nda olmak üzere, Türkiye’de bölgesel 8 temsilciliği, Azerbaycan ve Almanya’da da uluslararası olmak üzere medya takip hizmeti vermektedir. İlk şubesini 2006 yılında Ankara’da faaliyete geçiren MTM, kısa sürede Türkiye’de medya takip sektörünün lokomotifi haline geldi.

Aynı yıl Almanya’da açtığı temsilcilik ile faaliyetlerini yurtdışına taşıyan ve 2013 yılında da Azerbaycan’ın ilk medya takip şirketini faaliyete sokan MTM, geleneksel, dijital ve sosyal medya takibinin yanı sıra, Medya Bilgi Rehberi, Etkinlik Takvimi ve Online TV Arşivi ve Türkiye’nin ilk ve tek Youtube Video Takibi servisi ile de sektörde öne çıkmaktadır.

23 bini aşan sayıda, yazılı basın, TV, radyo yayını, Youtube kanalı ve internet medyasını takip eden Medya Takip Merkezi, Türkiye ve Dünya’da çeşitli sosyal medya mecralarını dinleyip ölçümleyerek raporlama hizmeti sunmaktadır. Günlük olarak 190 binden fazla keyword işleyen kurum, 604 bin 800’den fazla haber/reklam verisi kaydederek, 15 binden fazla da gazete/dergi sayfası işleyen, Türkiye’nin önde gelen medya takip kuruluşlarındandır.

Uluslararası platformda büyümeyi, hedefleri arasında tutan ve çalışmalarını bu yönde sürdüren MTM, tam üyesi olduğu AMEC (İletişim Ölçme ve Değerlendirme Uluslararası Birliği) ve FIBEP (Uluslararası Medya Takip Şirketleri Federasyonu) gibi uluslararası kuruluşlar ve üyeleri ile global anlamda işbirliğini günden güne geliştirerek, açık fikirliliğini ve yenilikçi bakış açısını hep taze tutmaktadır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>