Durak Tekstil, Pandemiye Rağmen Satışlarını %20 Artırdı
Yeni yatırımlar, geniş ürün portföyü ve kesintisiz AR-GE çalışmaları başarıyı getirdi. Pandemi döneminde üretim kapasitesini artıran yatırımlar yapan Durak Tekstil, 2021 yılında bunun meyvelerini toplamaya başladı. Durak Tekstil yılın ilk yarısında cirosunu geçen yılın aynı dönemine göre %20 artırarak, satış ve sipariş rakamlarında hedeflediği pazar başarısına ulaştı.
Önde gelen endüstriyel dikiş ve nakış iplikleri üreticisi Durak Tekstil, 2021 yılının ilk yarısında etkisini sürdüren pandemiye rağmen başarılı sonuçlar aldığını açıkladı. 2020 yılında kapasitesini %30 artıran bir yatırıma imza atan firma, hem Türkiye hem de ihracat pazarlarındaki satışlarda önemli artış kaydetti. Geçen yılın tamamında globalde cirosu 25 milyon USD ciroya ulaşan Durak Tekstil, 2021 yılının ilk 6 ayında ertelenen tüketici taleplerinin de realize edilmeye başlanmasıyla geçen yılın ilk 6 ayına göre 2021’in ilk yarısında %20’lik ciro artışı elde etti.
Durak Tekstil’in sektörde 50 yıllık geçmişe sahip güçlü bir marka olduğunun altını çizen Durak Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi ve Pazarlama Direktörü Yiğit Durak, 2 yıldır etkisi süren pandemiye rağmen aldıkları üretim ve satış önlemleriyle başarılı sonuçlara ulaştıklarını vurguladı. Durak; “Pandemi döneminde hızlı karar almamız ve gerekli adımları atmamız sayesinde gerek yatırım gerekse üretim ayaklarında planlarımıza uygun ilerledik. Bu sayede, kapanmaların yaşandığı, talepte geçici düşüşlerin olduğu bir dönemde biz kapasitemizi %30 genişleten bir yatırım yapmanın yanı sıra istihdamımızı da %10 artırarak 350’nin üzerine çıkardık. Çünkü kriz sonrasında bizi daha büyük bir pazarın beklediğini biliyorduk. Aylık 250 tonluk üretim kapasitemizle elde ettiğimiz 2021 yılının ilk yarısına ait sonuçlar bu görüşümüzü doğruladı.”
2021 yılsonu hedefleri hakkında bilgi veren Durak, Türkiye’nin toplam büyüme beklentisinin %7-8 olduğunu, buna karşın Durak Tekstil’in %20-25’lik bir büyümeyi hedeflediğini açıkladı.
İnovasyon kurumsal kimliğimizin bir parçası
Durak Tekstil uzun çalışmalarla belirlediği 5 yıllık stratejiler doğrultusunda üretim ve satış çalışmalarını yürütüyor. Büyüme vizyonunda; ürün inovasyonu, kurumsallaşma, müşteri ihtiyaçlarını gözeten pazar analizi ve pazar bilgisi temel noktaları oluşturuyor. Yiğit Durak, satışlarda bu vizyonla elde ettikleri değişimi şöyle dile getirdi; “5 yıl önce toplam satışlarımızda yurt içi %75, yurt dışı ise %25 paya sahipti. Günümüzde ise yurt dışı pay oranı önemli bir artışla %60’a çıktı. Stratejik planlarımıza göre 2023 yılında toplam satışlarımızda ihracatın payının %75 olmasını öngörüyoruz.”
Kesintisiz AR-GE ile ürün gamı genişlemeyi sürdürüyor
5 kıtada 70’ten fazla ülkeye satış gerçekleştirdiklerini belirten Yiğit Durak, yıldan yıla küresel pazardaki rekabetçi konumlarını güçlendirdiklerini vurguladı. Ürün kalitesi ve lojistik avantajların yanı sıra zengin ürün gamının etkisiyle Avrupa pazarında önemli bir gelişme kaydettiklerini dile getiren Durak; “Endüstriyel dikiş ve nakış ipliklerimiz tekstil endüstrisinde birçok farklı alanda ve uygulamada tercih ediliyor. Özellikle konfeksiyon, yatak, ayakkabı ve nakış ana sektörlerimiz olarak öne çıktı. Teknik özelliklere sahip ipliklerimize taleplerde ciddi bir artış gözlemliyoruz. Örneğin yanmaz ipliklerimiz son yılların en cazip ürünlerimizden biri haline geldi. Kesintisiz AR-GE çalışmalarımızla ürün gamımız pazardaki yeni taleplere yanıt verecek şekilde genişlemeye devam ediyor” dedi.
Bütçelerinin yıllık %5’inin AR-GE çalışmalarına ayrıldığını açıklayan Durak, bu oranın hali hazırda tekstil endüstrisindeki ortalamanın çok üzerinde olduğunu vurguladı. Uzun süredir AR-GE çalışmalarının tasarım merkezi kapsamında yürütüldüğüne değinen Durak; “Bunu daha ileri bir aşamaya götürmek için AR-GE Merkezi oluşumunu sağlıyoruz. AR-GE ile geliştirilmiş ürünler yüksek katma değer yaratıyor. Örneğin teknik özellikli bir ipliğimiz Almanya’da yoğun ilgi görüyor ve benzerlerine kıyasla 5 katı fiyatla pazarda alıcı buluyor. Yeni ürünler geliştirmenin yanı sıra, daha çevreci ve sürdürülebilir bir üretim için de AR-GE’den destek alıyoruz. Bunun katkısıyla yıllar bazında çevreye bıraktığımız ayak izi sürekli azaldı. Şu anda bütün ürünlerimizin %5’ini oluşturan geri dönüştürülmüş iplik portföyümüzü büyütmeyi ve çeşitlendirmeyi planlıyoruz. Daha sürdürülebilir bir tekstil üretimi için kendimizi yeni teknolojiler ve yöntemlerle geliştiriyoruz” şeklinde konuştu.
Turquality belgesini almak için de çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Durak, öncelikle belirli bir standart sistem ve kurumsal yapı içinde yurt dışı pazarlarda büyümek istediklerini ifade etti. Durak sözlerini şöyle tamamladı; “Tekstil endüstrisi daha hızlı, daha kaliteli ve istikrarlı bir ürün tedariki talep ediyor. Türk tekstil endüstrisi olarak bu konuda en ciddi partner konumundayız. Yapacağımız yatırımlarla kapasitemizi ve esnekliğimizi artırarak yeni talepleri karşılayacak güce ulaşabiliriz. Durak Tekstil olarak küresel gücümüzü katlamak için mevcut pazarlarımızda güçlenmeyi, hiç olmadığımız potansiyel pazarlara da iyi bir giriş yapmayı temel strateji olarak belirledik. Bunun sonucunda pazara katma değeri yüksek yeni ürünler sunuyoruz ve endüstriye olumlu yansıyan büyüme sonuçları elde ediyoruz.”