Haberde Bursa

Durak Tekstil, UN Global Compact’in imzacıları arasında yerini aldı

10.05.2022

Dünyanın en büyük sürdürülebilirlik inisiyatifi UN Global Compact’in imzacıları arasına katılan Durak Tekstil, çevreci ve sürdürülebilir bir marka olarak endüstrideki değerini artırıyor. Uçtan uca sürdürülebilir bir firma olma hedefiyle yol haritasını belirleyen Durak Tekstil, yaptığı yatırımlarla hem çevrenin korunmasına hem de sosyal gelişmeye odaklanıyor.

Önde gelen endüstriyel dikiş ve nakış iplikleri üreticilerinden Durak Tekstil, dünyanın en büyük kurumsal sürdürülebilirlik inisiyatifi Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin (UN Global Compact) imzacılarından biri oldu. Durak Tekstil, 160’ın üzerinde ülkede 15 binden fazla şirket ve 5 bini aşkın şirket dışı üyesi ile hem çevresel hem de sosyal sürdürülebilirlik konusunda önemli çalışmalar yürüten UN Global Compact’in bir partneri olarak tekstil endüstrisine net bir sürdürülebilirlik vizyonu sunuyor.

Artan çevre kirliliği, sosyal eşitsizlik ve adaletsizlik sorunları ile mücadele amacıyla, 2000 yılında başlatılan UN Global Compact, kapsadığı 10 İlke ile insan hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanlarında iş dünyasının temel sorumluluklarında yeni kriterler belirliyor ve şeffaflık sağlıyor. 1 Aralık 2021 tarihinde imzacı olmak üzere başvuruda bulunan Durak Tekstil, 25 Nisan 2022 tarihi itibariyle, ilk Türk dikiş ve nakış ipliği üreticisi olarak UN Global Compact’in imzacı firmalarından biri olmaya hak kazandı.

Durak Tekstil tüm adımlarını sürdürülebilirlik temelinde atıyor

Durak Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi ve Pazarlama Direktörü Yiğit Durak yaptığı açıklamada, 50 yıllık geçmişe sahip olan Durak Tekstil’in sürdürülebilirlik vizyonuyla kendisini tanımladığının altını çizdi. Doğayı en çok kirleten sektörlerin başında tekstil endüstrisinin geldiğine dikkat çeken Durak şunları söyledi; “Ham madde tedarikinden nihai ürüne kadar bütün üretim süreçleri bağlamında tekstil, çevre üzerinde ciddi bir ayak izine sahip. Temiz su kaynaklarının kullanımı, kimyasal ve boya maddelerinin kullanımı ve sonrasında doğaya salınması, enerji tüketimi, çalışan hakları ve fırsat eşitliği gibi daha birçok konuyu yeni perspektifle ele almak gerekiyor. Durak Tekstil olarak uzun zamandır bu konularda ciddi çalışmalar yaptık ve önemli gelişmeler kaydettik. Şirket olarak çevre dostu üretim anlayışı ile doğaya zarar vermeden ve kaynaklarımızı koruyarak sürdürülebilir üretim gerçekleştirme hedefimiz büyük oranda günlük çalışmalarımızda gerçeğe dönüşüyor. Üretimde kaynak kullanımımızı ve atık miktarımızı azaltan, enerji tasarrufu ve geri dönüşüm sağlayan yatırımlarla çevresel ayak izimizi her yıl daha da aşağıya çekiyoruz. Bu bağlamda, UN Global Compact imzacısı olmak için başlattığımız sürecin başarıyla tamamlanmasından ve bu değerli listeye dahil olmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz.”

Sürdürülebilirliğin kendileri için gerçek bir temel oluşturduğunu kaydeden Durak, çevresel kriterlerin yanı sıra sosyal alanda da bu ilkenin gözetildiğini anlattı. Durak; “Sürdürülebilirliğe dönük bütüncül bir bakışımız var. Bu nedenle çalışanlarımız başta olmak üzere sosyal çevrenin de geliştirilmesi için adımlar atıyoruz. Öncelikle cinsiyet eşitliği ve fırsat eşitliği ilkesine sonuna kadar bağlıyız. Çalışanlarımızın %65’ten fazlası kadınlardan oluşuyor ve kadınlar sadece üretimde değil aynı zamanda karar alma aşamalarında da söz sahibiler. Kadın istihdamını ülke ekonomisinin önemli bir gücü olarak görüyoruz ve bunu tam olarak destekliyoruz. Durak Tekstil olarak çalışanlarımızla birlikte marka değerimizin artacağı inancındayız, bu nedenle daha fazla toplumsal fayda sağlayan sağlık, eğitim, spor ve aile desteği gibi çalışmalar yürütüyoruz” dedi.

Durak Tekstil uçtan uca sürdürülebilir bir tekstil firması

Durak Tekstil’in UN Global Compact katılımı, sürdürülebilir çalışmalarının uluslararası platformlara daha güçlü bir şekilde taşınabilmesi açısından büyük bir öneme sahip. Kar amacı gütmeyen ve sürdürülebilirlik çalışmalarında daha güçlü adımlar atılmasına katkı sağlayacak bu imza, firmanın diğer adımlarıyla destekleniyor. 2021 yılı itibariyle Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikası’na (I-REC) sahip olan Durak Tekstil, %100 çevre dostu enerji tüketen bir firma konumunda bulunuyor. Atık Su Enerji Geri Kazanım Tesisi sayesinde, toplam doğal gaz tüketiminin %25’ine denk gelen 100 bin metreküp doğal gaz tasarrufu sağlıyor. Firma ayrıca yaptığı yatırımlarla boyama işlemi için kullandığı su miktarını da ciddi oranda düşürmeyi başardı.

Endüstriyel üretimin çevresel etkileri açısından atıklar bir başka önemli konuyu oluşturuyor. 2020 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunduğu atık miktarını azaltmayı amaçlayan 3 yıllık Atık Yönetim Planı bakanlık tarafından onaylanan Durak Tekstil, 2021 yılında bu bakanlıktan Sıfır Atık Belgesi almaya hak kazandı. Gerçekleştirilen bu başarılı çalışmalar Durak Tekstil’in ham kaynakları korumanın yanı sıra, üretim sonrası atık miktarını azaltarak, çevreye salınımı da en aza indirdiğini gösteriyor.

Durak Tekstil aynı zamanda, Global Geri Dönüşüm Standardı (GRS) sertifikasını 2022 yılı itibariyle elde etti ve geri dönüştürülmüş ham maddeler kullanarak üretim yaptığını belgeledi. Durak Tekstil, sertifikalı geri dönüştürülmüş rPET malzemesinden üretilmiş recycled dikiş ve nakış iplikleriyle, müşterilerinin sürdürülebilir ürün talebine yanıt verebiliyor. Durak Tekstil ayrıca, %100 uzun lifli organik pamuktan üretilen dikiş ve nakış iplikleri için GOTS sertifikasına sahip. Bu sertifika ipliklerin doğal pamuktan üretildiğini, doğada çözünebildiğini ve çevre dostu olduğunu belgeliyor.

Yiğit Durak; “Durak Tekstil olarak planlarımızı daha fazla sürdürülebilir ve çevre dostu bir firma olmaya odakladık. Bunun için firma bünyesinde oluşturduğumuz Sürdürülebilirlik Komitesi bize sağlam bir yol haritası oluşturuyor. Ham madde tedarikinden nihai ürüne kadar, yani bir uçtan diğerine kadar Durak Tekstil markası yeşil bir etikete dönüşecektir. Gönüllü olarak UN Global Compact’a katılımımız, bu irademizin en güçlü yansımasıdır” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>