eliz edebiyat DERGİSİ’nin 184. SAYISI ÇIKTI!
2024 Nisan sayısı ile
eliz edebiyat DERGİSİ, 16. Yılının dördüncü ayına girdi!
2024 yılında 16. Yaşını sürdürecek…
Yayın yolculuğunu yeni şiirler, öykü, deneme, günlük ve çevirilerle süsleyecektir.
eliz edebiyat DERGİSİ’nin 184. SAYISI ÇIKTI!
Nisan 2024, 184. sayısı ile edebiyatseverlere seslenen eliz edebiyat dergisi, şiir-öykü-deneme, günlük ve çeviri türlerinde yeni ürünler sunmayı sürdürüyor. Dergimiz eliz edebiyat başlangıçtan itibaren, ustaların yanı sıra gençleri ve yeni imzaları okurla buluşturmayı amaç edinmiştir. Aynı doğrultuda, eliz edebiyat dergisi, Nisan 2024, 184. sayısı ile yine dopdolu ve yine özgündür, gelecekçidir…
Şimdiden sonraya, estetik (incelikli) izler ekmeli diyerek, toplumsal, ekonomik zorluklara direnen eliz edebiyat dergisi, yayın yolculuğunu kararlılıkla sürdürmektedir… Tüm “suskunluk suikastlarına”, yok sayılmalara ve benzer olumsuzluklara, karamsarlıklara rağmen, umutla direnmeyi varoluş ilkesi saymaktadır. İlgisizlik edebiyatı yolundan alıkoyamaz yargısına bağlılık güvenmekte… İçeriğindeki ürünlerle birlikte, sağlık, huzur, barış ve umut dilekleri taşıyan her yeni sayısı, edebiyat çevrelerinin, okurların merakını bilemektedir. Etkinliği, insanlığa ‘sanat yarınının ışığıdır, ışıksız kalmayın!’ diyen temel davetidir. Yaşam için “Okumak iyi gelir!” savsözünü unutmadan, dünyanın / doğanın güzelliklerini paylaşmanın, umudu çoğaltmanın, sanatla anlama bürüneceğini not etmektedir. Her soruna karşı(n) sanatla ama öncelikle ilerici / aydınlanmacı sanatla yaşama hakkının savunulacağını vurgulamaktadır.
Her edebiyat sanat yayını, aboneleri ve okurları, şairleri ve yazarları ile var olur… Dünyanın gözünde, yaşam uğruna dayanışma, paylaşma ve direnme belgesidir, gönüllü dergiler… Bu anlayış ve sorumlulukla yeni sayılara doğru ilerlemektedir eliz edebiyat…
Bugün, Nisan 2024’te edebiyatseverlerin varlığı ve desteği sayesinde okurla buluşma sayısı 184’e ulaştı… Her ayın ilk haftasında çıkan dergi, 16. yılında da, yazardan okura elçilik görevini sürdürmektedir…
Tüm okurların, yazarların ve şairlerin, eliz edebiyat’ın 16. yılında da yolculuğuna eşlik etmesi, sanatın, kültürün nefes almasına katkı sağlayacaktır. 2024 yılı boyunca, aynı ilgi ve desteğin umut kaynağımız olmasını dilemekteyiz. Tüm şair, yazar, çevirmen ve okurlarımızın yeni yapıtlarda buluşmasını kutluyoruz. Barış ve esenlik ortamında sağlık, iyilik, güzellik dolu günler diliyoruz.
Savaşsız bir dünyada yaşasın insanlık! İyilikler, güzellikler ve umutlar çok olsun!
Nisan 2024, 184. sayı için emek ve ürün vermiş imzalar (alfabetik soyadı sırasıyla aşağıdadır:
Hasan AKARSU / Heybet AKDOĞAN / Mücahit AYGÖREN / Muhammed Zeki AYGUR /
Kemal BAYRAKCI / Mustafa BIYIKLI / Bülent BULUT / Orçun ÇADIRCI / Hasan ÇELİKKOL / Nuri DEMİRCİ / Mustafa DEMİRCİOĞLU / Bülent ELİTOK / Şükrü ESEN /
Efnan EZENEL / Cihan EZER / Yusuf FERHAT / Şenol GÜREL / Hilmi HAŞAL /
Niels HAV / Hüseyin DUYGU // Erhan İKSAMUK / Şehnaz İŞERİ / Erkan KARA / Fahrettin KOYUNCU / Bahri LOŞ / Cevat OK / Uğur OLGAR / Hamit ORAL / Sevgi EROL ÖÇAL /
Önder ÖZTÜRK / Mehmet RAYMAN / Samim SADIK / Halûk CENGİZ // Canan SANLI /
Can TAŞAN
Derginin Nisan 2024, 184. sayısını zenginleştiren kalemler ve ürünlerine dair içeriğin akış özeti aşağıdadır:
Ön kapakta; “elizi” bulunan şair Uğur OLGAR, kapak içindeki fotoğraflı özgeçmiş ile tanıtılmaktadır. Şair, “YORGUN ENKAZ” başlıklı şiiriyle okurlarını selamlamaktadır.
Arka kapakta; Danimarkalı şair Niels HAV fotoğraflı biyografisi ile tanıtılmakta… eliz edebiyat’ın 184. sayısında, şairin; “BİR ÖLÜMCÜL HATA”, “GAZZE” ve “VİZE” başlıklı şiirleri, dergi okuruna sunulmaktadır. Şiirlerin Türkçesi, Hüseyin DUYGU’ya ait…
Arka kapak içinde, 1999 doğumlu Can TAŞAN, fotoğraflı biyografisi ile “OTOSANSÜR” başlıklı şiiriyle tanıtılmaktadır. Genç şairin şiirleri, eliz edebiyat dergisinde daha önce de yayımlanmıştır.
Hilmi HAŞAL; “UĞUR OLGAR VE KUZGUN PAYI’NA YANSIMIŞ YAŞANTI S/İMLERİ” başlıklı deneme-inceleme yazısıyla, okuma, inceleme ve okuduğunu belgeleme seyrüseferini sürdürmekte… Şairin şiir kitapları üzerinden, yıllara yayılmış şiir varsıllığını irdelemektedir. Yaratıcı bireyin yalnızlığını verimliliğe dönüştürme serüvenini saptayıp okura iletmiş söz konusu yazıda.
Samim SADIK / Halûk CENGİZ; “Edebiyat Günlüğü – 184” ile tarih sayfalarında, gün-gün yazı yolculuklarını anlatmayı sürdürüyor. Zamanın, 1882’deki nabzını tutarken, not edilmişler günlüğü, aynı ilgi yatağında akmaktadır… Hayat devam ediyor, diyerek!
Şehnaz İŞERİ; “PENGUEN RAPSODİ” başlıklı öyküsüyle değer katmış eliz edebiyat’ın Nisan 2024 sayısına.
Canan SANLI; “Seyyit NEZİR: İNSANIN BEYAZ KOKUSUNDA – BİR KARARA” başlıklı deneme-inceleme yazısında, adı geçen şair-yazar yayıncının “Yenibütüncü Şiir Hareketi” ve BROY dergisi dolayısıyla tarihi etkinliğini irdelemiş. Yakın geçmişteki şiir odaklı arayışa ve manifestosuna değinmiş. Yenibütün dolayısıyla bir tür Seyyit NEZİR portresi yazmış.
Erkan KARA; “BİR MEVSİMİN İNSANDAKİ ÜÇ HÂLİ”; başlıklı denemesiyle katılmış dergi sayfalarına.
Orçun ÇADIRCI; “KUZGUN”; adlı öyküsüyle ilk kez katkıda bulunmakta, eliz edebiyat dergisinin yayınına…
Mücahit AYGÖREN; “İNSANLIK KRİZİ, KÂİNAT KRİZİ”; başlıklı deneme-inceleme ve tanıtma yazısıyla Melda Vatancı’nın İnsanlık Krizi romanına mercek tutmuş. Yazarın kahramanlar aracılığıyla saptayıp dile getirdiği evrensel kötülük düzenini vurgulayan biçemini aktarmış okurlara.
Hasan AKARSU; “SANATÇILARDAN KISA ANILAR: GÜLE YAZA EDEBİYAT”, başlıklı metninde, Ümit Yıldırım’ın kitabını tanıtmış.
eliz edebiyat’ın Nisan 2024, 184. sayısının (yukarıda anılanlar dışında) diğer şiirleri ise aşağıdaki imzalara ait: Heybet AKDOĞAN / Muhammed Zeki AYGUR / Kemal BAYRAKCI / Mustafa BIYIKLI / Bülent BULUT / Hasan ÇELİKKOL / Nuri DEMİRCİ / Mustafa DEMİRCİOĞLU / Bülent ELİTOK / Şükrü ESEN / Efnan EZENEL / Cihan EZER / Yusuf FERHAT / Şenol GÜREL / Erhan İKSAMUK / Fahrettin KOYUNCU / Bahri LOŞ / Cevat OK / amit ORAL / Sevgi EROL ÖÇAL / Önder ÖZTÜRK / Mehmet RAYMAN / Can TAŞAN
Edebiyatseverlerin merakla ve keyifle okuyup değerlendirecekleri, paylaşacakları varsayılan özgün örnekler, eliz edebiyat dergisinin Nisan 2024, 184. sayısının değerli yüküdür…
Derginin iletişim adresini ve yasal sorumlularını gösteren zorunlu künye, arka kapak içinde yayımlanmaktadır.
Bursa, Mudanya‘da çıkmayı sürdüren eliz edebiyat dergisi, her ayki yeni sayısının duyurusunda, merak edenler, abone olmak, edinmek veya desteklemek isteyenler için, ayrıntılı bilgiler vermektedir. Dergi yönetimi, her sayıda aşağıdaki not ile edebiyat kamuoyuna seslenmekte:
eliz edebiyat dergisi, ticari bir yayın değildir! Toplu Dağıtımı Yapılmaz! Bayilerde, AVM’lerde, Kitapçılarda satışı yoktur. Abonelerin, edebiyatseverlerin katkısı, yönetimin kişisel çabaları ile yayınını sürdürmektedir. Dergiye ulaşmak, edinmek, destek sağlamak için en kolay ve doğru yol, abone olmaktır. Okuyarak, yazarak ve duyurup tanıtarak, yolculuğumuza eşlik edebilirsiniz! İlginiz, desteğiniz önemlidir! Şimdiden teşekkür ederiz!
ABONE OLMAK, EDİNMEK VEYA KATKIDA BULUNMAK İÇİN:
PTT şubeleri veya PTT matiklerden:
Hilmi Haşal – Posta Çeki Hesap No. 00 58 48 93
PTTbank İBAN: TR73 0080 7008 8130 0584 8930 01
veya
Vakıflar Bankası
Hilmi Haşal – İBAN: TR25 0001 5001 5800 2355 3231 31
Hesabına, destek, abone / katkı bedelini yatırabilirsiniz…
Yıllık abone ederi (12 sayı):
Yurtiçi: 500.00 (Üç Yüz) TL
Yurtdışı: 50.00 (Elli) EURO
Tek sayı istekler: 50.00 (Elli) TL (kargo ile karşı ödemeli olarak gönderilir)
Ayrıca; her yeni sayı için ayrıntılı bilgilerin tekrarı:
adreslerindeki “Duyuru – 184” metninin son bölümündedir.
eliz edebiyat DERGİSİ 16. Yaşında yayın yolculuğunu sürdürüyor!
YAYIN KURULU ADINA
Hilmi HAŞAL