Haberde Bursa

“Emekliye ölün demekten öteye geçemediler”

14.01.2021

Memur emeklisine yüzde 7,33 ve SSK ve Bağ Kur emeklilerine yüzde 8,36 oranında zam yapılacağının açıklanmasının ardından Tüm Emekliler Sendikası Bursa Şube Başkanı Günay Onayman, Disk Emekli-Sen Bursa Şube Başkanı Sacit Çam ve emekli vatandaşlar açıklanan zam oranlarını Bursa Muhalif’e değerlendirdi.

Tüm Emekliler Sendikası Bursa Şube Başkanı Günay Onaymanher 6 ayda bir gerçekçi olmayan sözde ‘enflasyon’ orantılı yüzdelik emekli maaş artış uygulamasına son verilmeli ve Emekli Sendikası ile ‘toplu sözleşme müzakeresiyle’ belirlenecek maaş zammı uygulamasına ve ülke kalkınmasından emeklilere de pay verilmesi uygulamalarına geçilmesinin gerektiğini belirterek, “Talebimiz, acilen en düşük emekli maaşlarının mevcut asgari ücret rakamlarına çekilmesi ve emekli maaş bağlama statüsünde yüzde 30’lara kadar düşürülen oran uygulamasına derhal son verilmesidir.” dedi.

“İşsizlerden sonra en yoksul kesim emekliler”

Böylesi uygulama ve oranlarla ortaya çıkan eşitsiz ve adaletsiz uygulamalar yüzünden haksız ve gerçekçi olmayan farklı maaş uygulamalarının yeniden düzenlemesinin kaçınılmaz olduğunu söyleyen Onayman, “Derhal intibak düzenlenmesine gidilmeli, ayrıca emeklilerimize nefes alabilmelerini kolaylaştırmak için yılda 4 maaş tutarında ikramiye ödenmelidir.” açıklamasında bulundu.

Günay Onayman, “Şu an ülkemiz işsizlerinden sonra gelen en mağdur ve en yoksul kesimlerin başında sayıları 13 milyonu aşan emekliler gelmektedir. Emeklilerimizin yaklaşık yüzde 80’i asgari ücret ve açlık sınırı altında, tamamına yakını ise yoksulluk sınırı altında aldıkları maaşlarıyla adeta yaşama tutunma mücadelesi veriyor. 2 milyon civarındaki emekli ise, yapılan bu yüzdelik zamlardan yararlandırılmayıp, ayni şekilde bin 500 lira maaş almaya devam etmektedir.” ifadelerini kullandı.

Emekli ve yaşlılardan “Muayene, ilaç, tedavi ve katkı payları alınmamalıdır”

Emekliler, aldıkları üç kuruş maaşlarını fiziki durumları gereği sık sık hastalanmaları ve salgından korunma adına beslenme, barınma, ilaç ve tedaviye dair harcamalarla sefil bir yaşam sürdüklerini vurgulayan Onayman, “Bu kitlenin sağlıklarını kısmen de olsa koruması amacıyla, iktidarca acilen gerekli müdahaleler ve hayati kararlar yürürlüğe sokularak, sağlık hizmetleri tamamen kamusal ve ücretsiz ulaşılabilir ve nitelikli  olmalı, ayrıca hastanelerde özellikle yaşlı emekli  bireylerin rahatlıkla muayene ve tedavilerinin yapılabilmesi için özel ‘geriatri’ servislerinin hizmete açılması sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.

Emeklilerin ve emekçilerin sırtından saltanatlarını sürdürenlere seslenen Onayman, “Emekliyiz, insanız ve insanca yaşanacak bir gelirimiz, insanca yaşanacak bir hayatımız olsun istiyoruz. Mutfakta yangının olduğu, artık markete gidemez, çarşıya çıkamaz olduğumuz bir dönemden geçiyoruz. İktidar eliyle yaratılan ve sürdürülen bu yıkım politikaları biz emeklileri ve emekçileri açlığa ve yoksulluğa mahkum eden bir yaşamı ve bizlerin bu ülkede ikinci sınıf vatandaş konumuna getirdiği ve değersizleştirildiğimizi ortaya koymaktadır.” açıklamasında bulundu.

Sacit Çam, “Bize ölün demekten öteye geçemediler”

Konuyla ilgili derğerlendirmede bulunan Disk Emekli-Sen Bursa Şube Başkanı Sacit Çam ise belirlenen zam oranının yok hükmünde olduğunu vurgulayarak, “Ocak 2021 için öngörülen yüzdelik oranlarında emekli ücretleri zammı bu bağlamda hiçbir iyileştirme ifade etmemekte; gerçek enflasyonun dahi altında kalmakta, geçtiğimiz temmuz ayında bin 500 liranın altında ücret alan emeklilerin yine bin 500 liranın üzerinde bir emekli ücreti alamayacaklarını söylemekten ve ancak biz emeklilere ‘ölün’ demekten öteye geçmemektedir.” dedi.

13 milyon işçi ve emekçi emeklileri olarak kararlı olduklarını ve mücadeleden vaz geçmeyeceklerini söyleyen Çam taleplerini şu şekilde açıkladı: “Emeklilikte insan onuruna yarışır ücret almak. Emekli ücretlerinin sadece enflasyona endeksli değil; milli gelir artışı da göz önüne alınarak belirlenmesi ve asgari ücretin altında aylık emekli ücreti belirlenmemesi. Emekli ücretli arasındaki farklılıkların giderilmesi için acilen bir intibak yasasının hayata geçirilmesi. Emeklilikte yaşa takılanlar adı altında yaratılan sorunun biran önce eşitlikçi bir biçimde çözüme kavuşturulması.”

Reva görülen insanlık dışı zamların karşısında, yılgınlığa kapılmadan meşru ve demokratik hak mücadelesini vermeye devam edeceklerini belirten Çam, “Disk Emekli Sen olarak, örgütlenmeye ve taleplerimizden geri adım atmadan mücadelemizde bayrağı yükseltmeye devam edeceğiz. Pandemi süresinde 65 yaş için uygulanan sokağa çıkma yasağının gözden geçirilmesini ve insan hak ve özgürlüklerinin korunarak tedbirlerin alınmasını talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“deveyi hamuduyla yutuyorlar”

Yapılan zammı yetersiz bulduğunu belirten emekli vatandaş, “24 yıllık emekliyim. Elektriğe, doğalgaza, zam yaptılar. Biz onlar gibi on yerden maaş almıyoruz, aldığımız bir emekli maaşı. Yukarıdakiler deveyi hamuduyla yutuyor bize de üç beş kuruş veriyorlar. Zamlarından da verdiklerinden de yönettiklerinden de hiçbir şeylerinden memnun değilim. Geçim çok zor, herkes yokluktan ağlıyor.” açıklamasında bulundu.

Başka bir emekli ise, “Emekli maaşına yaptıkları zammı ekmek zammıyla geri aldılar, diğer zamları saymıyorum bile. En azından emekli maaşı en az asgari ücret seviyesine getirilmeliydi. Bütçe sıfırlandığı için her şeye zam yaparak devlet gelir elde etmeye çalışıyor.” şeklinde konuştu.

Enflasyonun gerçeği yansıtmadığını vurgulayan vatandaş, “Zamlı maaş elimize ulaşmadan eriyip gitti.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>