Haberde Bursa

Emniyet genelgesinin ardından 1 Mayıs’ta Gazeteciler neler yaşadı!..

02.05.2021

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün genelgesini gerekçe gösteren polis, gazetecilerin görüntü almasını engelledi. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 27/04/2021 tarih ve 2021/19 sayılı “Ses ve Görüntü Kaydı Alınması” başlıklı Genelgesinin ardından 1 Mayıs’ta gazetecilerin çalışmalarının engellendiği görüldü. 1 Mayıs’ta görev yapan gazetecilerin söz konusu genelge öne sürülerek, gazetecilik faaliyetlerinin engellenmesi basın meslek kuruluşları ve sendikalar tarafından kınandı.

Dünya e-Basın Konseyi Başkanı Hasan Taşkın, Basın özgürlüğünün Anayasal güvence altında olduğunu ifade ederek,  “Anayasa’nın 28. Maddesi ‘Basın hürdür ve sansür edilemez. Devlet de bu özgürlüğü sağlamak ile mükelleftir’ der.” Devlet görevlileri Anayasa’ya uymak zorundadır. Anayasa’nın özgür bıraktığı basının engellenmesi kabul edilemez” dedi.

1 Mayıs günü Ankara’daki eylemlerde görüntü almaya çalışan Ajans Bizim Muhabiri Mustafa Turan ve Yol TV Muhabiri Özge Uyanık’ı polis “Çekim yapmıyorsunuz” diye engellemek istedi. “Neye göre?” diye soran Uyanık’a, polis memuru, “Daha dün genelge yayınlandı” cevabı verdi. Uyanık basın kartını göstermesine rağmen polis, Uyanık’ın telefonunu yere attı ve çektiği videoyu silmeye çalıştı.

Basın açıklamasına giden Gazeteci Mustafa Turan’a “sarı basın kartı olmadan çekim yapamazsınız” diyen polise genelge maddelerini göstermek isteyince Polislerden biri “Buradan uzaklaşın öteye gidin” diyerek yanıt verdi.

Gazeteci Sultan Eylem Keleş, Taksim’e çıkmak isteyenlere polis müdahalesini görüntülerken alandan uzaklaştırıldı. ”Gazeteciyiz, işimizi yapıyoruz” diyen Keleş’e polisler ”Burası bizim güvenli alanımız, genelge talimatı geldi” dedi.

DİSK Basın-İş, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “1 Mayıs’ta çekim yapan gazeteci arkadaşlarımız polis tarafından engelleniyor, üyemiz Sultan Eylem Keleş’in ”Gazeteciyiz, işimizi yapıyoruz’ itirazı üzerine polisler ”Genelge talimatı var” dedi. Tekrar ediyoruz; Emniyet’in genelgesiyle gazetecilik faaliyeti engellenemez!” diyerek tepki gösterdi.

TEPKİ ÇEKEN GENELGE

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş’ın imzasıyla yayımlanan genelgede, eylemler sırasında polislerin görüntülerini ya da seslerini kaydeden kişilerin engellenmesi ve haklarında adli işlem yapılmasına karar verildiği bilgisi yer alıyor.

Söz konusu genelgede, görevli polislerin ve sivillerin ses ve görüntü kayıtlarının sosyal medyada paylaşılmasının, “özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği” savunulurken, ses ve görüntü almanın da görevi yapmayı engellediği öne sürüldü.

Genelgede, “Personelimizin görevini ifa ederken bu tür ses ve görüntü alınmasına tevessül edecek danışlara fırsat vermemeleri, eylemin veya durumun niteliğine göre kayıt yapan kişileri engellemeleri, kanuni şartlar oluştuğunda adli işlem yapmaları gerektiği hususlarında tüm personelimizin bilgilendirilmesi” ifadelerine yer verildi.

Genelgeye gazeteciler, Dünya e-Basın Konseyi ile basın meslek örgütleri ve sendikalar tepki göstermişti.

Mustafa Turan / Ankara

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>