Haberde Bursa

Esnafı perişan ettiler

26.10.2022

CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, uygulanan yanlış politikalar nedeniyle büyükbaş hayvan yetiştiricileri gibi küçükbaş hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin de ciddi zarar ettiğini söyledi. Sarıbal, artan maliyetler karşısında küçükbaş hayvancılık yapan çiftçilerin kuzu başına 600 lira ile 1000 lira arasında zarar ettiğini vurguladı.

Sarıbal, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın gözaltına alınmasını eleştiren Sarıbal, AKP Genel Başkanının hedef göstermesi ile gazetecilerin bilim insanlarının gözaltına alınmasının fikrini söylemek, eleştiride bulunmak isteyenlere gözdağı olduğunu ifade etti. Sarıbal, “Davet etseler gelip ifade verecek TTB gibi bir kurumun başında bulunan bir bilim insanın gözaltına alınması doğru değildir” dedi.

8 köy mağdur ediliyor

Sarıbal, seçim bölgesi Bursa’daki mağduriyetlere neden olan iki konuyu da gündeme getirdi. Bunlardan ilki Bursa’nın Gürsu İlçesi Kazıklı Mahallesi’ne yapılmak istenen çöp aktarma tesisiydi. Sarıbal, Bursa’nın önemli tarımsal üretim bölgelerinden olan alanda çöp tesisi yapılmasının bölgedeki 8 köyün tarımsal üretimine zarar vereceğini belirterek, “Ülkemizin en kaliteli meyvelerinin yetiştirildiği bir alana çöp aktarma alanı kurulması kabul edilemez. Buraya yapılmak istenen çöp aktarma merkezi burayı kirletecek” diye konuştu. Rüzgârın hâkim olduğu bir yerde çöp tesisinin kurulması kararından dönülmesi çağrısında bulunan Sarıbal, “Burası çöp aktarma yeri olarak kullanmaya uygun değil. Yetkililer bölge halkından, ilgili sivil örgütlerden görüş alıp söz konusu tesisin kurulabileceği uygun yer bulabilir” dedi.

Esnafı perişan ettiler

Sarıbal’ın Bursa ile ilgili dile getirdiği diğer konu ise Bursa merkezinden Şehir Hastanesi’ne ulaşımı sağlamak için Bursa Emek-YHT Gar-Şehir Hastanesi Metro Projesiydi. Şehir Hastanesinin yapılmadan söz konusu raylı sistemlerin bitirilmesi gerekirken, Hastane yapıldıktan sonra raylı ulaşım yapılmaya çalışıldığını ifade eden Sarıbal, “Yanlış planlamanın cezasını şimdi bölgedeki esnaf çekiyor. 45 günde bitirileceği söylenen inşaat 45 gün doldu ama daha bir tarafın kazıkları bile çakılmadı. Ne zaman biteceği de belli değil. Bölgedeki 150’den fazla esnaf inşaatın başladığı günden beri zarar ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bu insanların zararını karşılamak için gereken adımı atmalıdır” görüşünü dile getirdi.

Yanlış kararlar küçükbaş hayvancılığı bitiriyor

Sarıbal’ın, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında ağırlık verdiği konu ise küçükbaş hayvancılık yapan çiftçilerin yaşadıkları sorunlardı.

Uygulanan yanlış politikalar nedeniyle büyükbaş hayvan yetiştiricileri gibi küçükbaş hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin de ciddi zarar ettiğini söyleyen Sarıbal, “İktidar öylesine üst üste hatalar yaptı ki şu anda süt ve kasaplık büyükbaş hayvancılıkta nasıl derin bir sorun var ise bunun çok daha fazlası küçükbaşta var” dedi.

2019 yılında yapılan Tarım Şurası’nda küçükbaş hayvan sayısının ülke nüfusa denk gelecek sayıya çıkarılacağı söylendiğini ancak açıklanan küçükbaş hayvan sayısın 58 milyon olduğunu söyleyen Sarıbal, “Bu rakam da kesinlikle doğru değil” dedi.

Son yıllarda yapılan küçükbaş hayvan ihracatı kısıtlamaları yurt dışı pazar kaybına neden olduğunu ve üreticiyi mağdur ettiğini aktaran Sarıbal, Et Süt Kurumu ve Tarım Kredi Kooperatifi marketlerinin ucuza et satması gibi kararların sektöre zarar verdiğini anlattı.

300 koyuna bir araba

Küçükbaş üreticisinin bundan birkaç yıl önce 1 koyun sattığında 1 ton arpa alırken, bugün 1 ton arpa için 3 koyun satmak zorunda kaldığını kaydeden Sarıbal, aynı şekilde bir yıl önce 100 baş küçükbaş hayvanla bir araba alabiliyorken, aynı arabayı bugün alabilmesi için 300 küçükbaş hayvan satmak zorunda kaldığını ifade etti.

Artan yem maliyetleri karısında küçükbaş hayvan üreticisinin her gün zarar ettiğini belirten Sarıbal, “Küçükbaş hayvancılık yapan çiftçilerin bugün kuzu başına 600 lira ile 1000 lira arasında zarar ediyor. Üretici artık damızlıklarını, koyunlarını satma noktasına geldi. Üretimde çıkmaya başladı. Sektördeki en önemli tehlike bu. Çiftçi etin kilosunu 120 liranın altında sattığı sürece zarar etmeye devam edecek. Bu alanda ciddi bir desteklemeye ihtiyaç var” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>