Geleceğin Bilim insanları sahnede
Görükle Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, öğretmenlerinin danışmanlığında hazırladıkları birbirinden güzel ve ilginç projeleri, TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’nda sergiledi.
TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarının açılışına, Nilüfer İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Sakarya, Emekli İl Milli Eğitim Müdürü Zeki Baştürk, Sendika başkanları, bölge okul müdürleri, bölge mahalle muhtarları, öğretmen, öğrenciler ve velilerin katılımıyla gerçekleştirildi.
Programın konuşmasını Okul Müdürü Girne AĞCİHAN COŞKUN yaptı. Bilim fuarlarının öneminden bahseden Coşkun, “Bu tür etkinlikler hayal gücü ile yaratıcılığın birleşimidir. Öğretmenlerimizin amacı yaratıcılığın ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktır. Projelerimiz Proje yürütücüsü Hafize Akay öncülüğünde Tasarım, Araştırma ve inceleme olmak üzere üç başlıktan oluşmaktadır. öğretmen ve öğrencilerin gayretli çalışmaları ile ortaya çıkan bu projelerin bilim ve teknikte yeni buluşlara kapı aralamasını temenni ederim Emeği geçen öğretmen ve öğrencilerimize teşekkür ederim” dedi.
Açılış konuşmasının ardından davetliler fuarın açılışını gerçekleştirdi. Öğrenciler tarafından sunumu yapılan projelerde Tübitak temsilcileri ve gelen ziyaretçiler, öğrencilerin danışman öğretmenlerle birlikte hazırladıkları çalışmaları gezerek projeler hakkında öğrencilerden bilgi aldı. Büyük bir beğeni ile karşı karşıya kalan misafirler, 11 Hazirana sürecek fuarda birbirinden çeşit projeleri görme imkanı bulacak.
Bilim fuarında Kimya alanında 4, biyoloji alanında 2, tarih alanında 1, beden alanında 1, çocuk gelişimi alanında 2, gıda teknolojileri alanında 2, müzik alanında 1, edebiyat alanında 1, proje olmak üzere toplam 16 projeyi 45 öğrenci 11 danışman öğretmenin nezaretinde özverili çalışmalarını ortaya koydular.
4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı Nedir ?
4006 TÜBİTAK Bilim Fuarları Destekleme Programı ile, 5-12. sınıf ilk ve ortaöğretim öğrencilerinin bilimsel çalışmalar gerçekleştirme konusunda teşvik edilerek, soru ve sorunlara çözüm bulma yoluyla bilimsel süreç becerilerinin kazandırılmasına katkı sağlanması; farklı bilişsel, duyusal ve psikomotor seviyedeki her öğrenciye proje hazırlama fırsatının sunulması; bilimsel araştırma yöntem ve tekniklerinin, raporlamanın ve sunum becerilerinin öğrencilere kazandırılması; öğrenciler üzerindeki yarışma baskısının ortadan kaldırılarak takım çalışması içerisinde proje hazırlama konusunda yeni ortam ve olanakların sağlanması amaçlanmaktadır.
4006 TÜBİTAK Bilim Fuarları Destek Programına aşağıdaki kurum/kuruluşlar başvuru yapabilir.
- 5-12. sınıflar arasında eğitim öğretim hizmeti veren devlet okulları
- Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM)
- Öğretim programlarında Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik, Türkçe vb. derslerden en az üçüne yer veren Mesleki Eğitim Merkezleri
- Bünyesinde 5-12. sınıfların eğitim gördüğü görme, işitme ve zihinsel engelli devlet okulları
Proje yürütücüsü kurum/kuruluşta kadrolu ya da tam zamanlı görevli bir öğretmen proje yürütücüsü olabilir. Proje yürütücüsü kurum ve kuruluş müdürü veya müdür yardımcıları ve ücretli öğretmenler proje yürütücüsü olamaz.
Başvuru Koşulları
Bilim Fuarları, “Başvuru Koşulları” başlığı altında belirtilen kurum/kuruluşlar bünyesinde; “Tematik Alt Proje Alanları” tablosunda belirtilen alanlarda; 5-12. sınıf öğrencileri tarafından proje hazırlama süreçleri takip edilerek hazırlanmış alt projelerden oluşan ve program amaçları çerçevesinde düzenlenen faaliyetleri kapsar.
Bilim Fuarı, aşağıdaki alanlardan en az beş (5) tanesini içeren alt projelerden oluşur:
- Aile İçi İletişim
- Akıllı Ulaşım Sistemleri
- Algoritma/Mantıksal Tasarım
- Artırılmış, Sanal ve Karma Gerçeklik
- Bağımlılık ve Bağımlılıkla Mücadele
- Bilim İletişimi
- Bilim Tarihi ve Felsefesi
- Biyoçeşitlilik
- Biyotaklit
- Büyük Veri ve Veri Madenciliği
- Değerler Eğitimi
- Dijital Dönüşüm
- Dil ve Edebiyat
- Doğal Afetler ve Afet Yönetimi
- Doğal Miras ve Doğal Kaynaklar
- Ekolojik Denge
- Finansal Okuryazarlık
- Genetik ve Biyoteknoloji
- Gıda ve Gıda Arzı Güvenliği
- Giyilebilir Teknolojiler
- Göç ve Uyum
- Görsel ve İşitsel Sanatlar
- Görüntü, Ses ve Yazı Tanıma ve İşleme Teknolojileri
- Halk Sağlığı ve Koruyucu Sağlık Hizmetleri
- Havacılık ve Uzay
- İnsan Hakları ve Demokrasi
- Kültürel Miras
- Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji
- Medya Okuryazarlığı
- Milli Teknoloji Hamlesi
- Nesnelerin İnterneti
- Okul Dışı Öğrenme Ortamları
- Robotik ve Kodlama
- Sağlıklı Yaşam ve Beslenme
- Sağlık ve Biyomedikal Cihaz Teknolojileri
- Siber Güvenlik
- STEAM
- Su Okuryazarlığı
- Sürdürülebilir Kalkınma
- Tarım ve Hayvancılık Teknolojileri
- Uzaktan Eğitim
- Yapay Zekâ
- Yenilenebilir Enerji
Proje Destek Miktarı
Destek miktarı, değerlendirme sonucuna göre her bir Bilim Fuarı için 2.000 TL (KDV dâhil) sabit destek ve sergilenecek her bir alt proje başına 200 TL’lik (KDV dâhil) tutardan oluşur.
Proje destek tutarı, sözleşmenin taraflarca E-imza ile imzalanmasından sonra, proje yürütücüsünün TÜBİTAK’a bildirdiği hesaba aktarılır. Sonuç raporunun kabulü halinde ise, proje yürütücülerine toplam destek miktarının %5’i kadar PTİ ödenir.
Ajans Bizim / Mustafa Turan