Haberde Bursa

Geliyorum Diyen Facia!

08.11.2020

Bursa’da Akpınar Mahallesi Kentsel Dönüşüm Sosyal Dayanışma Derneği üyeleri binlerce kişinin yaşadığı 1050 konutlar Sitesi’nin bir an önce kentsel dönüşüme girmesini istiyor. Mülk sahipleri adına açıklama yapan Dernek Başkanı Mutlu Altın, “Tek temennimiz deprem ile birlikte gelecek felaket olmadan önce Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ve Başkan Alinur Aktaş’ın akılcı ve adil davranarak konuya yaklaşmasıdır” dedi. 35 yıl önce 50 daire olarak yapılan 1050 Konutlar Sitesi’nde bugünlerde yaklaşık 10 bin kişi yaşıyor. Daha önce de Marmara Depremi’ni yaşayan bölge, İzmir Depremi sonrası diken üstünde yaşamaya başladı. Çünkü yaşlanan binaların kolonları, temeli, duvarları çatlamış durumda. Yaşanan en küçük depremi bile çok güçlü hisseden bölge sakinleri binaları her an göçecek korkusuyla yaşıyor. Akpınar Mahallesi Kentsel Dönüşüm Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Mutlu Altın, 7 yıl önce Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından gündeme getirilen fakat sonrasında yine Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından sonuca kavuşturulamayan Akpınar Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi’ hakkında basın açıklaması yaptı.

BİNALAR BETON ÖZELLİĞİNİ YİTİRDİ


Bölgedeki bazı binaların karot testlerinin yapıldığını söyleyen Altın, test sonuçlarına göre binaların beton özelliklerini yitirdiğini belirtti. Kentsel dönüşüm yapılması için Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile görüştüklerini, Bakanlığın, Akpınar’daki kentsel dönüşümü Emlak Konut aracılığıyla kat maliklerine yansıtılacak olan 120 ila 150 bin arasında bir katkı payı ödemesi ile yapılabileceğini bildirdiğine dikkat çeken Dernek Başkanı Altın, mülk sahiplerinin gelirleri nedeniyle bu teklife sıcak bakmadığını kaydetti.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ALİNUR AKTAŞ’A ÇAĞRI

Akpınar Kentsel Dönüşüm Derneği ile İMSİAD arasında yapılan ön protokole tüm tarafların onay verdiğini ve Mimar Şenol Şimşek tarafından hazırlanan projenin hayata geçirilmesini istediklerini belirten Altın, bu konuda Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a çağrı yaptı.

Haklarının korunarak kentsel dönüşüm yapılması için imza kampanyası başlattıklarını belirten Akpınar Mahallesi Kentsel Dönüşüm Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Mutlu Altın, şunları söyledi:

“Bursa Büyükşehir Belediyesi önderliğinde, tüm Akpınar’ın ve Bursa’nın kazandığı, Türkiye’ye örnek bir kentsel dönüşümün gerçekleşmesi adına Sayın Başkanımız Alinur Aktaş’ın elini taşın altına sokmasını beklerken, önceki gün basın aracılığı ile Sayın Alinur Aktaş’ın vermiş olduğu cevap bizleri derinden üzmüştür. Geçtiğimiz hafta İzmir’de meydana gelen depremden sonra Akpınar Mahallesi halkı kentsel dönüşüm taleplerinin gerçekleşmemesi sebebiyle sosyal medyada Sayın Aktaş’a korkularını dile getirdiler. Bunun üzerine önceki gün Sayın Aktaş’ın basın aracılığı ile bizlere vermiş olduğu cevaba hitaben kamuoyunu aydınlatmak adına sizlerle paylaşmak istediğimiz bazı konular vardır.

‘BİZLER BURADA TİCARET YAPMIYORUZ’

Akpınar halkını ifade eden dernek yönetimi için ‘Bu Arkadaşlar’ ve ‘Bunlar’ kelimesini kullanarak hitap etmesi bizleri üzmüştür. Akpınar halkı hiçbir zaman, hiçbir projede üste para istemediği halde Sayın Aktaş’ın yaptığı açıklamada bizlerin para istediğini ifade etmesi talihsiz bir açıklama olmuştur. Sayın Aktaş’ın proje sonunda evlerimizin kazanacağı değer üzerinden yaptığı açıklama da hiç doğru olmamıştır. Bizler burada ticaret yapmıyoruz. Bizler dönüşümden sonra da bu evlerde oturacağız. Sayın Aktaş evlerimizin mevcut değerinin 180-200 bin TL olduğunu belirtmiş. Ancak bugün itibariyle evlerimizin mevcut değeri 300-350 bin TL civarındadır. Eğer bizlerin ekonomik gücü yerinde olsa evlerimizi satar üzerine de 120-150 bin TL ekleyerek Bursa’nın istediğimiz bölgesinde ev sahibi olabiliriz. Sayın Kurum Ankara’ya gittiğimizde 120-150 bin TL katkı payı verdiğimiz takdirde Emlak Konut aracılığı ile kentsel dönüşümü yapabileceklerini söylemişti. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bizlerin böyle bir para ödeme gücü olsa idi, devletimizin düşük kredi oranları ile vermiş olduğu kentsel dönüşüm kredisine başvuru yaparak mevcut evlerimizin mevcut yerlerinde dönüşmesini sağlardık. Fakat hiçbirimizin böyle bir finansal gücü olmadığı için bedel ödemeden kentsel dönüşüm istiyoruz. Sayın Aktaş yaptığı açıklamada Bakanlık tarafından istenilen paranın 12 yılda su faturası öder gibi ödeneceğini dile getirmiş. Buradan kısaca bir hesap yapar isek; eğer aldığımız krediyi faizsiz sabit ödeme ile yaptığımızı düşünürsek ayda ödeyeceğimiz taksit tutarı yaklaşık 850 TL olacaktır. Sayın Bakan Bey, bize yaptığı açıklamada bu oranın TEFE-TÜFE oranında artacağını belirtmişti. Buradan yola çıkarsak sürekli artan bir taksit ödemesi bizi beklemektedir.

Sayın Aktaş sıfır risk ile bu işlerin nasıl olacağını bizlere sormuş. Şu ana kadar yaptığımız açıklamada ve kendisi ile yaptığımız tüm toplantılarda nasıl yapılabileceğini burada olduğu gibi kendisine ifade etmemize rağmen bir türlü ortak bir noktada buluşamadık. Sayın Aktaş, İzmir depremini fırsat bilip kendisine yöneltilen eleştirileri haksız buluyormuş, aksine biz bu çekincelerimizi ve korkularımızı sürekli kendisine ilettik. Sayın Aktaş, sürekli bir ’emsal’ terimi kullanarak bizlere cevap vermeye çalışıyor. Fakat hiçbir emsal insan hayatının önüne geçemez. Ayrıca Akpınar için telaffuz edilen emsalden daha fazlası Türkiye’de yapılan birçok kentsel dönüşümde halen kullanılmaktadır. Örnek; Antalya’da yapılan kentsel dönüşüm projesi…

Doğanbey ve Ataevler Bölgesi’nde yapılan kentsel dönüşümler ile bizim önerdiğimiz taslak projenin hiçbir alakasının olmadığını, aksine onlar gibi olmak istemediğimizi sürekli ifade ediyoruz. Son olarak eklemek isterim ki; insan canı, para ve siyaset üstü bir konudur. Deprem olduktan sonra gelecek hiçbir siyasetçinin taziye mesajının önemi yoktur. Bu yüzden tek temennimiz deprem ile birlikte gelecek felaket olmadan önce Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ve Başkan Alinur Aktaş’ın akılcı ve adil davranarak konuya yaklaşmasıdır.”

‘KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ASIL AMACI RİSKİ ORTADAN KALDIRMAKTIR”’

Birinci derece yakınlarından dolayı hak sahibi olduğunu belirten projenin mimarı Şenol Şimşek, proje hakkında bilgi verdi.

Şimşek, “Kentsel dönüşümün asıl amacı riski ortadan kaldırmaktır. 40-50 yıl önce yapılaşmış bir kent parçasının bugünkü çağdaş koşullarda başka ihtiyaçları var. Ama bu güne kadar maalesef 3 apartmanı yık, 3 apartmanı yap. Emsali biraz arttır. Böyle yapıldığı için bugün bizim yaptığımız kentse dönüşüm projesinin taslağı algılanabildiğini düşünmüyoruz. Hem teknik insanlar tarafından hem de yerel yönetimler tarafından” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>