Haberde Bursa

Gündoğdu Mobilya enflasyonla mücadele için kolları sıvadı

11.01.2023
Enflasyonla mücadelede farklı sektörlerden atılımlar devam ediyor. 2022 yılını beklentilerin üstünde tamamlayan ve 2023te 10 milyar dolarlık ihracat hedefleyen Türk mobilya sektörünün köklü şirketlerinden Gündoğdu Mobilya, enflasyonla mücadele için kolları sıvadı ve tüm ürünlerde fiyatlarını sabitlerken birçok üründe de indirime gitti. Enflasyonla mücadelede kararlı olan Gündoğdu Mobilya, 130 olan mağaza sayısını 2023 yılında 200e çıkararak istihdama da katkıda bulunmayı hedefliyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022’de yıllık bazda enflasyon oranını yüzde 64,27 olarak açıkladı. Birçok sektör yüksek enflasyonla mücadele için kolları sıvarken bir atılım da mobilya sektöründen geldi. Yarı asıra yaklaşan deneyimiyle sektörünün öncüleri arasında yer alan Gündoğdu Mobilya, tüm ürünlerinde fiyatları sabitlediğini duyurdu. Enflasyonla mücadeleye tam destek veren şirket ayrıca bazı ürünlerinde de indirime gitti.

Gündoğdu Mobilya Yönetim Kurulu Üyesi Okan Gündoğdu, Türk mobilya sektörünün pandemi döneminde dahi ihracatla büyüme kaydettiğini belirterek, yurt içinde ve dışındaki pazarlara sunduğu ürünlerle son dönemde hedefleri tutturduğunun altını çizdi. Sektörün 2023 yılında 10 milyar dolarlık ihracat hedefine odaklandığını belirten Okan Gündoğdu, Türkiye’nin 2022 yılında ihracata ilk 10 ülke arasında girdiğini hatırlatarak şunları söyledi:

Mobilya sektörü olumsuzlukları lehine çevirdi

“Türk mobilya endüstrisi genelde geleneksel yöntemlerle çalışan atölye tipi, küçük ölçekli işletmelerin ağırlıkta olduğu bir görünüme sahip. Buna karşın özellikle son yıllarda küçük ölçekli işletmelerin yanı sıra, orta ve büyük ölçekli işletmelerin de sayısı artmaya başladı. Fabrikasyon üretim yapan firmaların sayısı her geçen gün artıyor. Türkiye’nin mobilya ihracatı 2001 yılında 192 milyon dolar olarak gerçekleşirken, 2021 yılında önemli oranda artarak 4 milyar 788 milyon dolara ulaştı. Pandeminin olumsuz etkilerine rağmen 2020-2021 yılında mobilya ihracatı geçen senelere göre %23 oranında artış kaydetti ve dünya genelinde pazar payını her geçen yıl büyüttü. Başta pandemi süreci olmak üzere malzeme kıtlığı, nakliye kesintileri ve talep dalgalanmaları gibi olumsuzluklarla rağmen Türk mobilya sektörü büyüme trendini sürdürdü ve tüm bu olumsuzlukları lehine çevirdi. Şimdi de sıra enflasyonla mücadeleye geldi. Gündoğdu Mobilya olarak enflasyonla mücadeleye tam destek vermek için birtakım atılımlarda bulunduk ve tüm ürünlerde fiyatları sabitledik. Bununla da yetinmedik, bazı ürünlerde de indirime gittik.”

Mevcut piyasa şartlarına göre kısa süreliğine fiyatlarını sabitlediklerini ve bu şekilde enflasyonla mücadelede örnek bir duruş sergileyeceklerini ifade eden Gündoğdu Mobilya Yönetim Kurulu Üyesi Okan Gündoğdu, başta mobilya sektörü olmak üzere tüm sektörleri enflasyonla mücadeleye davet ederek sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“İç pazarda sağlanacak başarı hem sektör hem de milli gelir için hayati önem taşıyor”

“Sektör olarak verimli bir yılı geride bıraktık. Yeni yıla da büyük hedeflerle giriyoruz. Türk mobilya sektörü, dünya piyasasında büyümesini sürdürüyor. Bizler de bu büyüme trendini yakından takip ediyoruz ve hedeflerimizi ona göre belirleyip stratejilerimizi ona göre geliştiriyoruz. Dış pazardaki büyümeyi sürdürürken iç pazarı da gözetiyoruz. İç pazarda sağlanacak başarı hem sektör hem de milli gelir için hayati önem taşıyor. Bunu da göz önünde bulundurarak iç pazarı hareketlendirmek, enflasyonla mücadeleden geçiyor. Biz Gündoğdu Mobilya olarak elimizi taşın altına koyduk. Tüm imkânları kullanarak hatta zorlayarak milli gelire ve vatandaşlarımıza destek olmak için önemli atılımlar gerçekleştiriyoruz. Bu amaçlar doğrultusunda inanıyorum ki enflasyonu kısa sürede aşağıya doğru çekeceğiz.”

Enflasyonla mücadele ederken istihdama yönelik hamleler de hayata geçirdiklerini söyleyen Okan Gündoğdu, 2023 yılında mağaza sayılarını da 200’e çıkarmayı hedeflediklerini ve bu sayede Cumhuriyet’in 100. yılında hem iç hem de dış piyasada Türkiye’nin ekonomik büyümesine katkıda bulunacaklarını sözlerine ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>