Halı saha işletmecileri açılacakları günü bekliyor!
Tam kapanma sürecinin ardından 17 Mayıs’ta bazı işletmeler tekrar açıldı ama halı sahalar hala kapalı. Halı Sahacılar Derneği Başkanı Yüksel Bulut, “Tek derdimiz tek çabamız 1 Haziran’da açılmak. Bu süreçte vergilerimizi ödüyoruz. Bazı borçlarımızı yapılandırdık ama şimdi ödeyemiyoruz. Bankadaki kredilerimizi ödeyemiyoruz. Faizsiz öteleme istiyoruz. Salon sporları yüksek gelirlilerin, halı sahalar ise düşük gelirli insanların sporu. Gerçekten bizim saatlik ücretlerimiz uygun ve herkes gelip oynayabiliyor. Bir spor salonuna şu an kimse gidemiyor çünkü fiyatlar yüksek. Bu arada HES kodunu uygulayan ilk sektör biziz. Soyunma odalarımızı ve duşlarımızı kapattık. Müşterilerimiz formalarıyla geliyor ve maç yapıp hemen gidiyorlar. Açık olan hiçbir yerde virüs yok ama ne hikmetse halı sahalarda virüs var” dedi.
GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN bursadabugun.com
17 Mayıs ile 1 Haziran arasındaki kademeli normalleşme döneminde halı sahalar kapalı olacak ve 1 Haziran’da sürenin dolmasıyla vakaların durumuna bakılarak halı sahaların açılıp açılmayacağı konusunda yeni karar alınacak.
“HES KODUNU UYGULAYAN İLK SEKTÖR BİZİZ”
Sıkıntılı günler yaşayan Halı Sahacılar Derneği Başkanı Yüksel Bulut , “Biz geçtiğimiz mart ayından beri kapalıyız. 13 ay oldu. En büyük sıkıntımız ise devlet büyüklerimizin bizi bir türlü görmemesi. Kapanma sürecinde ilk önce bizi öne sürüyorlar ama destek paketi açıklandığı zaman halı sahaların ‘h’si geçmiyor. Bursa’da 140 tane Türkiye’de ise 13 bin sahamız var. Spor okullarıyla beraber 500 bin aileye hizmet veriyoruz ve bu 500 bin aile bizim sektörümüzden ekmek yiyor. 1-2 ay idare ederiz dedik ama ekonomimiz çöktü. Evini, arabasını satan arkadaşlarımız oldu. Açılma süreçlerinde biz de açılmak istiyoruz sadece. Tek derdimiz tek çabamız 1 Haziran’da açılmak. Bu süreçte vergilerimizi ödüyoruz. Bazı borçlarımızı yapılandırdık ama şimdi ödeyemiyoruz. Bankadaki kredilerimizi ödeyemiyoruz. Faizsiz öteleme istiyoruz. Bakın salon sporları yüksek gelirlilerin, halı sahalar ise düşük gelirli insanların sporu. Gerçekten bizim saatlik ücretlerimiz uygun ve herkes gelip oynayabiliyor. Bir spor salonuna şu an kimse gidemiyor çünkü fiyatlar yüksek. Bu arada HES kodunu uygulayan ilk sektör biziz. Soyunma odalarımızı ve duşlarımızı kapattık. Müşterilerimiz formalarıyla geliyor ve maç yapıp hemen gidiyorlar. Açık olan hiçbir yerde virüs yok ama ne hikmetse halı sahalarda virüs var. Bizim işletmemizde açık havada. Biz neden kapatılıyoruz” şeklinde konuştu.
“HALI SAHALAR ZATEN AKŞAM 19.00’DAN SONRA İŞ YAPABİLİYOR”
Bursa’da halı saha ve kafe işleten Sadık Benzer, “14 aydır kapalıyız ve 14 ay içerisinde sadece 2 ay açabildik. 2 ay açtığımız zaman da saat kısıtlaması oldu. Halı sahalar zaten akşam 19.00’dan sonra iş yapabiliyor. Haliyle açılmanın bizlere bir katkısı olmadı. 14 ay çok uzun bir zaman. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Ben kafe, restoran ve halı saha işletmeciliği yapıyorum. 1 Haziran’ı ve halı sahaların açılmasını bekliyorum. Kış ayı bizim için çok zorlu geçti. İnşallah açılırız ve çalışanlarımızın maaşlarını ödeyebiliriz. Şu an belediye bizden kira almıyor ama özel yerlere kira ödeyen arkadaşlarımız var ve ister istemez ödemelerimiz oluyor. Benim halı sahamda 3 personel çalışıyor. Kimisi kısa çalışma ödeneği alıyor kimisi alamıyor. Alamayanlar bana yük olmuş oluyor. İşsiz kalan arkadaşlarımız var. Tedbirler alınsın ama sadece bizim üstümüze yıkılmasın bu tedbirler. Umarım 1 Haziran’da devlet büyüklerimiz bizi mağdur etmezler. Sadece saat kısıtlamasını istemiyoruz. Saat kısıtlaması olursa bize zarar verir çünkü biz akşamları iş yapabiliyoruz. Yazın ancak bu şekilde iş yapabiliriz” ifadelerine yer verdi.
Bir diğer halı saha işletmecisi Osman Birkan, “Halı sahalar kapanınca vatandaşların spor aktiviteleri tamamen bitti. Biz de bu 14 aylık süre içerisinde kapalı olduğumuz için gelirlerimiz azaldı, ödemelerimiz var. Çok sıkıntılar yaşadık. Bunların yanı sıra vatandaşlar obezite ile karşı karşıya kaldı çünkü spor yapamadılar bu süreçte. Vergiler, kiralar derken üst üste geldi hepsi. Devletimiz de, biz de elimizi taşın altına koyalım, ne gerekiyorsa yapalım ve açalım artık halı sahaları. Spor sağlıktır, hayattır” dedi.
“BİZ AÇILMAK, AİLELERİMİZİ GEÇİNDİRMEK İSTİYORUZ”
Halı Sahacılar Derneği Genel Sekreteri Yücel Kamış ise “Bursa’da 140 tane halı saha var ve 14 aydır kapalıyız. Bunun sebebini soruyoruz ve kimse bize bir şey söylemiyor. Bir halı sahada en az 5 kişi çalışıyor. Aile bazında baktığınızda 20 kişi yapıyor. 14 aydır hepimiz mağduruz. Biz devletten destek paketi beklemiyoruz. Bize sadece can suyu versinler. Bizi açsınlar. Bizler de araştırma yaptık. Uludağ Üniversitesi’ndeki uzmanlarla da konuştuk ve halı sahalar bulaş riski en az olan bölgelerden biri çıktı. En başlarda bizlere 14 maddelik bir liste geldi ve biz bu maddelerin hepsine uyduk. Ne gerekiyorsa yaptık. Buna rağmen mağdur olan biz olduk. Biz açılmak, ailelerimizi geçindirmek istiyoruz. Bursa Büyükşehir Belediyesi bizden kira almıyor ama her ay elektrik faturası ödüyoruz. Halı sahaları 3 saat de olsa açalım. Çocuklarımız obezite oldu. Bizde anlık temas çok az. Bulaş riskimiz 0.78 oranında, bakın 1 bile değil. Lütfen biz açılalım. Halı saha insanlara basit geliyor ama bir halı sahanın maliyeti 1 milyona yakın. Geçen gün AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan’ı ziyaret ettik. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Mükemmel bir şekilde bizimle ilgilendi, sorularımızı tek tek not aldı ve çözüm odaklı yaklaştı. Çok mutlu olduk. Biz işimizin başında olmak istiyoruz. Parklarda, bahçelerde herkes iç içe otururken biz neden kapatılıyoruz? Müdahaleyse hepimize müdahale etsinler. Adaletsizlik olmasın. Biz genelgeye uyuyorsak vatandaş da uysun” diye konuştu.