Hep Birlikte Bursa’yız!
Bursada Bugün’de yayınlanan Gündem Özel programına katılan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ulaşımda yaşanan sıkıntıya ilişkin, “Çok anormal bir süreçten geçiyoruz. Yasak saatleri öne çekildi ve hafta sonu kısıtlamalar var. Bu yüzden hafta içine yansıyan bir yoğunluk var. İnsanlar toplu taşıma kullanmak istemiyor. Trafikte İstanbul şu an bizden daha kötü durumda” dedi. Başkan Aktaş, Çataltepe’deki Sanayi Sitesi projesiyle ilgili “Bu kafayla 50 yıl geçse de bir şey yapamazlar. Ortada yatırımı devam ettirecek bir para yok. İyi niyetli bir yaklaşım var fakat bu durum sıkıntıya neden oluyor. Yol haritasını kamuoyuyla paylaşacağım” açıklamasını yaptı. “Kemal Kılıçdaroğlu’ndaki Bursa yarasını anlamış değilim” ifadelerini de kullanan Başkan Aktaş, “Ben şu an seçilmiş Belediye Başkanıyım ve normal şartlar altında bu görevim devam edecek. Bu ben veya bir başka arkadaşım da olsa Bursa’da daha büyük bir farkla bir seçimi kazanacağız” şeklinde konuştu.
SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN bursadabugun.com
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Yaman Kaya’nın moderatörlüğünü yaptığı Gündem Özel programında Bursada Bugün’ün köşe yazarları Aysın Komitgan, Feridun Eyüpoğlu, Selahattin Adıgüzeller, Hasan Boztürk, Pınar Yeniyiğit ve muhabir Gülname Paça’nın sorularını yanıtladı.
Başkan Aktaş, pandemi gölgesinde geçen Ramazan’la ilgili “İftar çadırlarını ve teravihleri özledik. İnşallah en kısa zamanda bu problem hallolur. Çok anormal bir süreçten geçiyoruz. Yasak saatleri öne çekildi ve hafta sonu kısıtlamalar var. Bu yüzden hafta içine yansıyan bir yoğunluk var. İnsanlar toplu taşıma kullanmak istemiyor. Otobüs ve metrolarda yüzde 48’lik bir yoğunluk var. Öyle günlerimiz var ki toplu taşımalarda milyon kişileri taşıyoruz. Bireysel araç sahipleri arttı. Acemler Kavşağı başta olmak üzere çevre yolunda ve adliye kavşağında sistemlerle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Trafikte İstanbul şu an bizden daha kötü durumda” dedi.
“KAVŞAK GENİŞLETME ÇALIŞMALARINI İNSANLAR GÖRMÜYOR“
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Sivil toplum kuruluşlarına, iş insanlarına ve gazetecilere lansman toplantısı yaparken, Acemler’le alakalı direksiyonel kol uygulamasından bahsetmiştim. Biz bu uygulamadan vazgeçtik. Direksiyonel kol uygulaması bir kere hem çok maliyetli hem de görsel açıdan da şehri olumsuz etkileyen konulardan bir tanesiydi. Acemler çok yoğun çünkü şehrin tüm bağlantılarını buluşturan bir yol. Şehri birçok açıdan bağlayan bir yer olarak kilit nokta konumunda bulunuyor. Şu an yaptığımız tünel gerek İzmir istikametinden, gerek Hayran Caddesinden gerekse de diğer bölgelerden gelen trafiğin rahatlamasını sağlayacak. Kavşak genişletme çalışmaları yapılıyor, fakat insanlar bunu görmüyor. Şehrin güneyden gelen tüm hareketini tünelle ilgili yerlere dağıtacağız. Trafiğin daha hızlı işlemesine vesile olacak. Kavşağın diğer tarafında ise BUSKİ tarafından Mudanya ayrımına kadar şerit genişletmesi yapılacak. T2 2005’te başlamış bir konu fakat çok gecikti. 2022 Şubat ayı içinde 11 istasyonlu, 8,5 km’lik terminalle ve T1 ile bağlantılı hattın startını vermiş olacağız. Emek-Şehir hastanesi hattı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı‘nın Bursa’da ilk ihalesidir. Bin 400 gün ihale süresi verildi, ama 2 yılda bitirmek gibi hedefleri var. Bu durumla birlikte vatandaşların Bursa‘nın birçok noktasından Şehir Hastanesine gitme şansı olacak. Keşke bütün raylı sistemlerimizi böyle yapsak” diye konuştu.
“TURİZM SEKTÖRÜNE GÜZEL YATIRIMLARIMIZ VAR“
Başkan Aktaş, “2018’in Ağustos ayında dövizle alakalı durumdan sonra Türkiye ekonomiyi daha çok konuşmaya başladı. 13-14 aydır bütün işletmeler kapandığı için bu durum esnafı daha çok olumsuz etkiledi. İyileştirmeler, yapılandırmalar, kira indirimleri, ötelemeler gibi belirli uygulamalar hayata geçiriliyor. Biz bunları yaparken şehre dokunmak için yapıyoruz. Turizm sektörüne güzel yatırımlarımız var. Bununla ilgili filmler hazırlıyoruz. Bunlar yurt dışında büyük ses getirecek. Bizim buraya turist getirmemiz lazım, çünkü bu durum birçok sektörü harekete geçirecek. Diğer bir konu ise biz tarımla ilgili de önemli çalışmalar yapıyoruz. Fidan, fide, ahududu ve yaban mersini dağıtımıyla önemli şeylere imza atıyoruz. Pandemiye rağmen Bursa’nın 2020 tarım ihracatı 350 milyon dolar. Bizim şehrin zenginliğini artıracak hamlelere aracılık etmemiz lazım. Kart 16 uygulamasına geçiş yaptık. Kartlara para yüklüyoruz ve kişi istediği ürünü gidip civar bakkallardan alabiliyor. Ramazan yardımlaşma ve tüketimin biraz daha fazla olduğu bir aydır. Belediyeler olarak bu destekleri vermemiz gerekiyor. Bununla ilgili sosyal destek çekleri hazırladık. Bu projede 3 amaç var. İhtiyaç sahibini desteklemek, pandemi nedeniyle fiziksel teması kesmek ve erzakları toptancıdan alacağımıza bakkallardan alıp onlara kazanç sağlamak bu amaçlar dahilindedir. Bu kartlarla birlikte çevredeki bakkallarımızı ön plana attık. Bakkal mahallenin süsüdür. Tekel ürünü hariç tüm ürünleri vatandaş bakkallardan bu kart sayesinde temin edebilir. Tespit halinde bu kartları vatandaşa dağıtıyoruz. Yeni müracaatlar Alo 153 numaralı hattan veya 444 16 00 numaralı hattan alınıyor” şeklinde konuştu.
“AMAÇ BURSA’YI DÜNYAYA TANITMAK”
“Amacımız her platformda Bursa’yı dünyaya tanıtmak” şeklinde konuşan Aktaş, “Pandemi sonrasında müthiş bir turizm pazarı olacağını düşünüyorum, ama kırsal, doğa ve termal turizminin daha çok gelişeceğini düşünüyorum. Bursa‘da bu etkileri hissettirebiliriz. Turizm çarşı, pazar ve birçok sektörü hareketlendirir. Mayıs ayında lansmanını yapacağımız Bursa markası ve turizm mastır planıyla alakalı bir yol haritası açıklanacak. Bu uzun süreli bir yol haritası. Basit bir logo ya da ikon yapmıyoruz. Burası bir tekstil, otomotiv şehri. Bursa’ya TOGG geliyor. 2022’nin ikinci yarısında yerli üretimler başlayacak. Canlı olarak fabrika inşaatı devam ediyor. Bizim bu sürece hazırlanmamız gerektiğini düşünüyorum” dedi.
“ŞEHRİN BATI BÖLGESİNDE YOĞUN ALT YAPI ÇALIŞIYORUZ“
Başkan Aktaş, “Bursa’nın hızlı büyümesine paralel yol, altyapı vb. konularda ihtiyaçları var. Şehrin batı bölgesinde yoğun altyapı çalışıyoruz. Yatırımlar anlamında olumsuz bir döneme denk geldik. Bursa; üreten, katma değeri olan, ekonomiye destek olan bir şehir ve bu avantajlarla da Bursa‘nın yaşaması gerekiyor. Hasanağa-Kayapa bağlantısıyla ihmal edilen bir yer var ki o da Çalı. Etrafında sağlıksız bir yapılaşma var ve o yol Bursa’nın ana yollarından bir tanesi. Biz o yola gireceğiz ve çok sıkıntılı bir iş. İlçe belediyesi dahil herkesin kaçtığı bir iş” dedi.
“TİMSAH’IN KAFASI BİTTİ”
Bursaspor hakkında önemli açıklamalarda bulunan Alinur Aktaş, “3.5 yıldır Büyükşehir Belediye Başkanıyım. Herkes bana Bursaspor’un hali ne olacak diye soruyor“ dedi. Sözlerine devam eden Aktaş, “Bu bana neden soruluyor bilmiyorum ama ben Bursaspor için üzerime düşen görevleri yapıyorum. Bu yıl Bursaspor çok güzel bir ışık verdi. Herkesin keyifle izlediği takım oldu. Onlar Vakıfköy‘ün çocukları. 5 yıllık bir yapılanmanın malî açıdan da sportif açıdan da Bursaspor’u düzlüğe çıkaracağına yürekten inanıyorum. Ben iyi bir Bursasporluyum. Takımın haline ben de üzülüyorum, ama belki de bunlar doğum öncesi sancılardır. Hiçbir şey imkansız değil. Stadyumda Timsah kafası bitti sadece çok küçük birkaç detay var. Şu güne kadar stadyumdaki alanların bir metre karesi bile kiraya verilemedi. Onları Büyükşehir Belediyesi halledecek. Çok güzel bir proje geliyor. Orası yaşayan bir alan olacak” ifadelerini kullandı.
“YATIRIMI DEVAM ETTİRECEK BİR PARA YOK“
Çataltepe Projesi hakkında da konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “3 bin 500 esnafımızı ilgilendiren iyi niyetli bir proje. Ortada ciddi bir gelir var fakat iş ilerlemiyor. Şu ana kadar kamulaştırmayla ilgili kullanılan rakam 62 milyon ve yerin değeri ise 1 milyar 200 milyon civarında. Anormal bir gelir oluşmuş fakat ortada 120 dükkan haricinde başka bir şey yok. Altyapı var ama kullanılmadığı için alan giderek atıl alana dönüşmeye başlamış. Kestel Belediye Başkanı bu duruma çözüm üretmeye çalışıyor. Ayakkabıcılar, tamirciler, mobilyacılar ve dokumacılarda bulunduğu bölgeden rahat değil. Bu kafayla 50 yıl geçse de bir şey yapamazlar. Ortada yatırımı devam ettirecek bir para yok. İyi niyetli bir yaklaşım var fakat bu durum sıkıntıya neden oluyor. Yol haritasını kamuoyuyla paylaşacağımı ifade ettim. Konuyla alakalı hiç kimseyle görüşmüyorum. 2008’de verilen parayla 2020’de verilen para eşdeğer de olamaz. Proje çok güzel bir proje ama 13 yıldır arpa kadar boy almadı. Kamuoyuyla hepsini paylaşacağım” ifadelerine yer verdi.
“ÖĞRENCİYE ZAM YOK”
Öğrenciye hiç zam uygulanmadığının vurgusunu yapan Aktaş, “Aksine öğrencilere indirim yaptık. Şu an durum 3.5 yıl önce göreve geldiğim fiyatın aynısı. Birkaç ay sonra benim ne demek istediğimi anlayacaklar. Bursa’nın ne kadar makul ulaşım fiyatları var diye herkes bunun farkına varacak. 65 yaş üstü vatandaşlarımızı bedavaya taşıyoruz. Belirli indirimli taşınanlar var. Sağlık çalışanları için konuyu uzattık. Bu toplandığında bir maliyet. İşçilik, elektrik, akaryakıt en kötüsünde yüzde 70-80 zam var. Asgari ücrete de yüzde 35-40 zam yapıldı. Zam yapmadan bu nasıl gidecek. Belediyeler sosyal yönünü de göstermeye çalışıyor. Biz kaliteli ve sağlıklı bir şekilde ulaşımı devam ettirebilmek adına bu hamleleri yapmak durumundayız. Bunu bir sistem dahilinde yapmak vatandaşı karlı yapacaktır” dedi.
“KEMAL KILIÇDAROĞLU’NDAKİ BURSA YARASINI ANLAMIŞ DEĞİLİM“
Başkan Aktaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na yeniden Mustafa Bozbey’i aday göstermesiyle ilgili de “Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediye Başkanlığı yapmış bir abimiz ve arkadaşımız. Kendisi hakkında ve partisi hakkında da hayırlı olsun“ dedi.
Aktaş, “Ben şu an seçilmiş Belediye Başkanıyım ve normal şartlar altında bu görevim devam edecek. Bu ben veya bir başka arkadaşım da olsa Bursa’da daha büyük bir farkla bir seçimi kazanacağız. Kemal Kılıçdaroğlu’ndaki Bursa yarasını anlamış değilim. Her seferinde Bursa benim için çok büyük yaradır şeklinde dile getiriyor. Çok doğal bir durum, kazanmak isteyebilir. Biz de İstanbul ve Ankara’yı kazanmak istiyorduk. Biz vatandaşın oylarını boşa çıkarmamak adına bütün performansımızı ortaya koyacağız. Ak Parti’de rekabet yüksektir ve insan, beyin gücü olarak çok zengin bir partidir. Hayırlı olsun” diye konuştu.
“1 LİRA BEKLENTİMİZ YOK“
Aktaş, Nilüfer’deki bekleyen kentsel dönüşümlerle ilgili şu açıklamayı yaparak sözlerini tamamladı: “Kasım 2017 tarihinden itibaren sıfır emsalle yıkılan dönüşüm binalarını 42 küsura indirmişiz. Bu büyük başarı. Seçim zamanında yediğim dayağın haddi hesabı yok. Ruhsatı veren Nilüfer Belediyesi, dönüşümü yapan önceki zamandan Büyükşehir Belediyesi ve karşılıklı her şey mutabakat içinde. Odanın itirazı üzerine planların hepsi bozulmuş. Bunları ayıklamak için Şehir Plancılar Odası’na ayrı Mimarlar Odası’na ayrı dert anlattım. Ortada bir vaka var. 300 dairelik site yıkılmış veya çürük raporu alınmış. Muhtemel bu 42 siteden bir tanesi. Gecikmeler, müttehitlerden kaynaklanan sıkıntılar oldu. 30-40 yıllık binayı vererek, kimsenin sıfır bina alması mümkün değil. Kentsel dönüşümde inanılmaz büyük gelir olacaktır. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak bizim 1 lira beklentimiz yok. Biz dönüşümü sadece fiziki olarak algılıyoruz. Yeşili bitirdi, hava kalitesini kötüleştirdi, sosyal alanı azalttı ve hızlı şehirleşmeyi karşımıza getirdi. Çok dolaylı sıkıntılar ortaya çıkardı. Türkiye’nin yaşanabilir şehirlerinden bir tanesi Bursa. Hep birlikte Bursa’ya sahip çıkmamız ve dönüşümü de sağlıklı yapmamız lazım” ifadelerini kullandı.
Kaynak: BURSADA BUGÜN